MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΟΑΚΑ, Novasports 1
ΑΕΚ
ΑΕΚ
1 0
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Το ήθελε... σαν τρελή. Το έθεσε ως στόχο. Το πίστεψε. Το πέτυχε. Η ΑΕΚ έβαλε φρένο στο αήττητο του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν, καταφέρνοντας να αναδειχθεί η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (1-0), σε ένα παιχνίδι που είχε τα πάντα: Ένταση, πάθος, φάσεις (έστω και λίγες), τρεις αποβολές, ένα πέναλτι και έναν διαιτητή που έδειξε ότι είχε σκοπό να σφυρίζει ό,τι βλέπει.

Το... νόμισμα του αγώνα είχε δύο όψεις, με το πρώτο μέρος να βρίσκει και τις δύο ομάδες πολύ... προσεκτικές και τις όποιες φάσεις να έρχονται κυρίως από στημένα. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που κράτησε περισσότερο τη μπάλα και έκανε την καλύτερη ευκαιρία. Στο δεύτερο μέρος όλα άλλαξαν όταν με την έναρξη του οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω σωστής αποβολής του Μποτία, με την ΑΕΚ να παίρνει πλέον το πάνω χέρι. Και στο 76' άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που της δόθηκε για να κάνει δικό της το ντέρμπι, όταν έπειτα από σουτ του Ντίντακ ο Μιλιβόγεβιτς βρήκε τη μπάλα με το χέρι, με αποτέλεσμα να αποβληθεί κι εκείνος και οι Κιτρινόμαυροι να στήσουν τη μπάλα στην άσπρη βούλα. Έστω και σε... δεύτερο χρόνο (μετά από άστοχη εκτέλεση του Μπουονανότε), ο Βάργκας έκανε το 1-0, το οποίο αποδείχθηκε αρκετό στην Ένωση, η οποία τελείωσε κι αυτή το ματς με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Γκάλο.

«Σφιχτό» παιχνίδι...

Το ντέρμπι άρχισε με τις δύο ομάδες να χειρίζονται το πρώτο τέταρτο... αναγνωριστικά. Ο Ολυμπιακός κράτησε περισσότερο τη μπάλα στα πόδια του, όμως τόσο οι φιλοξενούμενοι, όσο και η ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα κατάφεραν να γεμίσουν την περιοχή μόνο με κάποια στημένα. Σε ένα τέτοιο, μια εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά στο 22΄, ο Μπαρόχα έκανε κακή έξοδο, η μπάλα πέρασε στο δεύτερο δοκάρι, όπου ήταν ο προωθημένος Σιόβας, όμως ο Ντίντακ έδιωξε σε κόρνερ.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Σιόβας έκανε ένα μακρινό σουτ, που αποδείχθηκε αρκετά άστοχο. Στο 29' ήρθε η πρώτη καλή στιγμή της ΑΕΚ: ο Μπαρμπόσα έκανε μια κούρσα από αριστερά, γύρισε τη μπάλα στο πέναλτι, ο Ζουκουλίνι την τσίμπησε και δέχθηκε ένα μαρκάρισμα από τον Μαζουακού, με τον Καλογερόπουλο να δείχνει «παίζετε», η μπάλα έφτασε στον Μάνταλο και εκείνος από καλή θέση δεν κατάφερε να πιάσει καλά το σουτ, με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει παράλληλα με το τέρμα.

Στην επόμενη φάση, ο Μπαρμπόσα κόπηκε λανθασμένα με υπόδειξη οφσάιντ. Στα επόμενα λεπτά, η ΑΕΚ ανέβασε λίγο την πίεσή της, όμως η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς ήταν για τον Ολυμπιακό στο 43'. Ο Ομάρ έκανε μια καλή σέντρα από δεξιά, ο Ντουρμάζ έκανε μια κεφαλιά προς τα πίσω και ο Μπαρόχα αναγκάστηκε να κάνει εντυπωσιακή επέμβαση για να διώξει σε κόρνερ. Στην εκπνοή του πρώτου μέρους οι φιλοξενούμενοι είχαν ακόμη μια τελική, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Κασάμι έκανε ένα ανάποδο σουτ, με τον Μπαρόχα να μπλοκάρει.

