MENU

Πολλοί λένε πως η Ουντινέζε κι όσοι περνάνε από εκεί, προσφέρει… ISO ποδοσφαιρικής ποιότητας. Το δίκτυο scouting των «τζεμπρέτε» είναι τόσο εκτεταμένο και τόσο απαιτητικό στις προδιαγραφές όσων τους ενδιαφέρουν, που δεν γίνεται όσοι τελικά προκρίνονται να περάσουν τις πύλες του «Φρίουλι» να μην είναι επαρκείς για το ανώτερο επίπεδο. Scouting φυσικά δεν γίνεται μόνο στους ποδοσφαιριστές, αλλά και στους προπονητές. Και η περίπτωση του Αντρέα Στραματσιόνι το επιβεβαιώνει απόλυτα. Γι’ αυτό κι άλλωστε, για τα όσα είδε – πριν τον προσλάβει – κι έζησε από τη συνεργασία μαζί με τον Ιταλό, νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού, μιλάει στο sdna το Νο2 στην ιεραρχία της Ουντινέζε (κάτω μόνο από τον πανταχού παρόντα Τζίνο Πότσο), ο αθλητικός της διευθυντής, Κρίστιαν Τζιαρέτα.

- Τι είχατε δει στον Στραματσιόνι πριν του αναθέσετε την τεχνική ηγεσία της Ουντινέζε;

«Οι ικανότητες του δεν ήταν κρυφές. Είχε δείξει έργο στην πριμαβέρα της Ιντερ, σε ηλικίες δηλαδή που πάντα μας ενδιαφέρουν, αλλά είχε σταθεί πολύ καλά και στην πρώτη του προπονητική απόπειρα σε επαγγελματική ομάδα, σε μια δύσκολη, πολύ δύσκολη για την ακρίβεια εποχή στην Ιντερ. Το προφίλ του μας ταίριαζε απόλυτα, τον κυνηγήσαμε και συμφωνήσαμε».

- Τι τον διακρίνει ως προπονητή;

«Είναι σοβαρός. Σε κάθε του ενέργεια, σε κάθε του κίνηση. Δουλεύει πολύ, με παράταιρη για την ηλικία και την εμπειρία του μεθοδικότητα και σχολαστικότητα. Στο γήπεδο, στις προπονήσεις, στην προετοιμασία των αγώνων, στο scouting των αντιπάλων. Εστιάζει πολύ στην ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών και λόγω της εμπειρίας του στις νεαρές ηλικίες δίνει μεγάλη βάση σε αυτόν τον τομέα».

- Ναι, αλλά στην Ουντινέζε δεν πήγε καλά...

«Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Αντρέα. Ολοι στο club έχουμε να πούμε και να θυμόμαστε τα καλύτερα από την παρουσία του εδώ. Η αλήθεια είναι πως ανέλαβε σε μια εποχή μεταβατική για την Ουντινέζε, με αρκετές αλλαγές τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο εξωαγωνιστικό. Προσπάθησε όσο πιο πολύ μπορούσε, έδωσε ότι είχε στην ομάδα, αλλά στο τέλος της σεζόν (2014-15) ήταν προφανές ότι χρειαζόμασταν, όλοι, μιαν αλλαγή. Επαναλαμβάνω όμως, πως σε καμία περίπτωση δεν του χρεώνουμε τίποτα, ίσα ίσα μάλιστα».

- Σας εξέπληξε η απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα;

«Κάθε άλλο. Ξέρω από πρώτο χέρι πως στοχεύει στην κορυφή και θα κάνει τα πάντα για να φτάσει εκεί. Από τη στιγμή λοιπόν που κάτι τέτοιο δεν υπήρχε τώρα ως προοπτική στην Ιταλία έκανε πολύ καλά που δέχτηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού. Είναι μια ομάδα σεβαστή στην Ευρώπη, πάντα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και σίγουρα ο Αντρέα μόνο να κερδίσει έχει από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσία της ομάδας».

- Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει;

«Να είστε σίγουρος! Σας είπα, είναι πολύ σοβαρός, πολύ φιλόδοξος προπονητής. Και στην ηλικία που είναι δεν πρόκειται να σκεφτεί τίποτα άλλο εκτός από το πώς θα φτάσει στην κορυφή. Από έναν τέτοιο επαγγελματία, με τέτοια νοοτροπία, σίγουρα ένα club έχει να κερδίσει μόνο. Γι’ αυτό και καταλαβαίνω απόλυτα την επιλογή του Παναθηναϊκού. Είναι μια win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές».

- Τι να περιμένουμε αγωνιστικά, αλλά και εξωαγωνιστικά από τον Στραματσιόνι; Σε επίπεδο τακτικής, συστημάτων, σχέσεων με ποδοσφαιριστές, κερκίδα, media.

«Στο πρώτο, δεν μπορώ ν’ απαντήσω. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα σκεφτεί και θα λειτουργήσει ο Αντρέα, τι υλικό έχει να διαχειριστεί και πως θα το προσαρμόσει. Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως θα δώσει το καλύτερο, το πιο σύγχρονο στο ποδόσφαιρο και στις προπονήσεις του και στους αγώνες. Οσο για τις σχέσεις του, τα πάντα περικλείονται στη λέξη σοβαρότητα. Ετσι προσεγγίζει τους πάντες, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές είτε είναι οπαδοί, είτε media. Συστήνεται, λειτουργεί και συμπεριφέρεται πάντα με βάση τη δουλειά. Και άλλωστε, όπως σας είπα, το γεγονός πως όλοι στην Ουντινέζε έχουμε μόνο καλά να πούμε για τον Αντρέα, μετά από μια όντως δύσκολη χρονιά, είναι ενδεικτικό».


Τζιαρέτα: «Κερδισμένος ο Παναθηναϊκός με Στραματσιόνι»!
EVENTS