MENU

Το «αιώνιο» ντέρμπι στη Λεωφόρο δεν έμελλε να ξεκινήσει ποτέ λόγω των σοβαρών επεισοδίων και πλέον αναμένεται η απόφαση των αρμοδίων οργάνων για τον Παναθηναϊκό, ο οποίο ήδη «χτίζει» την υπερασπιστική του γραμμή για να γλιτώσει βαριά τιμωρία με αφαίρεση βαθμών. Ανάλογο περιστατικό σε παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού μπορεί να μην έχει καταγραφεί ξανά επί εποχής Superleague, ωστόσο την τελευταία φορά που δεν ξεκίνησε παιχνίδι λόγω επεισοδίων σε επίπεδο μεγάλης Κατηγορίας, συμμετείχαν ξανά οι «ερυθρόλευκοι».

Συγκεκριμένα επρόκειτο για τον αγώνα της Νέας Σμύρνης με αντίπαλο τον Πανιώνιο (με πρόεδρο τον Αχιλλέα Μπέο) τον Γενάρη του 2005, που τελικά διεξήχθη... Φλεβάρη! Οπαδοί των δύο ομάδων (είχε πάρει 320 εισιτήρια ο Ολυμπιακός, όπως είχε δικαίωμα) είχαν κάνει ...«γης Μαδιάμ» το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, το οποίο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Διαιτητής τότε της συνάντησης θα ήταν ο Ηρακλής Τσίκινης, που αποφάσισε να μην ξεκινήσει ποτέ ο αγώνας.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σε πρώτο τουλάχιστον βαθμό να πέσουν... κεραμίδες σε Πανιώνιο κι Ολυμπιακό, αφού μηδενίστηκαν για το παιχνίδι, τους αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, τους επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και παράλληλα σε αμφότερους βαριά πρόστιμα (100.000 ευρώ στον Πανιώνιο και 300.000 ευρώ στον Ολυμπιακό!). Οι βαθμοί βέβαια είχαν επιστραφεί στη συνέχεια κι αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα μόλις στο +1 από τον Παναθηναϊκό και στο +3 από την ΑΕΚ. Βασική σημείωση ότι μιλάμε για διαφορετικούς αθλητικούς νόμους και πειθαρχικούς κώδικες, πλην όμως και τότε η μη διεξαγωγή αγώνα, προέβλεπε ποινή αφαίρεσης βαθμών.

«Ξεσηκωμός» στο Λιμάνι

Στο άκουσμα βέβαια της συγκεκριμένης -πρωτόγνωρης για τα δεδομένα του Ολυμπιακού- τιμωρίας, ακολούθησε... επανάσταση στο μεγάλο Λιμάνι, με τον Ολυμπιακό να κινητοποιεί ολόκληρο τον μηχανισμό του για να πέσει η ποινή στην Επιτροπή Εφέσεων. Από τους οπαδούς της ομάδας που είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Πειραιά, μέχρι τον ξεσηκωμό του συνόλου σχεδόν των πολιτικών παραγόντων καθώς και των αθλητικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι και είχαν δώσει το «παρών» στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στη συνεδριακή αίθουσα του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης».

Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν μάλιστα τότε τα ρεπορτάζ: «Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ομοψυχία τους στην προσπάθεια της ομάδας για δικαίωση σε δεύτερο βαθμό, όπως επίσης και ότι θα τηρηθεί στάση αναμονής, έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».

Οχι μόνο αυτό βέβαια, αλλά οι φορείς του Πειραιά εξέδωσαν ψήφισμα, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στη βαριά ποινή που επεβλήθη στον Ολυμπιακό. «Ο Ολυμπιακός έχει συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση και πρόοδο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Είναι ιδέα, είναι υπεράνω προσώπων και έτσι θα συνεχίσει να είναι στο μέλλον. Αισιοδοξούμε ότι δεν θα τιμωρηθεί για πράξεις μεμονωμένων ατόμων», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ. είναι εδώ. Είμαστε εδώ, γιατί αγαπάμε τον Ολυμπιακό. Στηρίζουμε τον Ολυμπιακό που είναι η μεγαλύτερη ομάδα, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Ελλάδας», έλεγε ο τότε Βουλευτής της Ν.Δ. (κυβερνόν κόμμα τότε) Παναγιώτης Μελάς.

Τακτικοί δικαστές, όπως και σήμερα

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σύμπτωση που αξίζει να θυμίσουμε είναι ότι και τότε όπως και τώρα, ήταν η μοναδική χρονιά που υπήρχαν τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα. Αφού εκείνοι είχαν μοιράσει «καμπάνες» σε πολλές ομάδες και δη πολλές αγωνιστικές, ένα χρόνο μετά τους κατήργησαν...

Με Κόκκαλη και... σύμμαχο Λυκουρέζο

Η εκδίκαση της Έφεσης έγινε παρουσία και του Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ υπέρ του Ολυμπιακού είχε ταχθεί κι ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ (γνωστός για τα Παναθηναϊκά του αισθήματα), Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Εκείνο που προέκυψε τελικά τότε από την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ήταν πως έφταιγε ο... διαιτητής κι ότι παρά το απίστευτο ξύλο που είχε προηγηθεί και τις σκηνές τρόμου, θα μπορούσε να γίνει κανονικά το παιχνίδι!

Η Εφέσεων που έγινε... αφέσεων!

Η υπερασπιστική γραμμή των δύο ομάδων -όπως προφανώς και οι όποιες «πιέσεις» είχαν προηγηθεί- τελικά έπιασε τόπο στην Επιτροπή Εφέσεων, η οποία αποφάσισε αφενός να γίνει κανονικά το παιχνίδι μετά από 15 μέρες (ο Ολυμπιακός μάλιστα κέρδισε 2-0) κι αφετέρου να επιστραφούν οι βαθμοί. Η ποινή που παρέμεινε αφορούσε την τιμωρία της έδρας, τέσσερις αγωνιστικές για κάθε ομάδα, όπως και τα πρόστιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός επιστράτευσε ακόμα και Συνταγματολόγους που υποστήριξαν (βασιζόμενοι τότε στην αντικειμενική ευθύνη) ότι «η ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα δεν είναι σύννομη με το Σύνταγμα», ενώ είχαν απειλήσει με προσφυγή στο «Διαιτητικό Δικαστήριο της FIFA».

Τσιρώνης: «Δεν γνωρίζω γιατί διακόπηκε»!

Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί και η ατάκα του τότε Αστυνομικού Διευθυντή, Γιώργου Τσιρώνη (ήταν ο ίδιος και στη Ριζούπολη), μετέπειτα υπευθύνου ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πως... δεν γνώριζε για ποιο λόγο δεν έγινε το παιχνίδι. «Όταν μας ζητήθηκε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των φιλάθλων, εμείς το κάναμε», φέρεται να είχε πει χαρακτηριστικά...

Πανιώνιος - Ολυμπιακός: Ο αγώνας που δεν άρχισε, οι ποινές που «έπεσαν»!