MENU

Είναι ίσως η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας βέβαια στην άκρη τους μεγαλοπαράγοντές του που είναι μία κατηγορία μόνοι τους.

Το πόρισμα λέει πλέον για αυτόν, πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αγαπάει να τον μισεί. Το γιατί μπορεί να το αναζητήσει κανείς μέσα του.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας είναι πλέον 28 χρονών. Με πέρασμα από Γερμανία και Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ με τον οποίο παρεμπίπτοντος έχει τις περισσότερες συμμετοχές στη καριέρα του.

Στη Κέρκυρα 23, στην Άιντραχτ 30, στη Μονακό 41, στον Πανιώνιο 46 και στον ΠΑΟΚ 83. Και έχει άλλο 1,5 χρόνο συμβολαίου.

Η σχέση του με τον κόσμο του ΠΑΟΚ πέρασε από διάφορες φάσεις. Στην αρχή αποθεωνόταν, λόγω και του τρόπου που πήγε να χαλάσει η μεταγραφή του. Πέρυσι, η ένταση που δημιουργήθηκε με τον Άγγελο Αναστασιάδη τον έφερε σε δύσκολη θέση. Φέτος, καταφέρνει να το γυρίσει πάλι.

Και ως χαρακτήρας δύσκολα μπορεί να μπει σε μία ευθεία γραμμή. Ίσως υποσυνείδητα να επιδιώκει αυτές τις διακυμάνσεις στις σχέσεις του. Ίσως για αυτό δεν μπόρεσε να μείνει πολλά χρόνια κάπου. Ανήσυχος χαρακτήρας…

Φέτος πάντως ποδοσφαιρικά είναι από τις μεγάλες σταθερές της ομάδας. Έχει 24 αγώνες στα πόδια του, οι 13 στο πρωτάθλημα εκεί όπου μετράει και δύο γκολ, αλλά και δύο ασίστ παρότι αριστερός στόπερ.

Είναι τέταρτος στο πρωτάθλημα σε σωστές μεταβιβάσεις, σε χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του τον ξεπερνάνε μόνο ο Μακ με τον Τζιόλη και γενικά δείχνει πως περνάει μία πολύ καλή αγωνιστική φάση.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο sdna μιλάει για τα πάντα. Για τα λάθη του, για τις καταστάσεις που πέρασε, το πώς αντιμετωπίζει το ότι τον βρίζουν σε όλα τα γήπεδα, την ομάδα του, τα όσα έγιναν με τον Άγγελο Αναστασιάδη πέρυσι, τον Ιβάν Σαββίδη, τον Τούντορ, την μη κλήση του στην εθνική για μεγάλο χρονικό διάστημα και το τι σκέφτεται για την καριέρα του μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ.

Μία συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί...

«Αναζητάμε αυτό που μας ταιριάζει»

- Αλήθεια πως το έχεις καταφέρει να σε βρίζουν σε όλα τα γήπεδα. Στην επαρχία, στη πρωτεύουσα, ακόμη και στο δικό σου, στην έδρα της ομάδας σου. Πως το έχεις καταφέρει αυτό;

«Στο δικό μου το γήπεδο, στη Τούμπα, όλα όσα συμβαίνουν θεωρώ πως είναι προϊόν παρεξήγησης. Στα άλλα, από την πρώτη χρονιά που επέστρεψα στην Ελλάδα, πρέπει να ομολογήσω πως έκανα κάποια λάθη. Όχι πως αντέδρασα σε διάφορα που μου έλεγαν. Ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο, πληρώνει και εγώ το σέβομαι αυτό. Μου έχει μείνει η ρετσινιά, είναι συνειδητοποιημένος. Εύχομαι να σταματήσει κάποτε αν και πρέπει να ομολογήσω πως δεν με απασχολεί ιδιαίτερα»

- Μήπως πλέον έχεις φτάσεις σε επίπεδα ανωμαλίας; Να σου αρέσει κιόλας;

«Νομίζω με ανεβάζει. Δεν εννοώ πως μου αρέσει, δεν θα το ήθελα άλλωστε, απλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μου κάνει κακό».

