MENU

Η χθεσινή «σκούπα» στη λίστα των διεθνών και οι σαρωτικές αλλαγές που έγιναν, ήταν πιθανότατα άνευ προηγουμένου. Από τους επτά της λίστας, οι πέντε πήραν «πόδι», επειδή -όπως λέγεται- έμειναν... στάσιμοι και δεν είχαν προοπτική, ενώ ισάριθμα νέα πρόσωπα έβαλαν το διεθνές «γαλόνι» στο... πέτο τους. Εκείνοι βέβαια που καρατομήθηκαν από την ΚΕΔ είχαν έντονο παρελθόν και μόνο απαρατήρητοι δεν έχουν περάσει με τις κατά καιρούς διαιτησίες τους.

Κουκουλάκης, Σπάθας, Τριτσώνης, Γιάχος και Παππάς ήταν αυτοί που δεν θα φορούν από το νέο έτος το σήμα της FIFA με τους Κύζα, Παπαπέτρου, Αρετόπουλο, Κομίνη και Μάνταλο να παίρνουν αντιστοίχως τη θέση τους. Οσο για τις νέες επιλογές; Ηδη έχουν σηκώσει αρκετή κουβέντα τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν, καθώς επίσης οι περισσότεροι έδωσαν δικαιώματα κατά το παρελθόν με τα σφυρίγματά τους. Ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, με την πλέον χαρακτηριστική εκείνη του Παπαπέτρου, προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς χρίζει σίγουρα απάντησης το πώς μπορεί να ορίζεται διεθνής ο διαιτητής με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο περσινό πρωτάθλημα.

Το οφ σάιντ από πλάγιο που «τρέλανε» τον Πηλαδάκη

Ηταν από σχεδόν τρία χρόνια όταν ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου είχε καταφέρει να στείλει τον Κώστα Πηλαδάκη ένα βήμα πριν το... φρενοκομείο. Συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου 2012 ο -διεθνής πλέον- ρέφερι είχε σφυρίξει την αναμέτρηση ΑΕΛ-Πανσερραϊκός 0-1 στην ΑΕΛ FC ΑRENA στη Football League, έχοντας κάνει ένα πραγματικό διαιτητικό ρεσιτάλ. Η πλέον «κραχτή» περίπτωση φυσικά ήταν το οφ σάιντ από πλάγιο, για να ακολουθήσει μία λανθασμένη αποβολή του Γκρούμπιεσιτς των Θεσσαλών.

Στο... παλμαρέ του ωστόσο ο Παπαπέτρου, γιος επίσης διαιτητή (του Γιάννη Παπαπέτρου), ευρισκόμενος από το 2013-14 στη Σούπερ Λιγκ, έχει ένα επίσης τρομερό επίτευγμα, καθώς δεν είχε δώσει τέσσερα πέναλτι, όλα μάλιστα υπέρ της μίας ομάδας σε ένα και μόνο παιχνίδι. Ποιος ήταν μάλιστα ο αδικημένος της υπόθεσης; Ο Ολυμπιακός! Οι Πειραιώτες ζορίστηκαν για να καταβάλουν την αντίσταση του Εργοτέλη παρά το 3-0, αλλά ο Αθηναίος διαιτητής σε τέσσερις περιπτώσεις δεν έδειξε την άσπρη βούλα υπέρ τους!

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Παπαπέτρου ήταν στην τελευταία θέση της περσινής βαθμολογίας των διαιτητών της Σούπερ Λιγκ, παρ' όλα αυτά... εκτιμήθηκε η παρουσία του και χρίστηκε διεθνής.

