Ανέκαθεν η Νέα Σμύρνη ήταν μία πηγή αστείρευτου ταλέντου για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία πρόχειρη ματιά στο παρελθόν, φέρνει στις μνήμες παίκτες-θρύλους, όπως ο Θωμάς Μαύρος, ο Νίκος Αναστόπουλος κι ο Δημήτρης Σαραβάκος. Η συγκεκριμένη παράδοση ωστόσο δεν σταμάτησε ούτε στις επόμενες δεκαετίες για τον Ιστορικό, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί έναν μόνιμο τροφοδότη για τους τρεις «μεγάλους» του κέντρου.
Ο Ολιβιέ Μπουμάλ είναι ο τελευταίος μόνο στη μακρά λίστα των παικτών που έχουν αφήσει την Πλατεία την τελευταία δεκαετία, με προορισμό τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ κι ως επί το πλείστον τα deals ήταν ιδιαίτερα επωφελή για τους «κυανέρυθρους», ιδίως αν αναλογιστούμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.
Την μερίδα του λέοντος πάντως, ιδίως την τελευταία πενταετία την έχει ο Ολυμπιακός, έχοντας πάρει παίκτες που είτε πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια στο μεγάλο Λιμάνι κι έπειτα... μοσχοπουλήθηκαν, είτε αγωνίζονται ακόμα.
Ας θυμηθούμε όμως πιο αναλυτικά τα κορυφαία deals του Πανιωνίου τα δέκα τελευταία χρόνια.
2005-06 (Βαγγέλης Μάντζιος, Αλέξανδρος Τζιόλης)
Ηταν ένα από τα πιο «καυτά» δίδυμα νεαρών παικτών εκείνης της περιόδου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ένας είχε ξεχωρίσει με την εξαιρετική τεχνική του και το ιδιαίτερο στυλ του στη γραμμή κρούσης κι ο άλλος δέσποζε στο χώρο της μεσαίας γραμμής του Πανιωνίου. Επί μήνες ήταν πολλά τα σενάρια για το μέλλον τους, με Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό να ερίζουν (οι Πειραιώτες περισσότερο για τον Μάντζιο) για την απόκτησή τους. Τελικά αμφότεροι έφυγαν... πακέτο με προορισμό την Παιανία και οι «κυανέρυθροι» εισέπραξαν για την πώλησή τους περί το μισό εκατ. Ευρώ από τον Παναθηναϊκό.

2007-08 (Νίκος Σπυρόπουλος, Ταμαντανί Ενσαλίβα)
Το 2006-07 ήταν η μοναδική χρονιά την τελευταία δεκαετία που δεν υπήρξε κάποια «περήφανη» πώληση του Πανιωνίου είτε προς την τριάδα του ΠΟΚ, είτε για το εξωτερικό. Την αμέσως επόμενη σεζόν, έγινε και πάλι μάχη «αιωνίων» για ποδοσφαιριστή του Ιστορικού, με τους «πράσινους» να βγαίνουν κι αυτή τη φορά νικητές, με... λάβαρο τον Νίκο Σπυρόπουλο. Στα 25 του άφησε την Πλατεία μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις για το Τριφύλλι, έναντι μάλιστα 2 εκατ. ευρώ! Πέραν αυτού, συμφωνήθηκε και να μην αγωνιστεί στα επόμενα επτά παιχνίδια των δύο ομάδων! Εκείνη την περίοδο ωστόσο ο Πανιώνιος έδωσε και τον Ταμαντανί Ενσαλίβα στην ΑΕΚ, η οποία πλήρωσε τη ρήτρα των 400 χιλ. ευρώ. Ακόμα κι ο Μάριο Μπρέσκα που ήταν ήδη γνωστός στην Ελλάδα και είχε διαγράψει μία αξιόλογη πορεία, πουλήθηκε με το αξιοσέβαστο ποσό των 250 χιλ. ευρώ στη σλοβακική Ζίλινα.