Αλλαγή ισορροπιών

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στο παιχνίδι. Ο Γιόχανσον έκανε μια κάθετη μπαλιά για τον Αραβίδη και εκείνος, φεύγοντας για το τετ α τετ, ανατράπηκε από τον Μποτία, με τον Καλογερόπουλο να του δείχνει την κόκκινη κάρτα. Την εκτέλεση του φάουλ ανέλαβε ο Μπαρμπόσα, αναγκάζοντας τον Ρομπέρτο να διώξει με τις γροθιές στη γωνία του. Στο 55' η ΑΕΚ απείλησε ξανά με φάση διαρκείας που κατέληξε σε ένα σουτ του Μάνταλου, το οποίο πέρασε δίπλα από το δεξιό δοκάρι του Ρομπέρτο. Στο 63' ο Μπαρμπόσα έκανε μια σέντρα από αριστερά, ο Ρομπέρτο δεν κατάφερε να μπλοκάρει και λίγο έλειψε ο Αραβίδης να μπει στη φάση και να τσιμπήσει τη μπάλα πάνω στη γραμμή.

Στο επόμενο λεπτό ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του ευκαιρία στο δεύτερο μέρος, με ένα καλό σουτ του Κασάμι, που ανάγκασε τον Μπαρόχα να αποκρούσει εντυπωσιακά. Στο 68' ο Γκάλο έκανε μια εξαιρετική σέντρα από δεξιά, ο Μάνταλος πετάχτηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, όμως από τη σκαστή κεφαλιά του η μπάλα πέρασε άουτ.

Γκολ Βάργκας, κόκκινη «Μίλι»

Στο 76' δεν άλλαξαν μόνο οι αριθμητικές ισορροπίες (κι άλλο), αλλά και το σκορ. Ο Ντίντακ προσπάθησε να κάνει ένα ανάποδο σουτ, ο Μιλιβόγεβιτς βρήκε τη μπάλα με το χέρι και ο Καλογερόπουλος έδειξε το σημείο του πέναλτι, αποβάλλοντας με δεύτερη κίτρινη τον παίκτη του Ολυμπιακού. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μπουονανότε, ο Ρομπέρτο βρήκε τη μπάλα, αυτή στη συνέχεια πήγε στο δοκάρι, όμως στην επαναφορά ο Βάργκας κατάφερε με πλασέ να κάνει το 1-0.

Στο 84' ο Μάνταλος έκανε μια ωραία κάθετη με τον Μπουονανότε, εκείνος βγήκε από πλάγια θέση απέναντι από τον Ρομπέρτο, όμως έκανε κακό πλασέ και ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μπλόκαρε εύκολα. Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά της ΑΕΚ να «χάσει» παίκτη, καθώς ο Γκάλο είδε δεύτερη κίτρινη για μαρκάρισμα στον Μαζουακού. Στο 88' ο Μπουονανότε δοκίμασε ένα σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Ρομπέρτο μπλόκαρε και πάλι. Στα λεπτά που κύλησαν οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πιέσουν, κυρίως με κάποια στημένα, όμως το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος...

Δείτε εδώ τα επίσημα highlights της αναμέτρησης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογιέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Άρθο, Κολβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (68' Βάργκας), Ζουκουλίνι (52' Πέκχαρτ), Μάνταλος, Αραβίδης (75' Μπουονανότε), Μπαρμπόσα.