- Εγώ θυμάμαι έναν συνάδελφό σου, που πανηγύριζε μετά τα παιχνίδια όταν τον έβριζε το γήπεδο, υποστηρίζοντας πως το γεγονός αυτό σημαίνει πως τον υπολογίζουν έναντι των υπολοίπων παικτών.

«Κάτι θα ξέρει περισσότερο ο συνάδελφος… »

- Ο ΠΑΟΚ δείχνει να είναι σαν το γεφύρι της Άρτας. Χτίζεται, γκρεμίζεται, ξανά τα ίδια. Μήπως πρέπει να σας κολλήσουμε ένσημα οικοδομής;

«Νομίζω πως μία φορά πήγαμε να γκρεμίσουμε πράγματα. Αλλά δεν σκέφτομαι εκείνες τις στιγμές αρνητικά, γιατί όταν το μελετάς στο μυαλό σου βλέπεις κυρίως τα δικά σου λάθη και τα διορθώνεις. Εγώ πέρασα από αυτή την διαδικασία. Δεν νομίζω πως ο ΠΑΟΚ γκρεμίζει. Ίσως να αναζητά αυτό που του ταιριάζει. Αυτή είναι μία άλλη κουβέντα όμως»

«Δύσκολο να συμβιβαστείς με τα όσα συμβαίνουν»

- Είπες τα δικά σου λάθη. Μέσα σε αυτά εντάσεις και το ότι παράτησες τον εαυτό σου σαν αθλητή σε κάποια φάση;

«Όχι δεν παράτησα τον εαυτό μου. Ήμουν πάντα επαγγελματίας. Πάντα πρόσεχα τη ζωή μου, πάντα είχα το ποδόσφαιρο ψηλότερα απ οτιδήποτε άλλο. Αυτό που μου συνέβη, ήταν πως στη πρώτη χρονιά που επέστρεψα από το εξωτερικό, έγιναν κάποια πράγματα που με ξενέρωσαν. Μετά από μία πορεία σε Γερμανία και Γαλλία, είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστείς με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Νομίζω πως όλα τα παιδιά που έχουν την ίδια πορεία με εμένα το αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ίσως σε διαφορετικό βαθμό. Για ένα διάστημα θεωρώ πως έχασα τον δρόμο μου».

- Εννοείς πως ένας ποδοσφαιριστής, ακόμα και ξένος που έρχεται στην Ελλάδα να παίξει, αντιμετωπίζει συνθήκες που δεν τις περιμένεις σε καμία των περιπτώσεων;

«Σίγουρα ναι, απλά εστιάζω στη δική μου περίπτωση. Την πρώτη χρονιά κυρίως λόγω του χαρακτήρα μου, αδυνατούσα να αντιληφθώ αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι δικιά μου δουλειά όμως και το μόνο που κατάφερνα ήταν να κάνω κακό στον εαυτό μου».

- Και τι άλλαξε μέσα σου;

«Μετά από πολλά που έγιναν, είπα μέσα μου πως ήρθε η ώρα να κοιτάξω τον Γιώργο. Πλέον το έχω πετύχει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το πώς θα είμαι σοβαρός μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το πώς θα βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της και τίποτα παραπάνω. Το τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα, στο ελληνικό πρωτάθλημα, γενικά οπουδήποτε αλλού, δεν το αφήνω να με επηρεάσει. Συνειδητοποίησα πως είναι θέματα άλλων και όχι δικά μου».

