MENU

Παρακολουθώντας τη σημερινή ειδησιογραφία, παρατηρείς καταστάσεις που σε οδηγούν σε μνήμες. Το πρωί ο Πάμπλο Γκαρσία έγραψε κάτι και έγινε θέμα. Μία προσωπικότητα που αγαπήθηκε, ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ένας άνθρωπος όμως που πίσω του σέρνεται το… παρασκήνιο των όσων τον κυνηγάνε να τον φάνε. 

Αλήθεια τι έγινε με τον Γκαρσία; Μύθοι και πραγματικότητα έχουν γίνει ένα, απλά ο καθένας είχε την δική του αλήθεια. Ο ίδιος, ο ΠΑΟΚ, ο κόσμος, ο κάθε οπαδός ξεχωριστά. 

Πόσο τον ήθελε ο Αναστασιάδης το καλοκαίρι; Πάρα πολύ απ ότι έλεγαν, βόλευε και τον Σαββίδη το μπακαλίστικο πρότζεκτ λαϊκής υφής «βάλε τον Αγγελάρα μπροστά και δίπλα τον Γκαρσία για να πάει η ομάδα μπροστά». 

Και πάω στη προετοιμασία και βλέπω στιγμές που δεν μπορούσα καν να τις φανταστώ. Μία μεγάλη προσωπικότητα όπως αυτή του Ουρουγουανού να μη συμμετέχει στη προετοιμασία και στα φιλικά, ως βοηθός προπονητή να κάθεται στην απέναντι άκρη του πάγκου. Χωρίς να μιλά. 

Η εικόνα του τσαλακώθηκε πάλι, στα δικά μου μάτια τα οποία είναι λίγο πιο μπαρουτοκαπνισμένα από του μέσου οπαδού. Επί της ουσίας, το λαϊκίστικο πρότζεκτ άρχισε να μπάζει από πολύ νωρίς. Ο Γκαρσία χρησιμοποιήθηκε την 15η μέρα στη προετοιμασία για να κάνει τον μεταφραστή του Φακούντο Περέιρα. 

Η κοινή γνώμη το ξέχασε αυτό και τώρα επέστρεψε για να τον αποθεώσει εκ νέου. Που τον πολεμάνε από τον ΠΑΟΚ και δεν τον θέλουν, λες και το καλοκαίρι τον διάλεξε ο Άρης ή ο Ολυμπιακός.

Όπως ξέχασε τα όσα έγιναν στα χρόνια του Δώνη και του Στέφενς, τους οποίους και χρέωσε για την φυγή του, αφαιρώντας από την μνήμη την εικόνα που παρουσίασε ως παίκτης της Ξάνθης. Ιερή αγελάδα, δεν την ακουμπά η κοινή γνώμη ακόμη και όταν θίγεται ο ΠΑΟΚ. Όχι τα πρόσωπα, ο ΠΑΟΚ. 

Ο Τζαβέλλας ήταν αλήτης που ξεφώνησε τον Αναστασιάδη παραμονές του αγώνα με τον Ολυμπιακό, όμως την επομένη όταν ο Γκαρσία ξεφώνησε Αγγελίδη και Βρύζα καλά τα είπε. Για τον Γκαρσία ήταν παραμονές του αγώνα με τον ΟΦΗ. 

Κατά το μεσημέρι, προέκυψε η είδηση πως ο Σανθ Χακόμπο κατήγγειλε την Τενερίφη. Λαϊκός ήρωας και αυτός, ο …ψυχάκιας που θέλαμε να έχουμε στον ΠΑΟΚ για να … μοιράζει σφαλιάρες σε όποιον τολμά να αμφισβητεί την αρρενωπότητά μας. 

Ο παρασυρόμενος από τα θέλω της κοινής γνώμης Ιβάν Σαββίδη, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο αρκούμενος στο ότι υποσχέθηκε πως αν δημιουργήσει πρόβλημα θα φύγει. Η πίεση της κοινής γνώμης πως παίζει ο κλικαδόρος Γλύκος αντί του παλικαριού που δεν έπαιξε πουθενά πλην της Βαγιαδολίδ για κάποιον λόγο, έφερε αποτέλεσμα. 

