MENU

Ο πάτερ Χρήστος μας τα λέει όλα και δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο, καθώς αποκαλύπτεται για τον συγγενή διαιτητή, σχολιάζει το σύνθημα με τον Πειραιά, τον Ιβάν Σαββίδη, το θαύμα του πρωταθλήματος, ενώ προχωρά στην επόμενη «προφητεία» του στέλνει τη selfie του από την Τούμπα.

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να παίρνεις συνέντευξη από άνθρωπο του Θεού, αλλά όταν στο άλλο ακουστικό βρίσκεται ο πάτερ Χρήστος Μήτσιος ή πιο γνωστός ως παπά-ΠΑΟΚ τότε όλα είναι απλά.

Άνθρωπος του Θεού και απλός με τον κόσμο! Ένας σύγχρονος άγιος όπως τον αποκαλούν, αφού είναι ο εμπνευστής του μη κερδοσκοπικού σωματείου με έδρα το Τρίλοφο Θεσσαλονίκης: «Κοινωνία αγάπης και προσφοράς Γέροντας Παΐσιος» που προσφέρει περισσότερα από 10.000 συσσίτια τον μήνα... Είναι μία φιλανθρωπική κίνηση με προσφορά σε τρεις κλάδους: κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό κατάστημα ρούχων.

Στη δύσκολη εποχή που περνάμε είναι αναγκαία όσο ποτέ η εφαρμογή στην πράξη της εντολής του Χριστού «ἐπείνασα γὰρ καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν ἐδίψησα καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με, γυμνὸς καὶ περιεβάλετέ μεἠσθένησα καὶ ἐπεσκέψασθέ με ἐν φυλακῇ ἤμην καὶ ἤλθετε πρός με». Ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης αποτελεί μέγιστο παράδειγμα αγάπης, πνευματικότητας, προσφοράς και απλότητας.

«Φτάσαμε στην καταστροφή γιατί έπαψε να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον, όλοι νοιαζόμασταν μόνο για τον εαυτό μας…. Άλλωστε αυτός ειναι και ο στόχος του Σωματείου και του συσσιτίου μας…….Αγάπη Αγάπη Αγάπη και προσφορά ο ένας για τον άλλον», αναφέρει ο παπά Χρήστος για το έργο του!

Ο παπά ΠΑΟΚ πριν από το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Παναθηναϊκό έκανε on camera την πρόβλεψη του για το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός και έπεσε μέσα: «3-1 και άνετα» είπε και μόλις του ζητήσαμε συνέντευξη αποκρίθηκε: «Μια προφητεία τι μπορεί να σου κάνει;»!

Το τέλος του ποδοσφαίρου, ο θάνατος του κολλητού και ο διαιτητής συγγενής

Ο πάτερ Χρήστος Μήτσιος γεννήθηκε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Κόνιτσα. Από μικρός αγαπούσε το ποδόσφαιρο παίζοντας μπάλα στον ΠΑΣ Γιάννινα μέχρι τα 16 του, όταν και τραυματίστηκε και αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. «Στα εφηβικά μου χρόνια αγωνίστηκα ως ακραίος αμυντικός στον ΠΑΣ Γιάννινα και είχα και δύο αγώνες με την Εθνική Παίδων», αποκρίθηκε...

Το τέλος στο ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμού δεν ήταν το μοναδικό που τον πλήγωσε! Όταν έγινε 17 ετών έφυγε από τη ζωή ο κολλητός του και τότε λύγισε! Ζήτησε απαντήσεις για την ζωή και τον θάνατο και τις βρήκε στην Θεολογία. Ετσι ξεκίνησαν όλα... «Που το βρήκες τώρα αυτό; Είναι αξιοθαύμαστο που οι δημοσιογράφοι της Αθήνας βρίσκεται τέτοιες λεπτομέρειες πριν πάρετε μια συνέντευξη. Ναι είναι αλήθεια. Η απώλεια του κολλητού μου σε ηλικία 17 ετών ήταν η πρώτη εμπειρία της σκληρής ζωής. Με προετοίμασε για αυτό που έγινα αργότερα. Δηλαδή παπάς», ήταν τα λόγια του παπά ΠΑΟΚ για τον φίλο του και τα πρώτα βήματα που έκανε στο δρόμο του Θεού.

Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1978, τελείωσε τη Θεολογική Σχολή και την Σχολή Κωδικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Αποτέλεσμα; Βλέπει ΠΑΟΚ, προσφέρει στον πολιτισμό και διδάσκει σχεδόν 30 χρόνια. Τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για αυτόν; «Μια ζωή ολόκληρη. Όταν ήμουν φοιτητής σε ηλικία 18 ετών στη Θεσσαλονίκη πήγα για πρώτη φορά στην Τούμπα σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Εκεί τρελαίνεσαι και κολλάς».

Πάτερ Χρήστος, παπά - ΠΑΟΚ, παπά Χρήστος. Πώς όμως φωνάζουν στο δρόμο τον πιο... γνωστό οπαδό του ΠΑΟΚ; «Παπά Χρήστο με φωνάζουν και οι πιο τρελοί Παπά ΠΑΟΚ. Οι περισσότεροι με ξέρουν ως παπά του Τρίλοφου, λόγω της περιοχής που μένω στη Θεσσαλονίκη. Λίγοι ξέρουν πως λέγομαι Χρήστος Μήτσιος».

Υπάρχει και ένας διαιτητής με το ίδιο όνομα και το ίδιο επώνυμο με εσάς και μάλιστα είναι από την Ήπειρο όπως και εσείς. Έχετε κάποια συγγενική σχέση; «Μπορώ να μην απαντήσω σε αυτό; Πάντως, δεν είναι ούτε αδερφός, ούτε πρωτοξάδερφος. Έχει κάνει εγκλήματα και αυτός. Βέβαια, υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη, αλλά να δει ένας διαιτητής κάτι και να μην το σφυρίξει είναι έγκλημα», είπε ο Χρήστος Μήτσιος αφήνοντας να εννοηθεί πως ο γνωστός ρέφερι είναι συγγενής, αλλά όχι κοντινός.

Η κόντρα με τον Μητροπολίτη Άνθιμο και οι «αλήτες»

Το 2010, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος τα έβαλε με τον παπά Χρήστο επειδή πήγαινε στην Τούμπα, αλλά υπολόγιζε χωρίς του ΠΑΟΚτσήδες: «Μου έκανε καλό αυτή η ιστορία. Υπερβολικά καλό. Δεθήκαμε περισσότερο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Χρωστάω και οικονομικά πολλά στον μητροπολίτη Άνθιμο για τον πόλεμο που μου έκανε. Ήταν βέβαια άδικο όσα έγιναν. Τότε γινόντουσαν σκάνδαλα στην εκκλησία, και ακόμα γίνονται, και βρήκαν εμένα για να ξεμπερδεύουν. Δεν υπολόγισαν όμως καλά. Σε μια ημέρα βγήκαν 48.000 ανακοινώσεις υπέρ μου. Ας είναι καλά τα παιδιά. Μάλιστα, έχει βγει και φανέλα που γράφει: «Παπά Χρήστο, οι αλήτες είναι μαζί σου. Δεν στεναχωρήθηκα τότε. Πίστευα πως κάτι καλό θα βγει από αυτό. Ως παπάς έχω συνδεθεί περισσότερο με τους έξω από την εκκλησία, παρά με αυτούς που είναι μέσα. Θέλησαν να μου πάρουν το κεφάλι. Σε έναν ΠΑΟΚτσή, όμως, δεν το παίρνεις εύκολα, γιατί αγαπά τον Δικέφαλο, ο οποίος έχει δύο κεφάλια. Και να του πάρεις το ένα, θα ζήσει το άλλο»», παρατηρεί!

Το σύνθημα «Πάτερ Χρήστο, οι αλήτες είναι μαζί σου» είχε τυπωθεί σε μπλουζάκια, τα οποία μέχρι και σήμερα φορούν φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Τότε, η απόφαση της Μητρόπολης Κασανδρείας για την αντικατάσταση του Παπά Χρήστου από την προεδρία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Τριλόφου, έγινε γνωστή μέσω εγγράφου που απέστειλε η Μητρόπολη Κασανδρείας όχι στον πατέρα Χρήστο, αλλά στον πατέρα Αναστάσιο Γαλανίδη, ο οποίος πήρε τη θέση του.