«Στην Ελλάδα βιαζόμαστε να τους βγάλουμε όλους άχρηστους»

- Ξεκινήσατε καλά παρότι ήσασταν η μισή περυσινή ομάδα που απέτυχε παταγωδώς, αλλά μετά όταν μπήκανε τα νέα πρόσωπα δεν καταφέρατε να βρείτε ισορροπία. Το έχεις μελετήσει αυτό στο μυαλό σου;

«Αυτό που κάνουμε λάθος στην Ελλάδα όλοι μας, είναι πως όταν δεν πάει κάτι καλά, είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές άχρηστοι. Αποδείχτηκε μέσα στο καλοκαίρι πως αυτό δεν ισχύει. Μετά το τέλος της περυσινής χρονιάς, ποτέ δεν πίστεψα πως έχουμε κακούς ποδοσφαιριστές. Ο κόσμος το κατάλαβε και για αυτό αγκάλιασε την προσπάθεια. Όμως κακά τα ψέματα, σε αυτόν τον φετινό ΠΑΟΚ όλοι όσοι τον απαρτίζουν, από ψηλά μέχρι χαμηλά, έχουν κάτι να μάθουν. Η αλήθεια είναι πως όλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μακάρι να ήταν αλλιώς, όμως δεν μπορούμε να λέμε πράγματα κόντρα στην εικόνα που παρουσιάζουμε. Και χρειαζόμαστε χρόνο όλοι, γιατί πρέπει να διαβάσουμε καλά αυτό που είμαστε. Το που βαδίζουμε, τι μπορούμε να κάνουμε».

- Δηλαδή θεωρείς πως όλο το κλίμα που υπάρχει και δεν είναι το καλύτερο δυνατό, ξεκινά από το αγωνιστικό;

«Σίγουρα. Όταν είμαστε καλά, ο κόσμος το νιώθει. Δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Η ομάδα έχει κάνει βήματα προόδου στην υγεία της, στην οργάνωσή της. Μπορούμε όλοι περισσότερο δεν το συζητώ. Και τότε θα υπάρξει και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο».

«Για να χτίσουμε ομάδα, δεν πρέπει να αλλάζουν οι προπονητές»

- Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν;

«Σίγουρα όλοι ζητάνε κάτι. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ διψάει για τίτλο, για ένα πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτό δεν είναι εφικτό. Το ίδιο έλεγα και πέρυσι όταν ήμασταν πρώτοι. Πρέπει να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο χτίσιμο της ομάδας. Όταν όμως δεν έχουμε ισορροπία αλλάζουν τα πάντα και έτσι δεν γίνεται να έχουμε κορμό. Εμένα με απασχολεί αυτή η προσπάθεια να στηριχτεί και θα είναι η ομάδα πέρυσι πολλά σκαλιά πάνω. Οι συνεχείς αλλαγές. Αυτοί που είναι εδώ να μείνουν, να έχουν την εμπειρία αυτής της σεζόν και να μπορούν να πάνε την ομάδα παραπέρα»

- Τελικά τι πρέπει να πει κανείς στον κόσμο που έχει να δει πρωτάθλημα 30 χρόνια;

«Εγώ δεν είμαι της άποψης πως πρέπει να ειπωθεί κάτι στον κόσμο. Ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Την νιώθει την ομάδα. Αν πχ με άριστα το δέκα παίζουμε για τέσσερα, αν σε έναν μήνα δει πως είμαστε στο τέσσερα και μισό, θα βοηθήσει. Θεωρώ πως ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει πισωγυρίσματα, να γίνονται πράγματα που δεν μπορεί να κατανοήσει και να βλέπει μία ομάδα να μικραίνει αντί να μεγαλώνει. Εμείς που είμαστε στον ΠΑΟΚ σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον ΠΑΟΚ να μεγαλώσει και βέβαια αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε όλοι μαζί».

«Εδώ δεν παίζουμε ποδόσφαιρο. Είναι κάτι άλλο..»