Ο Χακόμπο τα έκανε …τάνα στον ΠΑΟΚ, όπως και στη Τενερίφη, αλλά δεν τον είδα να λύνει κανά συμβόλαιο με την ομάδα. Πέντε καραγκιοζλίκια τον ενίσχυσαν στην ΠΑΟΚτσήδικη κοινή γνώμη και τώρα μετράει ευρώ. Προσφορά μηδέν στον σύλλογο εννοείται. Τουλάχιστον ο Γκαρσία έκανε δύο διαστημικές σεζόν. Χαλάλι του τα υπόλοιπα… που λέει ο λόγος. 

Ο Γκαρσία, ο Χακόμπο, ο Αγγελάρας που τα βάζει με θεούς και δαίμονες. Η κοινή γνώμη που ψάχνει απεγνωσμένα θεούς ξεχνώντας τον Όλυμπο. 

Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ πέτυχε κάτι ήταν όταν ο πρόεδρος Ζαγοράκης, ο τεχνικός διευθυντής Βρύζας πήγαν κόντρα σε αυτή. Με τον κυανόκρανο Φερνάντο Σάντος να τους διατηρεί σε σοβαρά επίπεδα λειτουργίας και ο ΠΑΟΚ να εξελίσσεται σωστά και ορθολογικά. Η κοινή γνώμη νικήθηκε τότε και μετά το γύρισε. Γιατί απλούστατα η κοινή γνώμη δεν ξέρει περισσότερα από αυτούς που ζούνε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. 

Πόσο μικρός γίνεται ο ΠΑΟΚ όταν παρασύρεται από την κοινή γνώμη; Φταίει αυτή ή όσοι τον διοικούν και ο μεγαλομέτοχός του; Βεβαίως και το δεύτερο. Η κοινή γνώμη είναι απρόσωπη, προκαλεί απλά μία πίεση. Και δεν την απασχολεί όταν ουσιαστικά οι επιλογές της είναι αυτές που απέτυχαν. Φταίνε  αυτοί που τις εξέλαβαν ως λαϊκή επιθυμία. 

Αν θέλουν στον ΠΑΟΚ λοιπόν να γίνουν κλαμπ και να διώξουν την ταμπέλα της μίζερης επαρχιώτικης ομάδας, το πρώτο που οφείλουν να κάνουν είναι να παρατήσουν τα θέλω της κοινής γνώμης και τις πιέσεις των αστείων ραδιοφωνικών παραγωγών που δημιουργούν κλίμα πάνω σε λαϊκίστικα πρότυπα. 

Στη σημερινή ειδησεογραφία, επέστρεψε στις προπονήσεις ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Ένας παίκτης που η κοινή γνώμη μισούσε για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο. Επηρεασμένη προφανώς από τον τρόπο που έφυγε από τον Παναθηναϊκό στην εποχή Τζίγγερ που οι παίκτες χρεωνόντουσαν τα πάντα πλην των Δίδυμων Πύργων. 

Ίσως γιατί είναι ψηλός και καμαρωτός, ίσως επειδή είναι όμορφος. Ευτυχώς που δεν είναι ξανθός γιατί μπορεί κανένας να τον μαχαίρωνε στον δρόμο. Έπρεπε να φύγει πέρυσι και να λυγίσει ο ΠΑΟΚ, έπρεπε να τραυματιστεί φέτος για να ξεφτιλιστεί ο ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να καταλάβει η κοινή γνώμη πως είναι ίσως ο σημαντικότερος παίκτης της ομάδας. Και να κάνει την κωλοτούμπα η κοινή γνώμη. Όμως ποιος από αυτή το θυμάται. Μόνο το παιδί το καταλαβαίνει και κάποιοι γραφικοί σαν και εμένα….

Η απρόσωπη, πιεστική και ευλύγιστη… κοινή γνώμη