2008-09 (Ραφίκ Τζιμπούρ, Ντάριο Φερνάντεζ)
Αποτελεί τη Νο1 πώληση των Νεοσμυρνιωτών τα τελευταία χρόνια. Στον Ατρόμητο δεν μπόρεσε να στεριώσει ο Ραφίκ Τζιμπούρ, στον Πανιώνιο όμως έκανε... παπάδες κι εκτόξευσε την τιμή του στα ύψη. Μετά από αρκετά σίριαλ, τελικά επετεύχθη η συμφωνία με την ΑΕΚ με ένα ποσό κοντά στα 3 εκατ. ευρώ κι ο «τρομοκράτης» φόρεσε τα κιτρινόμαυρα το 2008. Την ίδια σεζόν όμως οι «κυανέρυθροι» μοσχοπούλησαν και τον Αργεντινό μέσο, Ντάριο Φερνάντεζ στη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, αντί -σχεδόν- 850 χιλ. ευρώ.

2009-10 (Γρηγόρης Μάκος)
Το επόμενο δυνατό deal του Πανιωνίου έγινε ξανά με την Ένωση. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Μάκο, που πήγε στην Πλατεία από την Ηλιούπολη κι αγωνίστηκε για μία εξαετία με τα κυανέρυθρα, πριν πουληθεί στην ΑΕΚ αντί 860 χιλ. ευρώ, φορώντας για τρία χρόνια τη φανέλα του Δικεφάλου.
2010-11 (Γιώργος Τζαβέλλας, Γιάννης Μανιάτης)
Δύο ακόμα παίκτες που «έφτιαξαν» το όνομά τους στον Πανιώνιο κι έπειτα έκαναν το βήμα παραπάνω, ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας, με τον Γιάννη Μανιάτη. Αμφότεροι μάλιστα αποχώρησαν τον Γενάρη του '11. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πήρε μεταγραφή για τους Πειραιώτες και η ομάδα του έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 400 χιλ. ευρώ. Περίπου τα τριπλά ωστόσο ήταν τα χρήματα που εισέπραξε ο Ιστορικός για τον Τζαβέλλα, που από τη Δόξα Βύρωνα, έφτασε να αγωνίζεται στη Μονακό του Ριμπολόβλεφ! Πιο πριν ωστόσο είχε αγωνιστεί στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία έδωσε στον Πανιώνιο περί τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Πέρα όμως από πωλήσεις, ο Πανιώνιος φροντίζει να αναδεικνύει και παίκτες. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Κώστα Μήτρογλου, καθιερώθηκε μεν στον Ολυμπιακό μετά από μία σούπερ σεζόν στον Ατρόμητο, στο δεύτερο μισό όμως της περιόδου 2010-11, έπαιξε δανεικός στη Νέα Σμύρνη, μετρώντας 8 γκολ και μία ασίστ.
2011-12 (Γιάννης Κοντοές, Έντιν Κόκαλιτς, Μπενάρντ Κουμουρτζί)
Την επόμενη χρονιά ο Πανιώνιος δεν πούλησε μεν κανέναν παίκτη σε κάποιον εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού ή ΑΕΚ, ωστόσο ο Γιάννης Κοντοές που είχε κάνει το «μπαμ» στην Πλατεία, επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να πάει ως ελεύθερος το καλοκαίρι στην Ένωση. Παρά ταύτα, οι Νεοσμυρνιώτες πούλησαν δύο άλλους παίκτες τους στο εξωτερικό. Ο Βόσνιος αμυντικός Έντιν Κόκαλιτς είχε αποκτηθεί για 75 χιλ. ευρώ από τη Ζελέζνιταρ και πουλήθηκε με 350 χιλ. ευρώ στη Μακάμπι Χάιφα έπειτα από δύο χρόνια. Ακόμα μία πώληση αφορούσε στον Μπενάρντ Κουμουρτζί, που είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Πανιώνιο προερχόμενος από το Αιγάλεω και παραχωρήθηκε με 300 χιλ. ευρώ στη γαλλική Ντιζόν, έχοντας αποκτηθεί με σχεδόν τα μισά χρήματα.
