MENU

Στον ποταμό Μανθανάρες της Μαδρίτης γράφτηκε πριν από 24 μήνες το τέλος της ζωής του Φρανθίθκο Χαβιέρ Ρομέρο, γνωστού ως «Τζίμι» στους οπαδούς της Ντεπορτίβο. Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα της ομάδας της Γαλικίας με τους «ροχιμπλάνκος» στα περίχωρα του «Βιθέντε Καλδερόν» σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς των δύο ομάδων. Υπό αδιευκρίνιστες, ακόμα και σήμερα, συνθήκες, ο Ρομέρο έπεσε (ή τον έριξαν) στο ποτάμι. Άφησε την τελευταία πνοή του στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του «Τζίμι» συντάραξε το ισπανικό ποδόσφαιρο και έγινε η αφορμή ώστε πολλοί από τους συλλόγους της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας να αποβάλλουν από τα γήπεδά τους τις σκληροπυρηνικές ομάδες οπαδών, ιδιαίτερα αυτές που η οργάνωσή τους είχε και πολιτική χροιά. Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, αλλά δύο χρόνια μετά οι αρχές αποδείχθηκαν αδύναμες ή ανίκανες να εντοπίσουν τον δράστη της δολοφονίας. Ίσως το ποδόσφαιρο να ήταν απλά η αφορμή, καθώς η συμπλοκή των ακροδεξιών «Frente» της Ατλέτικο με τους φανατικούς ακροαριστερούς «Blues» της Λα Κορούνια βάζει στο επίκεντρο όσων συνέβησαν με τον πιο έντονο τρόπο και ένα ιδεολογικοπολιτικό στοιχείο.

Συνελήφθησαν συνολικά 101 άτομα, οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και άλλων ομάδων, που είχαν σπεύσει να... συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στο ραντεβού θανάτου με τους οργανωμένους της Ντεπορτίβο. Δύο ενήλικοι που είχαν προφυλακιστεί πριν από μερικούς μήνες τελικά αφέθησαν ελεύθεροι καθώς δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν στοιχεία σε βάρους τους. Είναι δολοφονία κατέληξαν οι αστυνομικές και ιατροδικαστικές αρχές. Ένοχος, όμως, δεν έχει βρεθεί. Υπάρχουν μόνο, μεταξύ των συλληφθέντων, οι ηθικοί αυτουργοί.

Από την άλλη, η ισπανική αστυνομία κατάφερε να δημιουργήσει ένα μητρώο οπαδών με βεβαρημένο παρελθόν. Πρόκειται περίπου για 7.000 άτομα, που έχουν συμμετάσχει έστω και μια φορά σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου οι 3.000 από αυτούς δεν μπαίνουν πια σε γήπεδα, ενώ οι 500 από αυτούς θεωρούνται σκληροπυρηνικοί και άκρως επικίνδυνοι. Οι εκπρόσωποι της αστυνομίας γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει καλά την δουλειά τους, αφού δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου ο δολοφόνος τους «Τζίμι». Τα μέτρα που λαμβάνουν, όμως, για την καταπολέμηση της βίας, με αφετηρία το θάνατο του Ρομέρο, και ο περιορισμός φαινομένων χουλιγκανισμού είναι ο δικός τους φόρος τιμής στη μνήμη του.

Στη δίκη κάθισαν στο εδώλιο πέντε κατηγορούμενοι. Ανήλικος ένας εξ αυτών. Οι «Frente» της Ατλέτικο ανέλαβαν τα έξοδα για τους δικηγόρους. Σήμερα είναι ελεύθεροι και οι πέντε, καθώς τα εκατοντάδες βίντεο και οι φωτογραφίες, οι καταθέσεις μαρτύρων και αστυνομικών δεν στάθηκαν αρκετά για να αποδείξουν την ενοχή τους. Οι δικηγόροι - φίρμες που προσλήφθηκαν από τους οργανωμένους των «ροχιμπλάνκος» έκαναν λόγο στο δικαστήριο για λάθος της αστυνομίας σε ό,τι αφορά το άτομο που εμφανίζεται στα βίντεο ως το θύμα.

Ο «Τζίμι» ήταν ένα ακόμα θύμα οπαδικής βίας στην Ισπανία. Το δωδέκατο τα τελευταία 22 χρόνια. Σε μία χώρα που προοδεύει ποδοσφαιρικά, που φιλοξενεί εντός των γηπέδων τα πιο λαμπρά και ακριβοπληρωμένα αστέρια του αθλήματος, τα ραντεβού... θανάτου μεταξύ οπαδών των ομάδων κοστίζουν ζωές. Όλοι ξέρουν ότι ο 43χρονος οπαδός της Ντεπορτίβο δολοφονήθηκε. Απλά, δεν μπόρεσαν οι αρχές να εντοπίσουν τον φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος και να τον καταδικάσουν.

Το χρονικό του θανάτου που συγκλόνισε το ισπανικό ποδόσφαιρο:

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014: Στις 9 το πρωί οπαδοί της Ατλέτικο συγκεντρώνονται στα περίχωρα του «Βιθέντε Καλδερόν» οπλισμένοι με κοντάρια και σιδηρολοστούς. Μισή ώρα αργότερα, φτάνουν στο σημείο πούλμαν που μεταφέρουν τους οπαδούς της Λα Κορούνια. Η... μάχη αρχίζει. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο μετά από 23 λεπτά. Είναι ήδη αργά.