- Εντάξει όλα αυτά, όμως ότι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο επιτρέπει μια ομάδα να αναπτυχθεί; Εσύ σαν Τζαβέλλας το ευχαριστιέσαι το παιχνίδι; Δεν έχεις στο μυαλό σου άλλα 25 πράγματα ξέχωρα από το τακτικό κομμάτι;

«Δεν θα κάνω ξανά το χατίρι σε κανέναν να πάρει μία δικιά μου κουβέντα και να την χρησιμοποιήσει όπως τον βολεύει. Ξέρω πόσα πράγματα έχω στο μυαλό μου όταν παίζω, ξέρω πως πρέπει να συμπεριφερθώ, με τι έχω να κάνω, απλά ελπίζω να αλλάξουν όλα για να έρθει ξανά ο κόσμος στο γήπεδο».

- Για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλω να πω. Παίζεις στη Γερμανία, σε ένα πρωτάθλημα ανοιχτό, που μπορεί να σφυρίξει ο διαιτητής έξι με δέκα φορές μέσα στο παιχνίδι. Παίζεις εδώ. Ο διαιτητής μπορεί να σφυρίξει ακόμα και εξήντα φορές σε ένα παιχνίδι. Είναι το ίδιο άθλημα;

«Εννοείται πως δεν είναι το ίδιο άθλημα. Μπερδεύεσαι, χάνεις τη συγκέντρωσή σου, χάνεις τη χαρά του αθλήματος και φτάνουμε στο σημείο που το παιχνίδι είναι απλά επιβίωση. Να φύγει αυτό το 90λεπτό να πάμε στο επόμενο. Είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης που δεν ξέρεις τι θα βρεις μπροστά σου στη συνέχεια. Αν θέλουν να το αντιμετωπίσουν ως εταιρίες το ποδόσφαιρο που θέλουν να βγάλουν λεφτά, πρέπει να αλλάξει η μορφή του. Και είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο».

«Θα είμαστε σίγουρα καλύτεροι»

- Είστε στα μέσα της σεζόν. Με πολλές διακυμάνσεις στην απόδοσή σας, με πολλές απώλειες. Τι περιμένεις από εδώ και στο εξής. Βλέπεις έναν καλύτερο δεύτερο γύρο;

«Είμαι σίγουρος πως θα είμαστε πολύ πιο σταθεροί. Με χαροποιεί το ότι ήμασταν συνεπείς στα μεγάλα παιχνίδια. Είναι πιο εύκολο να διορθώσεις λάθη που έκανες στα μικρά θεωρητικά παιχνίδια απ ότι στα ντέρμπι. Η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο ψυχολογίας είμαστε καλά απέναντι σε ΠΑΟ και ΑΕΚ. Τους έχουμε μετρήσει καλά, θεωρούμε πως τους έχουμε. Γενικά θα είμαι χαρούμενος με τη δεύτερη θέση. Ο δεύτερος γύρος θα είναι σίγουρα καλύτερος. Το καλοκαίρι ήρθε ένας νέος προπονητής, χρειάζεται και αυτός τον χρόνο του. Αυτή τη στιγμή έχει και αυτός την εμπειρία στον δεύτερο γύρο να βγάλει αυτό που έχει ως προπονητής και ως άνθρωπος. Πιστεύω πως έχει κάτι δυνατό. Και το βασικότερο είναι πως ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του κλαμπ».

- Είσαι από τους πλέον έμπειρους στην ομάδα και θέλω να απαντήσεις στο εξής ερώτημα. Το καλοκαίρι πλην Μπερμπάτοφ, ο ΠΑΟΚ απέκτησε παίκτες που για αυτούς η συγκεκριμένη ομάδα είναι το ταβάνι τους. Θεωρείς πως μπορούν να αντέξουν στα νέα δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να βασιστεί σε αυτούς;

«Όπως είπα για τον προπονητή, θα σου πω και για κάποιους παίκτες. Σίγουρα ζήσαμε παιδιά που δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν και αυτό φάνηκε στο γήπεδο. Είχαν και τραυματισμούς, είχαν και δυσκολίες αγωνιστικής προσαρμογής. Σήμερα που μιλάμε και έτσι όπως τους ζω, θεωρώ πως είναι δυνατοί χαρακτήρες. Πως έχουν ξεπεράσει το δύσκολο διάστημα. Δεν βλέπω φόβο στα μάτια τους, δεν τα παρατάνε και περιμένω να δω από εδώ και πέρα τον καλύτερο εαυτό τους. Πιστεύω πως ο δεύτερος γύρος ανήκει και σε αυτούς. Έχουν τα στοιχεία να σταθούν σε αυτό το επίπεδο, απλά πρέπει να τους βοηθήσει και λίγο η ομάδα. Η ομάδα κάνεις τους ποδοσφαιριστές».