Κύζας όπως... Καλογερόπουλος

Ο Γιώργος Κύζας ήταν τελικά ο εκλεκτός της ΚΕΔ για να σφυρίξει το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής, ανάμεσα σε Ολυμπιακό κι ΑΕΚ. Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε και η έντονη φημολογία που επικρατούσε εδώ και ημέρες ότι ο... εκλεκτός για το συγκεκριμένο παιχνίδι θα ήταν κάποιος εκ των νεοεισαχθέντων στη λίστα των διεθνών. Με δεδομένο ότι Αρετόπουλος και Κομίνης είχαν διαιτητεύσει αγώνες των δύο ομάδων την περασμένη αγωνιστική, ο «κλήρος» βρισκόταν μεταξύ τριών και τελικά επιλέχθηκε ο 35χρονος διαιτητής.

Στην Ενωση βέβαια επικρατεί έντονος εκνευρισμός για τον ορισμό του και σε ό,τι αφορά το παρελθόν της με τον Κύζα, σφύριξε φέτος τον αγώνα με την Ξάνθη στα Πηγάδια όπου υπήρχαν αρκετά παράπονα από πλευράς ΑΕΚ για τον μη καταλογισμό καταφανέστατων φάουλ στο φινάλε του αγώνα. Οσο για την παράδοση με τον Ολυμπιακό, έχει αποδειχθεί αρκετά «γουρλής», καθώς μετράει 3/3 νίκες, κόντρα σε Πλατανιά (2-1), Καλλονή (5-0) και Πανθρακικό (2-0), αλλά φέτος τον βρίσκει για πρώτη φορά μπροστά του.

Ενα αξιοσημείωτο πάντως γεγονός είναι ότι πέρυσι, πάλι στο ίδιο διάστημα (26/10), επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με πρωταγωνιστή έναν άλλο διαιτητή. Ο λόγος για τον αστυνομικό στο επάγγελμα, Χαράλαμπο Καλογερόπουλο, που έγινε μεσοβδόμαδα διεθνής και Κυριακή σφύριξε το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (1-0) στο Καραϊσκάκη. Ενα ματς στο οποίο οι «πράσινοι» είχαν πολλά παράπονα, καθώς το μοναδικό γκολ του αγώνα προήλθε από ένα ανύπαρκτο φάουλ του Ζέκα.

«Ανάγκασε» οπαδό να τον μηνύσει!

Στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνέβη κι αυτό. Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος, σε μία από τις πλέον ταραχώδεις διαιτησίες των τελευταίων ετών, στην αναμέτρηση Πλατανιάς-Παναθηναϊκός το 2012, έκανε οπαδό του Τριφυλλιού να κινηθεί νομικά εναντίον του, καταθέτοντας μήνυση για προσβολή της φιλάθλου ιδιότητας! Οι «πράσινοι» βέβαια φώναζαν δικαίως για ένα καταφανές πέναλτι στον Βύντρα κι αρκετά ανάποδα σφυρίγματα (κόπηκε και τετ α τετ με ανύπαρκτο οφ σάιντ), αναγκάζοντας μάλιστα τον Γιάννη Αλαφούζο να κάνει δριμεία επίθεση με τον συνήθη τρόπο του, το twitter. Από τότε ο Τρικαλινός ρέφερι έχει γίνει... persona non grata για τον Παναθηναϊκό. Ενα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός από εκείνη τη διαιτησία, ήταν η -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- οργή που προκάλεσε στον Ιβάν Σαββίδη, που βλέποντας όσα έκανε ο Αρετόπουλος ζήτησε άμεση συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Λίγκας, Γιάννη Μώραλη.

Ενα ακόμα παιχνίδι στο οποίο τον θυμούνται... ακόμα στη Θεσσαλονίκη, είναι το Άρης-Ολυμπιακός 2-2, την ίδια μάλιστα χρονιά. Κι αυτό για το πέναλτι που έδωσε υπέρ των Πειραιωτών σε χέρι, αλλά κι εκείνο που... δεν έδωσε σε ανατροπή του Κοντρέρας.