2012-13 (Αντρέας Σάμαρης, Δημήτρης Σιόβας, Παναγιώτης Σπυρόπουλος)
Δύο ακόμα παίκτες που έκαναν τη διαδρομή Νέα Σμύρνη-Ρέντη, ήταν ο Δημήτρης Σιόβας, με τον Αντρέα Σάμαρη. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο δε, έφτασε να πουληθεί από τον Ολυμπιακό αντί 10 εκατ. ευρώ στη Μπενφίκα, όταν είχε αποκτηθεί μόλις για 300 χιλ. ευρώ από τον Πανιώνιο! Πάντως οι «κυανέρυθροι» είχαν εισπράξει ακόμα ένα πολύ σεβαστό ποσό, καθώς είχαν βάλει και ποσοστό μεταπώλησης στη συμφωνία. Οσο για τον Σιόβα, εισέπραξαν περί τις 300 χιλ. ευρώ, με τον διεθνή αμυντικό να είναι σήμερα βασικός κι αναντικατάστατος στο μεγάλο Λιμάνι. Για τον υψηλόσωμο στόπερ μάλιστα είχε ενδιαφερθεί και ο Παναθηναϊκός, αλλά «νικητές» βγήκαν οι Πειραιώτες. Παράλληλα τον Γενάρη του '13 ο Πανιώνιος παραχώρησε στον Παναθηναϊκό τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για 60 χιλ. ευρώ, μιας και το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι.

2013-14 (Δημήτρης Κολοβός)
Το επόμενο «big thing» του Πανιωνίου ήταν ο Δημήτρης Κολοβός. Ο ταλαντούχος μέσος πήγε σε ηλικία 17 ετών στη Νέα Σμύρνη και μέσα σε μία τριετία έγινε από τους πλέον περιζήτητους Έλληνες παίκτες. Ο Ολυμπιακός κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του και το deal έκλεισε κοντά στις 750 χιλ. ευρώ. Κι αν του πήρε κάμποσο χρόνο για να καθιερωθεί στον Πειραιά, πλέον φαίνεται να κερδίζει σιγά-σιγά τη μάχη και μαζί την εκτίμηση του Μάρκο Σίλβα.
2014-15 (Κούρντι – Αυλωνίτης, Αραβίδης, Ντούνης, Λαμπρόπουλος)
Οχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις παίκτες απέκτησε η ΑΕΚ την επόμενη χρονιά από τον Πανιώνιο, χωρίς πάντως να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για τους Νεοσμυρνιώτες. Χρήστος Αραβίδης, Μάρκος Ντούνης και Βασίλης Λαμπρόπουλος άφησαν την Πλατεία πέρυσι για χάρη της Ένωσης, παρ' ό,τι αγωνιζόταν στη Football League. Κι αν ο δεύτερος δεν στέριωσε τελικά, οι άλλοι δύο συνεχίζουν ακόμα. Ο Δικέφαλος βέβαια έφτασε πολύ κοντά σε ακόμα έναν παίκτη του Ιστορικού, τον Τάσο Αυλωνίτη. Μετά από αρκετά επεισόδια και με ενδιάμεσο σταθμό τον... Αχαρναϊκό, ο παίκτης τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό. Κι αν για τους συγκεκριμένους το ταμείο ήταν μηδενικό για τον Πανιώνιο, δεν συνέβη το ίδιο και με τον Αμίρι Κούρντι, ο οποίος απέφερε 500 χιλ. ευρώ με τη μετακίνησή του στην Αλ Αχλί.

2015-16 (Στέφανος Ευαγγέλου, Ολιβιέ Μπουμάλ)
Για τον Παναθηναϊκό του... μνημονίου το να δοθούν 300 ευρώ για έναν 17χρονο αμυντικό που δεν είχε καν αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, φάνταζε ως κι εξωπραγματικό. Κι όμως, συνέβη το περασμένο καλοκαίρι για τα μάτια του Στέφανου Ευαγγέλου. Με προίκα τις εξαιρετικές συστάσεις που ακολουθούσαν τον ταλαντούχο στόπερ του Πανιωνίου, οι Νεοσμυρνιώτες έκαναν έναν εξαιρετικό deal με τους «πράσινους». Το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησε έξι μήνες μετά ο Ολιβιέ Μπουμάλ, μία από τις μεγάλες αποκαλύψεις του πρωταθλήματος. Ο Καμερουνέζος μεσοεπιθετικός θα είναι παίκτης του Παναθηναϊκού από τον νέο χρόνο και η μεταγραφή του άγγιξε το μισό εκατ. ευρώ.