- Λύσε μου μία τακτική απορία. Πως είναι δυνατόν να έχουν τόσες λίγες τελικές προσπάθειες επιθετικοί σαν του ΠΑΟΚ που είναι από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα;

«Πρώτα απ όλα θεωρώ πως οι δύο παίκτες αυτοί, ο Κλάους και ο Μπερμπάτοφ, δεν αγωνίζονται όσο οι υπόλοιποι γιατί μοιράζονται παιχνίδια. Δεν είναι τακτικό το θέμα. Το στυλ μας ίσως. Μέσα στο παιχνίδι που παίζουμε, οι φορ μας κάνουν έξτρα δουλειά και μπορεί να έχουν δημιουργικό ρόλο».

«Το 3-5-2 θα κάνει τη διαφορά»

- Η τριάδα στην άμυνα πως σου φαίνεται; Είναι βαριά τα ένσημα;

«Είναι σίγουρα πιο δύσκολο. Κάποιοι λένε πως παίζουμε τρεις αντί για δύο που είναι λάθος. Παίζουμε τρεις αντί για τέσσερις. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα. Όσο το δουλεύουμε και το κατανοούμε περισσότερο, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε που το παίζουμε. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσουμε να το παίζουμε, πιστεύω πως θα κάνει τη διαφορά.

- Πολλή κουβέντα έχει γίνει για την άμυνα. Εσένα η άποψή σου ποια είναι;

«Διαφωνώ για την κουβέντα που ανοίγει και για τον τρόπο. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα επιφανειακά. Τι εννοώ. Τον τελευταίο μήνα έχουμε δεχτεί πολύ λίγα γκολ. Και ξαφνικά λέμε πως δυσκολευόμαστε στην επίθεση γιατί πχ με τον Πανιώνιο έβαλα ένα γκολ εγώ. Πριν κανέναν μήνα που δεχόμασταν γκολ, λέγανε χρειαζόμαστε αμυντικό. Και πριν τρεις μήνες έλεγαν όλοι όταν έχουμε πολύ καλή άμυνα. Μία ομάδα αν έχει πρόβλημα, έχει συνολικό πρόβλημα. Δεν το λέω για να πείσω πως εμείς είμαστε οι καλύτεροι, αλλά για να βάλω την κουβέντα σε μία σωστή βάση. Μακάρι η ομάδα να έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν καλό αμυντικό, ή έναν καλό χαφ. Για να το αντιστρέψω, θεωρώ πως όταν η ομάδα δεν πετυχαίνει γκολ, φταίμε και εμείς γιατί προφανώς κάτι δεν γίνεται καλά από την αρχή της δημιουργίας. Μία ομάδα ή επιτίθεται σωστά ή αμύνεται σωστά. Με έντεκα, όχι με τρεις ή τέσσερις».

- Ωραία λοιπόν. Από εδώ και πέρα μπορούμε να περιμένουμε έναν ΠΑΟΚ ισορροπημένο που θα μπορεί να βρει λύσεις;

«Μετά τη διακοπή ξεκινά ένα δίμηνο που πρέπει να τα δώσουμε όλα για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Να βρούμε τον τρόπο στα θεωρητικά μικρά παιχνίδια και να πάμε στην Αθήνα για τα τρία μεγάλα ντέρμπι. Εκεί πιστεύω πως θα φανεί η δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Είμαι σίγουρος πως σε αυτά τα παιχνίδια θα είμαστε αυτοί που πρέπει. Θα πατήσουμε σωστά στο γήπεδο και θα παλέψουμε για το αποτέλεσμα. Είναι το δίμηνο που πρέπει να ωριμάσουμε, είναι το σημείο που πρέπει να πάρουμε μεγάλα αποτελέσματα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στα πλέι οφς να διεκδικήσουμε την 2η θέση με πολλές αξιώσεις».

