MENU

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 22χρονος, ο οποίος δέχθηκε τρεις μαχαιριές στην πλάτη, τον μηρό και το μπράτσο και ενώ βρισκόταν στην κοντινότερη, στο γήπεδο των «ροχιμπλάνκος», στάση του μετρό στη Μαδρίτη, το βράδυ της Τετάρτης λίγη ώρα πριν από τη σέντρα στο παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στη Σεβίλλη.

Ως αυτουργός της επίθεσης συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας άλλος οπαδός της Ατλέτικο, ο 40χρονος Ιγνάθιο Ραθιονέρο. Και οι δύο είναι μέλη του «Frente Atletico», ενώ ο Ραθιονέρο ήταν ανάμεσα στους υπεύθυνους για τη δολοφονία οπαδού της Ρεάλ Σοσιεδάδ το 1998.

Υπό την σιωπηρή ανοχή του ισπανικού συλλόγου, που όφειλε να τους έχει διώξει από το «Βιθέντε Καλδερόν» μετά την δολοφονία του οπαδού της Λα Κορούνια Φρανθίθκο Χαβιέρ Ρομέρο, γνωστού ως «Τζίμι», στις 30 Νοεμβρίου 2014 λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα της Ατλέτικο με τη Ντεπορτίβο, το «Frente Atletico» εξακολουθεί να υπάρχει.

Το συμβάν του 2014 σόκαρε το ισπανικό ποδόσφαιρο και η διοίκηση της Ατλέτικο δεσμεύτηκε να αποβάλει τα μέλη του συλλόγου από το γήπεδο. Το έπραξε μόλις για τέσσερις εβδομάδες. Δυόμιση χρόνια μετά την δολοφονία, το «Frente Altetico» επέστρεψε στην έδρα της ομάδας με κάθε... επισημότητα, απειλεί οργανωμένους οπαδούς άλλων ομάδων σε όλη την Ισπανία, ενώ μέλη του λύνουν τις διαφορές τους με μαχαιρώματα.

Από τη διοίκηση του μαδριλένικου συλλόγου εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το «Frente Altetico» δεν υπάρχει πια, ότι απομονώθηκε και τελικά διαλύθηκε μετά την δολοφονία οπαδού της Λα Κορούνια. Ωστόσο, υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι σκληροπυρηνικοί, οι ακροδεξιοί οπαδοί της Ατλέτικο όχι μόνο εξακολουθούν να υπαρχούν οργανωμένα, αλλά η δράση τους έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση και την αστυνομία, που φοβούνται πιθανά επεισόδια.

Επιπλέον, τρανή απόδειξη ότι το γκρουπ δεν έπαψε να υπάρχει είναι η παρουσία του σε πολλά εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας, όπως συνέβη πέρυσι κόντρα στη Σεβίλλη, στην Έιμπαρ και στην Αλαβές.

Μπορεί, επίσης, η διοίκηση του συλλόγου να ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει επίσημα το «Frente Atletico» (που έχει περίπου 1000 μέλη και άλλους 3000 υποστηρικτές), ωστόσο επιτρέπει κανονικά την είσοδο όλων, ακόμα και κάποιων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία του οπαδού της Ντεπορτίβο. Μόνο 82 μέλη του «Frente Atletico» διώχθηκαν τελικά από το «Βιθέντε Καλδερόν» και δεν μπορούν πια να εισέλθουν στο «Wanda Metropolitano».

Κανένας άλλος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών στην Ισπανία δεν έχει στο... ενεργητικό του δύο δολοφονίες φιλάθλων άλλης ομάδας. Παρόλα αυτά, η παρουσία του εξακολουθεί να είναι ενεργή. Διαμαρτύρονται για την αλλαγή του εμβλήματος, επισκέπτονται τον Ντιέγο Σιμεόνε και τους παίκτες του παραμονές αγώνων για να τους εμψυχώσουν, τους περιμένουν με βεγγαλικά και πανό κατά την αποχώρησή τους από το ξενοδοχείο ζητώντας τους νίκη σε ένα ντέρμπι.

Τον Ιανουάριο του 2015, μόλις ένα μήνα μετά τη δολοφονία του «Τζίμι», ο ίδιος ο πρόεδρος της Ατλέτικο, Ενρίκο Θερέθο δήλωσε δημόσια ότι το «Frente Atletico» θα είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο «Βιθέντε Καλδερόν». «Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και εφόσον το κάνει χωρίς προβλήματα θα μπορεί να εισέρχεται στο γήπεδο» είχε πει χαρακτηριστικά αγνοώντας ότι ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του από τα χέρια αυτών που ο ίδιος καλοδεχόταν και ήθελε στο πλευρό της ομάδας.

Άποψη της διοίκησης των «ροχιμπλάνκος» είναι ότι οι συγκεκριμένοι οργανωμένοι οπαδοί δεν αποτελούν απειλή. Οι εκπρόσωποι της αστυνομίας διαφωνούν και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τη στάση που κρατά η Ατλέτικο στο συγκεκριμένο θέμα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Κορούνια έχουν ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατο του «Τζίμι» και η Ατλέτικο δεν αποτρέπει τα μέλη του «Frente Atletico» να ταξιδεύουν και στα εκτός έδρας παιχνίδια για να συμπαρασταθούν στην ομάδα, οι αρχές ανησυχούν για ένα νέο μακελειό.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, σε συνέντευξή του αναγνώρισε ότι οι συγκεκριμένοι οπαδοί δεν απομονώθηκαν ποτέ. Οι μοναδικοί που δείχνουν να αντιδρούν ως έναν βαθμό είναι οι υπόλοιποι οπαδοί της Ατλέτικο, αυτοί που προσπαθούν με τα δικά τους τραγούδια και τα δικά τους συνθήματα να καλύψουν αυτά των εκπροσώπων του «Frente Atletico», οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι «η Ατλέτικο είμαστε εμείς».

https://t.co/4lS9d6SLJE
Η Ατλέτικο Μαδρίτης και τα... ξεκαθαρίσματα των νεοναζί οπαδών της