«Την κοινωνία δεν την κατέστρεψαν οι ''αλήτες''. Την κατέστρεψαν αυτοί με τις γραβάτες»

Τι θα προτιμούσε ο παπά ΠΑΟΚ; Μια Κυριακή στην εκκλησία ή μια Κυριακή στην Τούμπα; «Αυτό που θα πω θα προκαλέσει, αλλά και τα δύο είναι σημαντικά για μένα. Η εκκλησία είναι ίδια με την Τούμπα και η Τούμπα ίδια με την εκκλησία. Οπως ο Ιησούς όταν είχε 99 πρόβατα και έχασε το 1, έψαξε να το βρει. Και αυτό το ένα είχε αξία για τον Χριστό. Είναι το ίδιο πράγμα! Η κοινωνία δεν πρέπει να εξοντώσει αυτό το ένα. Ποιος έφερε την καταστροφή; Η θύρα 4 του ΠΑΟΚ ή οι θύρες 1,2,3; Η Θύρα 7 του Ολυμπιακού ή οι θύρες 1,2,3; Το ίδιο ισχύει για όλες τις ομάδες. Είναι ωραία να κάθεσαι στα δερμάτινα. Αν γίνει πόλεμος τα παιδιά των πλουσίων δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή. Θα κάτσουν να βολευτούν. Οι υπόλοιποι θα είναι οι μπροστάρηδες. Πιστεύω καταλαβαίνεται τι εννοώ. Την κοινωνία δεν την κατέστρεψαν οι ''αλήτες''. Την κατέστρεψαν αυτοί με τις γραβάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πάτερ Χρήστος ζει τα ματς του ΠΑΟΚ από τη Θύρα 4 και όχι από τα επίσημα. Τι γίνεται στην πιο σκληροπυρηνική εξέδρα της Θεσσαλονίκης; «Η ατμόσφαιρα στην Τούμπα είναι ΥΠΕΡΟΧΗ. Από το 1978 πηγαίνω μόνο στη Θύρα 4. Εχω πάει και σε άλλες θύρες αλλά δεν είναι το ίδιο. Στην 4 με σέβονται, κανείς που είναι δίπλα μου δεν βρίζει τα Θεία. Μου έχουν πει αρκετές φορές να πάω και στα επίσημα. Το έχω κάνει, αλλά δεν είναι για συνέχεια. Θα έχουμε εσωτερικό πρόβλημα. Στη Θύρα 4 με ξέρουν, με αγκαλιάζουν, με φιλάνε, τραγουδάμε και κλείνουμε ραντεβού για εξομολόγηση. Μιλάμε για 200άδες εξομολογήσεων», λέει με καμάρι.

«Ωωωω ΠΑΟΚάρα. Έχω τρέλα μες στο μυαλό. Όπου και να παίζεις πάντα θα σ’ ακολουθώ. Για σένα θα πεθάνω και για σένα μόνο ζω», είναι από τα πιο γνωστά συνθήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ, αλλά και το «Γεια σου παπά, παπά, γ@μ... τον Πειραιά» έχει τη δική του ιστορία. «Πήγαινα σε ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού τα παιδιά μου με κάτι φίλους τους στο γήπεδο. Τότε, κάναμε την καθιερωμένη στάση για... προθέρμανση. Για σάντουιτς και κόκα κόλα. Οι γιοι μου έλεγαν κάτι συνθήματα και απάντησαν οι υπόλοιποι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που ήταν μαζεμένοθ στο ίδιο σημείο. Με βλέπει ένας στο αμάξι και μόλις καταλαβαίνει πως είμαι παπάς κόμπλαρε λίγο και άρχισε να φωνάζει: «Γεια σου παπά και τα λοιπά...». Αμέσως μετά μπήκα στη Θύρα 4 και άρχισαν όλοι λες και ήταν συνεννοημένοι να φωνάζουν το ίδιο σύνθημά. Καθιερώθηκε! Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει. Δεν το τραγουδώ γιατί ένας παπάς δεν βρίζει. Δεν είναι οπαδικό σύνθημα και δεν έχει κανένα θέμα με τον Πειραιά, παρότι τον αναφέρει», απάντησε ο παπά ΠΑΟΚ για το σύνθημα του!