Η... πέτρα του σκανδάλου για Τσαχειλίδη

Τα όργανα στην ελληνική διαιτησία ξεκίνησαν φέτος από νωρίς, όταν -χωρίς προφανή λόγο κι αιτία- αποφασίστηκε να καρατομηθεί... εν μία νυκτί ο Γιάννης Τσαχειλίδης από τη θέση του υπευθύνου για τους ορισμούς διαιτητών. Ενας από τους λόγους ωστόσο που συνέβη αυτό, φέρεται να είναι η δυσαρέσκεια που υπήρξε από συγκεκριμένα μέτωπα για τη διαιτησία του Σταύρου Μάνταλου στην αναμέτρηση ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα (3-1), όπου ο Καβαλιώτης ρέφερι είχε δώσει ένα σωστό πέναλτι υπέρ της Ενωσης και, επίσης σωστά, πήρε πίσω ένα άλλο. Η μάλλον τραβηγμένη δεύτερη κίτρινη όμως στην πρώτη αποβολή του ΠΑΣ (74' και 80' οι κόκκινες), αρκούσε για να στοχοποιηθεί από τον φιλικό προς τον Ολυμπιακό Τύπο.

Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μάνταλος προκάλεσε κατά το παρελθόν αντιδράσεις με τις διαιτησίες του. «Δεν πρέπει να κοιμηθεί το βράδυ ο διαιτητής αν δεν έρθει να μας ζητήσει συγγνώμη», είχε δηλώσει πριν 2,5 χρόνια ο Φάμπρι μετά από ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά, στο οποίο είχε αποβληθεί ο Ισπανός τεχνικός. Πιο αξιοσημείωτη περίπτωση πάντως είναι το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε στο περσινό Πανιώνιος-Παναθηναϊκός υπέρ των Νεοσμυρνιωτών στα τελευταία λεπτά (ο Σίλντενφελντ έκοψε καθαρά τον Γιάννου), αλλά το έβγαλε ο Στιλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάνταλος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν εμπλακεί στα «στημένα» του 2011, με το όνομά του να ακούγεται σε συνομιλίες -μεταξύ αυτών του Αχιλλέα Μπέου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά από ήττα του Ολυμπιακού (1-0) από τον ΠΑΟΚ- και μάλιστα γι' αυτό τον λόγο φέρεται να είχε υποβιβαστεί στη Football League τη σεζόν 2011-12.

Έχει εξοργίσει τον ΠΑΟΚ

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο της λίστας, τον Γιώργο Κομίνη, είναι ο δεύτερος 35άρης -που κατά την ΚΕΔ έχει... προοπτική στην ΟΥΕΦΑ- της πεντάδας των διεθνών. Από το 2011 στη Σούπερ Λιγκ, πτυχιούχος ηλεκτρονικός, αλλά και ιδιοκτήτης καφεταίριας στην Ηγουμενίτσα. Σχετικά με το παρελθόν του, φαντάζει δύσκολο να μη βρίσκεται στην... black list του ΠΑΟΚ, καθώς είναι πολλές οι φορές που κατά το παρελθόν προκάλεσε την οργή του Δικεφάλου. Μία εξ αυτών μάλιστα σε ντέρμπι, αυτό με τον Άρη πριν δύο χρόνια, όπου απέβαλε τους Ποικιλίδη και Κωνσταντινίδη, με τον Γλύκο μάλιστα να δηλώνει στο τέλος ότι: «Μας έβγαλε από τα ρούχα μας ο Κομίνης». Παράλληλα πέρυσι ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε δηλώσει μετά το 1-1 με την Καλλονή όπου σε κοκορομαχία Περέιρα-Λεοζίνιο απέβαλε μόνο τον πρώτο, ότι έπαιξε... 0-100! Ο Δικέφαλος δε είχε κάνει σφοδρή επίθεση στον Κομίνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «...Ο Κομίνης είναι ακόμη ένα ανθρωπάκι του συστήματος».

Ένας προς ένας οι νέοι διεθνείς διαιτητές!