- Θεωρείς πως η φετινή σεζόν θα είναι η αντίστροφη της περυσινής; Δεν σε προβληματίζει το πόσο νωρίς ξεκίνησε η προετοιμασία;

«Ναι στο πρώτο ερώτημα. Όσο για το δεύτερο, όχι γιατί κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Δουλεύουμε μεθοδικά, σκληρά, η ομάδα μέσα της έχει αρχές, έχουμε όλα τα στοιχεία για να κοιτάμε μπροστά. Δεν έχουμε τα περυσινά που ήμασταν πρώτοι και όλοι ξέραμε πως δεν θα παραμείνουμε. Σήμερα είμαστε 3οι και ξέρω πως μπορούμε να κοιτάμε πιο ψηλά».

«Να μάθουν όλοι να διαχειρίζονται το σώμα τους»

- Σε προβληματίζουν οι πολλές θλάσεις; Πιστεύεις πως κάτι γίνεται λάθος;

«Κάτι λάθος δεν γίνεται σίγουρα. Ο κάθε παίκτης πρέπει να προσέχει τον εαυτό του, ειδικά όταν έχουμε τρεις αγώνες μέσα στην εβδομάδα. Φέτος έχουμε πολλά παιδιά που είναι νεαρά και ίσως δεν ξέρουν να διαχειριστούν το κορμί τους. Και εγώ όταν ήμουν 22, 23 χρονών, έπαθα τέτοιες ζημιές. Θέμα δουλειάς δεν τίθεται. Γυμναζόμαστε πάρα πολύ καλά, φαίνεται γιατί τρέχουμε πολύ στο γήπεδο. Ειδικά τώρα που έφυγαν τα πολλά σερί παιχνίδια, δεν φοβάμαι κάτι. Δεν με προβληματίζουν οι θλάσεις».

- Αναλύσεις για τα τρεξίματα έχετε στα χέρια σας;

«Ναι και είναι γεγονός πως τρέχουμε πολύ περισσότερο από τις άλλες ομάδες».

«Να κρατήσει ο ΠΑΟΚ τον Αρτίκο»

- Για τον γυμναστή τι άποψη έχεις;

«Πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος πρέπει να μείνει στον ΠΑΟΚ όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Εγώ δεν έχω ξαναζήσει γυμναστή, που να τον ακούνε όλοι, να τον αγαπάνε όλοι και να θέλουν να δουλέψουν μαζί του όλοι. Πάντα υπήρχαν κάποιοι που δεν τους άρεσε, κάποιοι που αδιαφορούσαν. Με τον Αρτίκο ζω κάτι που δεν το έχω ξαναζήσει. Από τον Μπερμπάτοφ μέχρι και τον πιο μικρό σε ηλικία, κάθονται τον συμβουλεύονται, τον ακούνε. Και μαζί με τον Δανιηλίδη που έχουν επιφορτιστεί το κομμάτι της εκγύμνασης, είναι ένα εκπληκτικό δίδυμο».

- Είπες Μπερμπάτοφ. Μήπως ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος να υποδεχτεί έναν τέτοιο παίκτη; Εσύ πως τον ζεις;

«Όταν έχεις έναν τέτοιο παίκτη δίπλα σου, έχεις παραπάνω ψυχολογία. Αν είσαι έξυπνος προσπαθείς να πάρεις πράγματα από αυτόν. Δεν ξέρω αν ήμασταν έτοιμοι. Ξέρω ότι μετά από αυτόν ο ΠΑΟΚ αλλάζει. Έχει πολλά πράγματα που σου εξηγούν γιατί είναι τόσο μεγάλος αθλητής. Θα αφήσει πίσω του στοιχεία στην ομάδα»

