MENU

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Libero 107.4:

Πόσο καιρό δούλεψες με αυτά τα παιδιά;

«Με την συγκεκριμένη γενιά έκανα προπόνηση έξι χρόνια. Από την Κ9 μέχρι την Κ17. Έξι χρόνια τα είχα αυτά τα παιδιά, μετά υπήρξα τεχνικός διευθυντής και ανέλαβαν ο κ. Ζαζόπουλος και ο κ. Γκαρσία».

Έχεις συναντήσει σε γήπεδο Ακαδημιών τόσο κόσμο;

«Όχι ήταν κάτι απίστευτο, ήταν τρομερό το γεγονός. Θεωρώ ότι στην αρχή ήταν μουδιασμένοι και αρκετά αγχωμένοι και είναι κάτι που οφείλεται στον κόσμο, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι και κάτι που στο εξωτερικό το αντιμετωπίζουν γιατί η Τότεναμ στο πρωτάθλημα Κ23 μπορεί να παίζει και με 5.000 κόσμο...»

Πως τα βλέπεις τα παιδιά αυτά;

«Εγώ θέλω να κάνουμε βαθύτερες σκέψεις μετά από αυτό το ματς. Η επόμενη ημέρα αυτού του παιχνιδιού πρέπει να δημιουργήσει στον οργανισμό του ΠΑΟΚ δύο διαφορετικά συναισθήματα. Από την μια μεριά πρέπει να δημιουργήσει, χαρά, ικανοποίηση και αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό και άγχος και σίγουρα δημιουργεί ευθύνες, για το μέλλον αυτών των παιδιών.

Δημιουργεί σίγουρα χαρά και ικανοποίηση γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, που έχουν την δυνατότητα να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, του Ιβάν Σαββίδη, που έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα, πέρσι ένα νταμπλ και φέτος διεκδικεί ξανά ένα νταμπλ. Άρα είναι πολύ σημαντικό ότι η ακαδημία έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και δημιουργεί ποδοσφαιριστές για αυτό το επίπεδο.

Αυτό θα πρέπει να δημιουργεί χαρά και ικανοποίηση. Το ότι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές για αυτό το επίπεδο μας το δείχνουν πολλές καταστάσεις. Μας το δείχνει το χθεσινό ματς, που ο ΠΑΟΚ στέκεται απέναντι σε μια ομάδα όπως η Τότεναμ, που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, σε μια ομάδα που αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα Κ23, με κόσμο στην κερκίδα, με διαφορετικές ταχύτητες στις φάσεις με διαφορετικές μονομαχίες, επειδή αγωνίζεται με ποδοσφαιριστές που είναι 22 χρονών.

Το ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ το δείχνει η εικόνα αυτή της ομάδας, στο πρωτάθλημα της Κ19 τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Το λέει η εμπειρία του Πάμπλο Γκαρσία, όταν ένας άνθρωπος σαν τον Πάμπλο που έχει αγωνιστεί στην Ρεάλ και στην Μίλαν, επιμένει ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, για εμένα είναι πολύ σημαντικό.

Η ομάδα που είδε χθες όλος ο κόσμος, έχει έξι παίκτες στην Κ19 της Εθνικής Ελλάδος, μια εθνική ομάδα που διεκδικεί στον δυσκολότερο όμιλο την πρόκριση της στην επόμενη φάση του Elite Round. Όταν ξεκινούν πέντε του ΠΑΟΚ, δείχνει ότι η ακαδημία του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή απέναντι στις άλλες κάνει… πλάκα.

Πρέπει όμως κάποια στιγμή να δούμε το επόμενο συναίσθημα. Πρέπει κάποια στιγμή να προβληματιστούμε και να πούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα, πώς θα εξελιχθούν αυτά τα παιδιά. Για να φτάσουμε στην χθεσινή ημέρα, υπάρχει μια διαδικασία ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην ομάδα οκτώ χρόνια. Σε αυτή τη διαδικασία αυτά τα παιδιά έχουν πάρει όλα τα πρωταθλήματα. Αυτά τα παιδιά μάθανε να είναι νικητές.

Αυτά τα παιδιά έχουν αγωνιστεί πάρα πολλές φορές με Αϊντχόφεν, Άγιαξ Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και χθες με Τότεναμ. Για όλη αυτή την κατάσταση πληρώνει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, αυτή την επένδυση την απογείωσε ο κύριος Σαββίδης. Ο ΠΑΟΚ έχει συστήματα τεχνολογίας για την Κ15, ο οργανισμός ΠΑΟΚ πληρώνει. Αυτά τα παιδιά φτάσανε στο σημείο να μην χάνουν από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Αυτή η διαδικασία γίνεται για να βγουν αυτά τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Τι δεν έχουν αυτά τα παιδιά; Αυτά τα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία που έχει ένας ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας, δεν έχουν παίξει μπροστά σε 20.000 κόσμο.

Φάνηκε και χθες που μπήκαν μουδιασμένοι. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε, όλοι αυτοί που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα είχαν εμπειρία; Ήξεραν τι θα πει ΠΑΟΚ πριν έρθουν όπως το ξέρουν οι μικροί; Σίγουρα όχι. Αυτοί οι παίκτες δεν θα έχουν στήριξη στα πρώτα τους λάθη».

Είναι λύση να υπάρχουν πέντε παίκτες των ακαδημιών που θα παίζουν στο Κύπελλο;

«Είναι μια ιδέα. Νομίζω ότι πρέπει να διεκδικεί το Κύπελλο ο ΠΑΟΚ, αλλά υπάρχουν και ματς στο Κύπελλο που θα μπορούσαν να παίξουν αυτά τα παιδιά. Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ έτοιμα να παίξουν σε αγώνες του Κυπέλλου».

Μήττας: «Η επένδυση του Σαββίδη απογείωσε τις ακαδημίες!»