MENU

Η 22α Δεκεμβρίου 2016 δύσκολα θα φύγει από το μυαλό του. Μια ημέρα που κύλησε αργά και βασανιστικά... Σαν να ήταν αιώνας. Είχε ήδη κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, οι γιατροί είχαν εντοπίσει τον όγκο στους όρχεις, πήραν δείγμα για τη βιοψία.

Και ο Γεράι περίμενε, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Το πρωί μίλησε στο τηλέφωνο με το γιατρό του. Δεν ήταν ευχάριστα τα νέα. Ο καρκίνος ήταν κακοήθης, θα έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση.

Λίγη ώρα αργότερα πήγε στο προπονητικό κέντρο της Μπιλμπάο. Μπήκε στο γραφείο του Ερνέστο Βαλβέρδε και του ανακοίνωσε τα άσχημα μαντάτα. Ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα άκουσε εμβρόντητος τον νεαρό ποδοσφαιριστή και συμφώνησαν να μην πουν τίποτα στους υπόλοιπους παίκτες.

Θα κρατούσαν οι δύο τους για λίγο αυτό το μυστικό μέσα στα αποδυτήρια, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με το χειρουργείο. Ο παίκτης έχασε ένα παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στη Ρασίνγκ Σανταντέρ, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί τον λόγο της απουσίας του.

Παραμονή Χριστουγέννων, πέρυσι, η διοίκηση κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. Εμφανίστηκε ο πρόεδρος, Ζοσού Ουρούτια, έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ομάδας.

«Ο Γεράι πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως έχει έναν όγκο στον δεξί όρχι του και θα χρειαστεί άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέθει. Κατά πάσα πιθανότητα το χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Ο παίκτης είναι αισιόδοξος για την πορεία της υγείας του. Εγώ, από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα πως είμαστε στο πλευρό του. Δεν είναι μόνος του και θα το περάσουμε μαζί όλο αυτό» ήταν οι δηλώσεις του Ουρούτια.

Παγωμάρα στην αρχή, σοκ στη συνέχεια. Τρεις ημέρες αργότερα, ο νεαρός ποδοσφαιριστής μπήκε στο χειρουργείο. Περίπου ένα μήνα μετά ήταν και πάλι στο προπονητικό κέντρο της Αθλέτικ για να τεθεί στη διάθεση του Ερνέστο Βαλβέρδε και τελικά να καταφέρει ξανά να αγωνιστεί με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Ήταν 4 Φεβρουαρίου. Ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου...

Οι οπαδοί των Καταλανών τον χειροκρότησαν θερμά, ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ήταν ανακουφισμένος βλέποντας τον Ισπανό στόπερ να έχει βγει νικητής στον αγώνα κόντρα στον καρκίνο. Βασικός σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος και σε οκτώ στο Γιουρόπα Λιγκ πέρυσι, ήταν στις κλήσεις του Άλμπερτ Θελάδες για την εθνική ομάδα της Ισπανίας που θα έπαιρνε μέρος στο EURO U21 του περασμένου καλοκαιριού.

Και τότε, ήρθε και πάλι παγωμάρα. Νέο σοκ. Στη διάρκεια κάποιων εξετάσεων διαπιστώθηκε νέα ανωμαλία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μια αδενοπάθεια που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Καρκίνος και πάλι.

Ο Γεράι αποχώρησε από την αποστολή των «φούριας ρόχας» καθώς έπρεπε να αρχίσει άμεσα χημειοθεραπείες.

« Τη στιγμή που πιστεύεις ότι το έχεις ξεπεράσει, επιστρέφει για να σε χτυπήσει. Μην ανησυχείτε, όμως, θα νικήσω σε αυτή τη μάχη με τη στήριξη όλων σας και αν χρειαστεί να το ξεπεράσω ξανά, θα το κάνω. Θα σηκωθώ ξανά χίλιες και μία φορές αν χρειαστεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε λίγο πριν μπει στην επώδυνη διαδικασία των χημειοθεραπειών.

Ο Ισπανός έχασε τα μαλλιά του και οι συμπαίκτες του έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης ξυρίζοντας τα κεφάλια τους...

Για να αποφύγει τα... αδιάκριτα βλέμματα δημοσιογράφων και φωτογράφων, ο Γεράι, όντας και μοναχοπαίδι, μετακόμισε στο σπίτι των γονιών του. Εκεί έμεινε όλο το διάστημα των θεραπειών, δίνοντας μια μάχη η οποία δεν ήταν μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική. Οι χημειοθεραπείες ήταν εξαντλητικές, αναγκαστικά κοιμόταν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, έβλεπε λίγους καλούς φίλους και παρακολουθούσε με μανία σειρές στο Netflix.

Λένε όσοι τον γνωρίζουν ότι ο καρκίνος τον άλλαξε. Ένα χρόνο πριν ήταν ένα πολύ κλειστό παιδί, το οποίο ήταν δύσκολο να ανοιχτεί. Ο καρκίνος συνέβαλε στο να καταφέρει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με ανθρώπους, επίσης, χτυπημένους από την ίδια αρρώστια τον έκανε εξαιρετικά εξωστρεφή.

Κλεισμένος στο σπίτι έμαθε για τον θάνατο της γιαγιάς του. Από καρκίνο έφυγε εκείνη από τη ζωή και πριν κλείσει τα μάτια της, τον περασμένο Αύγουστο, ευχήθηκε ο εγγονός της να τα καταφέρει.

Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στις 21 Μαΐου. Ο προπονητής των Βάσκων, Χοσέ Ανχελ Θιγάντα, ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες ότι ο Γεράι βγήκε ξανά νικητής στη μάχη του με τον καρκίνο και θα επιστρέψει σταδιακά στην αγωνιστική δράση.

Η νέα χρονιά θα είναι η ευκαιρία του για μια νέα αρχή: στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Ο φόβος ότι ο καρκίνος θα εμφανιστεί ξανά θα υπάρχει πια μέσα του για το υπόλοιπο της ζωής του. Έμαθε να δίνει τη μάχη, όμως...

Γεράι Άλβαρεθ: Το... λιονταράκι που νίκησε τον καρκίνο