- Γιατί πιστεύεις πως έχεις τέτοια άρνηση από μερίδα του κόσμου; Τι πιστεύεις πως κάνεις και έχουν αυτή την άποψη;

«Ο κόσμος θεωρώ πως επηρεάζεται γιατί δεν ζει έναν άνθρωπο. Αυτό που θα διαβάζει θα το πιστέψει. Το μεγαλύτερο ποσοστό σίγουρα. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο με εμένα. Για πολύ καιρό είχα θέματα. Δεν αναιρώ τα δικά μου λάθη, πρώτα τα ανέφερα παραπάνω. Όμως δεν είμαι αυτό που παρουσιάζεται από διάφορους».

«Δεν με πειράζει να με βρίζουν οι άλλοι. Είμαι ευάλωτος όταν με βρίζουν στο σπίτι μου»

- Εμένα μου δόθηκε η αίσθηση πριν από την εσωτερική διαμάχη που είχες στον ΠΑΟΚ με τον Άγγελο Αναστασιάδη, πως υπήρξαν κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από άλλες ομάδες εναντίον σου. Εσύ τι κατάλαβες για αυτό;

«Δεν θέλω να το ανοίξω αυτό το κομμάτι. Δεν με πλήγωσε ποτέ για το τι είπαν άλλοι. Με στεναχώρησε όταν γράφτηκαν ψέματα για μένα και μάλιστα στο σπίτι μου. Δεν ήμουν αυτός που θέλουν να παρουσιάσουν. Είμαι συναισθηματικός. Δεν έχω πρόβλημα όμως να με βρίζουν άλλοι. Στο σπίτι μου όμως με πληγώνει. Είμαι ευάλωτος».

- Εγώ λοιπόν θα πω πως φαίνεται στη κάμερα πως παρατάς τη φάση στο 3-0 της Τρίπολης.

«Η αφορμή ήταν αυτή. Θα βρισκόταν άλλος λόγος για να κατηγορηθώ. Όσοι έχουν παίξει μαζί μου ποδόσφαιρο, ξέρουν καλά το πώς λειτουργώ για την ομάδα. Επειδή όμως πρέπει να μιλήσω για κάτι που εμένα μου φαίνεται αστείο, αυτό που θα πω είναι πως ενώ έβγαινα ψηλά και ήμουν σκασμένος από τη προηγούμενη φάση, χάθηκε η μπάλα από κακό κοντρόλ του Ρατς και δεν είχα τις ανάσες να γυρίσω. Αν είναι να χρεωθώ πως το 2-0 έγινε 3-0 εξαιτίας μου, ας το χρεωθώ. Αυτό δεν δικαιολογεί τα όσα ακούστηκαν μετά. Αυτοί που με έχουν ζήσει ξέρουν πως πάντα δίνω ότι έχω. Για αυτό προφανώς δεν τέθηκε θέμα αποχώρησής μου από την ομάδα το καλοκαίρι, για αυτόν τον λόγο ο προπονητής με εμπιστεύεται φέτος σε όλα τα παιχνίδια».

«Ο Αναστασιάδης κάτι μου έδωσε»

- Τελικά τι σε οδήγησε να κάνεις αυτή την ανάρτηση πέρυσι κατά του Άγγελου Αναστασιάδη;

«Ήταν μια περίοδος που δεν ήμουν καλά. Το μυαλό μου δεν ήταν καθαρό και για αυτό αναφέρθηκα και πριν στα δικά μου λάθη. Τον χρόνο δεν μπορώ να τον γυρίσω πίσω, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όμως μπορώ να πω πως μέσα από αυτή την κατάσταση κάτι πήρα. Θεωρώ πως τώρα που το βλέπω διαφορετικά και πιο ήρεμα, ο Άγγελος Αναστασιάδης κάτι μου έχει δώσει. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία πέρασα πάρα πολύ όμορφα με τις προπονήσεις που έκανα με την ομάδα Νέων. Ένιωσα ξανά. Και επειδή γνωρίζω καλά τα παιδιά που έπαιξαν στον Βόλο για το κύπελλο, ο Δημητριάδης και ο Κάκκο είναι εκπληκτικοί ποδοσφαιριστές, τους περιμένουμε στη πρώτη ομάδα».