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Μποτία, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Φορτούνης (49' Ντα Κόστα), Ντουρμάζ (85' Ντομίνγκες), Πάρντο (33' λ.τ. Σεμπά), Ιντέγε.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα

Τον... τίτλο κερδίζει στο νήμα ο Αλμπέτο Μποτία λόγω της αποβολής του. Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, δεν εκτίμησε σωστά τη φάση, ο Αραβίδης έφυγε στην πλάτη του και τον ανέτρεψε ως τελευταίος παίκτης, αλλάζοντας τις αριθμητικές ισορροπίες και την εικόνα του αγώνα. Το ίδιο καθοριστική, βέβαια, ήταν και η αντίδραση του Μιλιβόγεβιτς στη φάση του πέναλτι και της δικής του αποβολής, όμως η φάση του Μποτία προηγήθηκε χρονικά και έβαλε το ματς σε άλλη βάση.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών

Ο Καλογερόπουλος έκανε συνολικά μια καλή διαιτησία, παρότι του... έκατσαν πολλές δύσκολες φάσεις. Στο πρώτο ημίχρονο υπάρχει η φάση του Ζουκουλίνι στην οποία η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι, υπήρξε όντως μια επαφή από τον Μαζουακού, όμως ο διαιτητής εκτίμησε ότι δεν ήταν τέτοια για να δώσει την άσπρη βούλα, όπως και η φάση στην οποία κόπηκε λανθασμένα ο Μπαρμπόσα από τον βοηθό Δημητριάδη ως οφσάιντ. Στο δεύτερο μέρος, η αποβολή του Μποτία ήταν σωστή, όπως και η απόφαση για πέναλτι και δεύτερη αποβολή στο χέρι του Μιλιβόγεβιτς. Επίσης σωστά αποβλήθηκε και ο Γκάλο με δεύτερη κίτρινη.

ATM: Το ταμείο του αγώνα

Η ΑΕΚ κατάφερε να διαχειριστεί ακόμη και το κακό της διάστημα, πήγε το παιχνίδι σε μια μορφή που την κρατούσε μια φάση μακριά από τη νίκη (την οποία έδειξε ξεκάθαρα ότι επεδίωκε ο προπονητής της με τις αλλαγές που έκανε έπειτα από την αποβολή του Μποτία) και όταν της προσφέρθηκε η ευκαιρία να την πάρει, την άρπαξε... από τα μαλλιά.

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς Υπήρξαν ποδοσφαιριστές και των δυο ομάδων που έκαναν καλό παιχνίδι και ξεχώρισαν (όπως για παράδειγμα ο Ντουρμάζ ή ο Ντίντακ), όμως αναμφισβήτητα ο... άνθρωπος του αγώνα ήταν ο Ρόναλντ Βάργκας, ο οποίος πέτυχε το γκολ της ΑΕΚ και έκρινε δεύτερο διαδοχικό ντέρμπι υπέρ της ομάδας του, έπειτα από αυτό με τον ΠΑΟΚ.

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών Ο Γκουστάβο Πογιέτ επέλεξε ως διάταξη της ομάδας του το αναμενόμενο 4-3-3, ωστόσο, η επιλογή προσώπων έκρυβε εκπλήξεις. Στο τέρμα επέστρεψε ο Μπαρόχα, στην άμυνα ήταν οι Ντίντακ, Άρθο, Κολοβέτσιος, Γκάλο, ο Σιμόες έπαιξε ως αμυντικός χαφ, οι Γιόχανσον, Ζουκουλίνι ως εσωτερικοί χαφ, οι Μπαρμπόσα, Μάνταλος στα άκρα της επίθεσης και ο Αραβίδης στην κορυφή.

O Μάρκο Σίλβα, από την πλευρά του, παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1. Ο Ρομπέρτο ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξιά στην άμυνα ο Ομάρ, αριστερά ο Μαζουακού ενώ στο κέντρο οι Μποτία και Σιόβας. Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι ήταν οι αμυντικοί χαφ, ο Φορτούνης σε ρόλο «δεκαριού», στα οι άκρα Ντουρμάζ, Πάρντο και φορ ο Ιντέγε.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0 (vid)