Οι τρελές καταστάσεις στις εξομολογήσεις και ο Μπακαγιόκο

Μια μέρα, ο πάτερ Χρήστος ήταν στην εκκλησία που λειτουργεί και ακούει απέξω έντονη φασαρία. Βγαίνει έξω και τι να δει; Δεκάδες μηχανάκια με οπαδούς του ΠΑΟΚ στο Τρίλοφο για να τον βρουν στον οίκο του Θεού. «Έρχονται για βαφτίσεις, για γάμους και ειδικά για εξομολογήσεις. Τρελές καταστάσεις. Έρχονται εκατοντάδες με μηχανάκια. Μια φορά εξομολογούσα 5 ώρες, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα. Το καλό είναι πως έρχονται στην εκκλησία με χαρά, με τρέλα, με εγκαρδιότητα. Γίνεσαι κολλητός μαζί τους. Μέχρι και παίκτες του ΠΑΟΚ που δεν ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι ερχόντουσαν. Ο Μπακαγιόκο, ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Ήταν μουσουλμάνοι αλλά είχαμε καλή σχέση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μπακαγιόκο έλεγε στους συμπαίκτες του με τα γνωστά ελληνικά του: “Εγώ πάω Παπά Χρήστο εξομολογήσει” και αυτοί γέλαγαν και του έλεγαν πως δεν είναι Χριστιανός. Τότε, ο Μπακαγιόκο απαντούσε: “Ας λέτε ότι θέλετε. Εμένα με δέχεται και κουβεντιάζουμ娻.

Ο παπά ΠΑΟΚ στην Αθήνα και οι διαχωριστικές γραμμές

Με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ είναι όλα καλά. Τι γίνεται όμως με τους Αρειανούς και τους Ηρακλειδείς, αλλά και φιλάθλους των υπόλοιπων ομάδων; «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Μπορεί ένας νονός να είναι Άρης ή ο γαμπρός Ηρακλής. Πειραζόμαστε μόνο. Στο δρόμο σταματάμε και γίνεται το ίδιο. Είχα έρθει πρόσφατα στην Αθήνα, καθώς ανοίγουμε το κοινωνικό ιατρείο στα Πετράλωνα και όπως πέρναγα από τη Βουλή, σταματά με χειρόφρενο αμάξι βγαίνει οδηγός με χαιρετά και με παίρνει αγκαλιά. Ο άνθρωπος ήταν ΑΕΚ και μου είπε: “Είμαι ΑΕΚ, αλλά μου άρεσε που σε είδα”. Άλλη μια φορά πάλι στην Αθήνα, είμαι σε ένα εστιατόριο και τρώω και ακούω από να παίζει από το ηχοσύστημα το σύνθημα: «Ω ΠΑΟΚΑΡΑ...» και στην πορεία ο ήχος έγινε πιο δυνατός. Μόλις τελείωσε το τραγούδι φώναξαν: “Γεια σου παπά...”!. Ηρθαν και με αγκάλιασαν οι σερβιτόροι ζητώντας μάλιστα συγνώμη από τον κόσμο για το τραγούδι που ήταν όπως ανέφεραν προς τιμήν μου. Ηρθαν και Ολυμπιακοί, μιλήσαμε και διασκεδάσαμε. Για ένα φαγητό πήγα και έκατσα πάνω από τρεις ώρες. Είναι ωραίο όλο αυτό. Ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί πλέον να διώξει τους ταραξίες από τα γήπεδα. Δεν χρειάζεται το αίμα ανάμεσα στους οπαδούς διαφορετικών ομάδων. Βλέπετε τι τραγικά πράγματα συμβαίνουν στη Συρία. Πόσο τραγικά ζουν οι Σύριοι, ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν οι πιο μορφωμένοι και σφάζονται τόσο άγριο που φεύγουν από τον τόπο τους. Δεν χρειάζεται να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές σε πολιτικά, αθλητικά και θρησκευτικά θέματα. Πρέπει όλοι να είμαστε μια αγκαλιά».