- Γίνεται κουβέντα για τις ανανεώσεις. Κυρίως τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι του 2017 έχουν μιλήσει για ανανέωση. Εσύ έχεις δεχτεί κάποια νύξη;

«Δεν έχω μιλήσει ούτε χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Εγώ είμαι καλά εδώ, συνεχίζω, δεν χρειάζεται να μιλάμε για συμβόλαια. Αν έρθει θα το συζητήσουμε, αν όχι θα ήθελα να φύγω ξανά στο εξωτερικό».

«Ο Ιβάν Σαββίδης ακούει λίγα ευχαριστώ»

- Τον Ιβάν Σαββίδη πώς τον βλέπεις; Θα βρει τον τρόπο να φτάσει τον ΠΑΟΚ εκεί που θέλει;

«Ο Ιβάν Σαββίδης ξέρει πως δεν αρκούνε τα λεφτά. Έχουν γίνει σωστές κινήσεις, χρειαζόταν και αυτός τον χρόνο του. Πλέον είναι σε μία φάση πολύ καλή θέλω να πιστεύω. Ο προβληματισμός μου εμένα είναι το ότι δεν ακούω πολλές φορές το όνομά του στη Θεσσαλονίκη. Όλοι όσοι κινούνται γύρω από τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να τον ευχαριστούν γιατί κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο την ομάδα. Κάποιος θα πει πως τον γλύφω, εγώ θα πω πως λέω την αλήθεια. Άλλωστε στις συζητήσεις που έχω κάνει μαζί του, πάντα του λέω αυτό που σκέφτομαι. Του έχω πει την άποψή μου ακόμα και αν διαφωνούμε. Εγώ λέω πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι ακόμα στην αρχή»

«Φανταστικός προπονητής ο Σάντος»

- Είχες ένα θέμα με την εθνική. Υπήρξε μία περίοδος που πιο πιθανό ήταν να καλέσουν κάποιον βετεράνο που έπαιζε στη θέση σου, παρά εσένα. Τι συνέβη τότε;

«Είναι αυτό που σου είπα και πριν. Να πω τι; Ήρθε η στιγμή και για εμένα να απαντάω όχι όπως σκέφτομαι, αλλά όπως… πρέπει. Μου έχει κάνει μεγάλο κακό το ότι έλεγα αυτό που σκεφτόμουν. Πάνω σε αυτή τη λογική, θα πω πως δεν ήταν θέμα δικό μου και πως αυτή τη στιγμή χαίρομαι που επέστρεψα στην εθνική ομάδα. Είναι καλύτερα να το αντιμετωπίζω έτσι».

- Γιατί θεωρείς πως η μετά Σάντος εποχή ήταν τόσο κακή;

«Για μένα ο Σάντος ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει την εθνική στο επίπεδο του Ρεχάγκελ και να την πάει ακόμα πιο ψηλά. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο μεγάλος είναι. Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του, κάποιες φορές μάλιστα είχαμε έρθει σε μικρές ρίξεις, όμως είναι ένας φανταστικός προπονητής. Καθόμουν στον πάγκο και ήξερα ακριβώς τους λόγους που έπαιζε ο Χολέμπας. Ήταν δίκαιος».

- Θα ποντάρεις δηλαδή στο Γιούρο Σάντος;

«Ναι γιατί είναι σταθερός, δεν επηρεάζεται και είναι δουλευταράς. Είναι σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από αυτά που λένε και γράφουν. Αυτός ακόμα και αν φύγει από κάπου, θα το κάνει λόγω των δικών του ιδεών».

Τζαβέλλας: «Δεν είμαι αυτός που παρουσιάζουν»