Ο Φρανθίθκο Χοσέ Ρομέρο Ταμποάδα, 43 ετών πατέρας δύο παιδιών, ξυλοκοπήθηκε άγρια. Υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ρήξη σπλήνας. Τον πέταξαν στον ποταμό Μανθανάρες, ενώ ήταν ακόμα ζωντανός. Στη μεταφορά του προς το νοσοκομείο υπέστη και καρδιακή ανακοπή.

Η σέντρα του αγώνα γίνεται κανονικά στις 13:00, την ίδια ώρα που ο Ταμποάδα βρίσκεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί ετοιμάζουν το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατό του. Στο ημίχρονο, ανακοινώνεται επίσημα πως ο 43χρονος εξέπνευσε.

Η αστυνομία συλλαμβάνει αμέσως 21 άτομα, μέλη των οπαδών της Ατλέτικο, της Ντεπορτίβο, αλλά και της Αλκορκόν και της Ράγιο Βαγιεκάνο, που ήταν επίσης παρόντες.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου: Μετά τη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων, ο υφυπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Μιγκέλ Καρδενάλ, ανακοίνωσε την απόφαση να μην επιτραπεί ξανά στο μέλλον η είσοδος στα γήπεδα ταραξιών που έχουν παλαιότερες καταδίκες για επεισόδια. Ο Καρδενάλ τόνισε ότι πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να ακολουθηθεί η πρακτική της ΟΥΕΦΑ ώστε να κλείνουν τα σημεία της εξέδρας, όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι.

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Χαβιέρ Τέμπας θεωρεί πως «αυτό ήταν το τέλος των ούλτρας στην Ισπανία».

Την ίδια ημέρα, η Ατλέτικο ανακοινώνει πως θα αποβάλει από το γήπεδο τους οπαδούς που ανήκουν στο σύνδεσμο «Frente», θα δημιουργήσει επιτροπή συλλογής πληροφοριών για τους συνδέσμους της και δεν θα πολεμήσει κάθε σύνδεσμο φιλάθλων που χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας να υπερασπίζεται πολιτικές, ρατσιστικές ή ξενοφοβικές ιδέες.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: Συλλαμβάνονται στη Μαδρίτη τρία αδέρφια, οπαδοί της Ατλέτικο, που φέρονται να πήραν μέρος στα επεισόδια. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από έρευνα με τη βοήθεια όσων κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή των επεισοδίων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τα τρία αδέρφια, που αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη, ήταν μέλη της πιο βίαιης ριζοσπαστικής ομάδας των οπαδών των «ροχιμπλάνκος».

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Ατλέτικο και της Λα Κορούνια. Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της Ντεπορτίβο με την κατηγορία ότι γνώριζε πως σκληροπυρηνικοί οπαδοί της είχαν «ναυλώσει» τα πούλμαν για τη Μαδρίτη και το απέκρυψε από τις αρχές, οι οποίες έκριναν πως η αναμέτρηση δεν ήταν υψηλού κινδύνου και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχαν λάβει και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η Λα Κορούνια αντικρούει τις κατηγορίες αναφέροντας πως είχε ενημερώσει την αστυνομία για το ταξίδι 50 οπαδών της στη Μαδρίτη.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου: Η εφημερίδα «EL PAIS» δημοσιεύει email που εστάλη στις 27 Νοεμβρίου από την αστυνομία της Κορούνια στην αντίστοιχη της Μαδρίτης, αλλά και στο υφυπουργείο Αθλητισμού με το οποίο ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς πως ένα πούλμαν με οπαδούς της Ντεπορτίβο θα ταξιδέψει από τη Γαλικία στη Μαδρίτη το πρωί του αγώνα. Το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της Λα Κορούνια και αφήνει έκθετες τις αστυνομικές αρχές της Μαδρίτης που δεν έλαβαν κανένα μέτρο ασφαλείας.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Ποσειδώνας» στη Μαδρίτη και στα περίχωρά της, Άβιλα και Τολέδο, που έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ακόμα 30 οπαδών της Ατλέτικο. Μεταξύ αυτών δύο οι οποίοι θεωρούνται φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Ταμποάδα. Πρόκειται για έναν 33χρονο οδηγό ταξί, πατέρα δύο παιδιών, και έναν 21χρονο νεαρό, υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου: Δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ποσειδώνας». Άλλα 18 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, όλοι οπαδοί της Λα Κορούνια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοινώνεται η προφυλάκιση του 38χρονου και του 21χρονου, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στη δολοφονία. Στη φυλακή οδηγήθηκε και ένα τρίτο άτομο, ένας 27χρονος παλιός γνώριμος στις αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου: Ο γενικός διευθυντής της ισπανικής αστυνομίας, Ιγνάθιο Κοθίδο, ξεκαθαρίζει πως η επιχείρηση «Ποσειδώνας» δεν έχει ολοκληρωθεί σημειώνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά μέχρι να συλληφθούν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια και στη δολοφονία.

Ο Κοθίδο αρνείται, ωστόσο, να σχολιάσει τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε για την καθυστέρηση στις συλλήψεις, καθώς χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες από τη δολοφονία για να οδηγηθούν στη φυλακή οι πρώτοι ύποπτοι.

http://www.youtube.com/embed/srLbQkAG6ZU?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Η δολοφονία ενός οπαδού, ένα έγκλημα χωρίς ενόχους... (vids)