Η συνάντηση με τον Ιβάν και η selfie

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον δικέφαλο και όχι μόνο. Βοηθάει όσο μπορεί και εκτός ποδοσφαίρου με τον παπά Χρήστο να του ζητά βοήθεια για το σωματείο, ενώ παρακολούθησε και από τη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη το ματς με την Ντόρτμουντ γνωρίζοντας τον ακόμα περισσότερο. «Την πρώτη φορά που είχα δει τον Ιβάν Σαββίδη και του είχα μιλήσει για το σωματείο και του είπα πως δεν θέλουμε χρήματα. Με κοίταξε στα μάτια, με αγκάλιασε και μου είπε: “Είσαι ο μοναδικός που έρχεται και δεν μου ζητάει λεφτά”. Ο Ιβάν είναι έξυπνος και έχει καλή καρδιά. Ευαίσθητη καρδιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε για την selfie: «Για την selfie με ρωτάνε όλοι. Την κράτησα. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει πουθενά. Αν θες στη στέλνω...»! Και την έστειλε!

Ο Χρήστος Μήτσιος είδε το ευρωπαϊκό ματς των ασπρόμαυρων με τον ισχυρό άνδρας της αγαπημένης του ομάδας. Τι γίνεται, όμως, όταν παίζουν οι άλλοι ελληνικοί σύλλογοι στην Ευρώπη; «Είμαι με όλες τις ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είμαι μόνο ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα τίποτα. Ο ΠΑΟΚ είναι κομμάτι της ζωής μου. Μέχρι να γίνω παπάς πήγαινα σε όλα τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς. Πάω και στα άλλα αθλήματα όταν παίζει ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο», αποκρίθηκε με ειλικρίνεια.

Ο Πάμπλο, το θαύμα και η «προφητεία»

Όπως κάθε φίλαθλος που έχει μια αδυναμία σε κάποιον παίκτη, έτσι και ο πάτερ Χρήστος δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίσει τον δικό του: «Ο Πάμπλο Γκαρσία. Από τους τωρινούς, ο Δημητράκης ο Πέλκας. Του είπα μάλιστα πρόσφατα πως αν δουλέψει θα γίνει ένας πολύ καλός παίκτης. Είχα πάει παλαιότερα σε μια προπόνηση του ΠΑΟΚ στα τελειώματα του Πάμπλο Γκαρσία και αυτός έτρεχε περισσότερο από τους νεαρούς παίκτες. Η δουλειά έχει σημασία». Οσον αφορά τον αγαπημένο του προπονητή μην κάνετε το λάθος να προβλέψετε πως είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης: «Ο Φερνάντο Σάντος», απάντησε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Σε έναν άνθρωπο του Θεού δεν μπορείς να μην κάνεις και μια θρησκευτική ερώτηση. Θαύματα γίνονται σήμερα; «Μικρά θαύματα γίνονται πολλά. Μεγαλύτερα σε λιγότερο βαθμό. Το μεγαλύτερο θαύμα είναι η αγάπη στην ψυχή. Η θυσία για τον διπλανό. Μικρότερο θαύμα είναι να δακρύσει μια εικόνα, όμως, είναι έγκλημα να το εκμεταλλευτούμε. Ας την αφήσουμε να δακρύσει και να σιωπήσουμε», ήταν τα λεγόμενα του παπά Χρήστου.

Μιας και μιλάμε για... θαύματα! Πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; «Μας πονάς τώρα. Θέλει δουλειά για να πάρεις πρωτάθλημα, αλλά να είναι και τίμιο. Αν γίνει τίμιο το πρωτάθλημα μετά θέλεις την δουλειά για να το κατακτήσεις», τόνισε.

Για φινάλε, ο παπά ΠΑΟΚ έκανε και την «προφητεία» του για το επόμενο ματς πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα στην Τρίπολη: «1-2, αλλά όχι τόσο άνετα...»!

Η «εξομολόγηση» του παπά-ΠΑΟΚ στο SDNA