MENU

Ενα χαλαρό απόγευμα στις αρχές Ιουλίου του 2016, μια είδηση έσκασε στα ψιλά. «Η Ρόμα ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του τερματοφύλακα, Αλισον Μπέκερ, από την Ιντερνασιονάλ». Αν και δεν ήταν κανένας τυχαίος, καθώς είχε ήδη 9 εμφανίσεις με την Σελεσάο, δεν υπήρξε ενθουσιασμός για έναν Νο1, ο οποίος αν και κόστισε 8 εκατ. ευρώ, θα ερχόταν για πρώτη φορά στην Ευρώπη ως backup του Βόιτσεχ Σέζνι. Ετσι κι έγινε. Στην πρώτη του σεζόν στο Olimpico έπαιξε σε... κανένα ματς της Serie A, όμως το καλοκαίρι του 2017, όταν οι Giallorossi άφησαν τον Πολωνό να πάει στην Γιουβέντους, ήξεραν ότι δεν χρειάζεται να ψάξουν για αντικαταστάτη. Δύο μόλις χρόνια αργότερα, στα 26 του πλέον, ο ύψους 1.92μ. άσος μπορεί να νιώσει ότι πατά στην κορυφή του κόσμου, όχι επειδή έχει γίνει ο κακός δαίμονας του Λιονέλ Μέσι, αλλά γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους για την Χρυσή Μπάλα...

Ηταν 4 Μαΐου, στην προτελευταία αγωνιστική της Premier League. Ο Βενεζουελάνος επιθετικός της Νιούκαστλ, Σάλομον Ροντόν, με ξερό αριστερό ύστερα από κόρνερ, άφησε όρθιο τον Αλισον κάνοντας το 2-2 κόντρα στην Λίβερπουλ. Αυτή ήταν η τελευταία φορά μέχρι σήμερα που ο Βραζιλιάνος είδε την μπάλα στα δίχτυα του με club ή Εθνική ομάδα. Πέρασαν δηλαδή δύο μήνες από τότε που ο 26χρονος νικήθηκε, αφού στα επόμενα 9 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έκλεισε το μαγαζί και χάρισε επιτυχίες στις ομάδες του.

Και μπορεί το τελευταίο ματς της PL να ήταν ουσιαστικά αδιάφορο αφού αν η Σίτι έκανε νίκη έπαιρνε το πρωτάθλημα, όμως δεν ίσχυε το ίδιο στο Champions League. Μετά τα τρία γκολ που δέχθηκαν από την Μπαρτσελόνα στο Camp Nou, οι Reds ήταν με το ένα πόδι εκτός τελικού, όμως εκτός από τα μαγικά των επιθετικών, ο Αλισον κράτησε το clean-sheet με το οποίο ξεκίνησε αυτό το απίστευτο το σερί. Μετά το επικό 4-0 με τους Καταλανούς, ακολούθησαν Γουλβς [2-0], Τότεναμ [2-0, τελικός CL] και τα πέντε ματς που έχει δώσει στο Copa America, κόντρα σε Ονδούρες [7-0], Βολιβία [3-0], Βενεζουέλα [0-0], Παραγουάη [0-0], Αργεντινή [2-0].

Μετά το ανέπαφο της εστίας κόντρα την τελευταία, ο Βραζιλιάνος έφτασε τα 5 στη διοργάνωση στην οποία υποχρεώθηκε σε 16 επεμβάσεις και έτσι εξασφάλισε το Χρυσό Γάντι και στο Copa America άσχετα με το τι θα συμβεί στον τελικό. Αυτού, είχαν προηγηθεί τα 21 στην Premier League, με τα οποία άφησε πίσω τον συμπατριώτη του, Εντερσον Μοράες, της Μάντσεστερ Σίτι, όπως και τα 6 στο Champions League [2 στους ομίλους, 4 μέχρι και τον τελικό]. Ετσι, ο Αλισον κατέκτησε το τρίτο χρυσό ζευγάρι γάντια στη σεζόν φτάνοντας τα 39 clean-sheets με club και Εθνική φέτος.

Σε μερικές μέρες, αφού θα έχει κλείσει τρία χρόνια στην Ευρώπη, μπορεί να τα κάνει 40 στον τελικό του Copa America και τότε σίγουρα θα βάλει για τα καλά υποψηφιότητα για την Χρυσή Μπάλα. Ο Αλισον πέρα από το ότι έχει αποκλείσει τον Λιονέλ Μέσι και τις τρεις φορές που έχουν συναντηθεί [Ρόμα 2018, Λίβερπουλ 2019, Βραζιλία 2019], σε έναν πιθανό τίτλο στην Λατινική Αμερική, έχει να προσθέσει την κατάκτηση του Champions League και την εκπληκτική σεζόν στο Νησί στην οποία έζησε τον ορισμό του 'άγγιξε τον τίτλο'.

Πριν έναν χρόνο, βλέποντας τα όσα έκανε ο Λόρις Κάριους στον τελικό με την Ρεάλ, ο Γίργκεν Κλοπ αποφάσιζε ότι θα τα σκάσει χοντρά για τερματοφύλακα. Σίγουρα, όταν έδινε 75 εκατ. ευρώ στην Ρόμα κάνοντας τον Αλισον τον πιο ακριβό τερματοφύλακα ever [πριν το σπάσουν Τσέλσι - Κέπα], ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε οι fans θα μπορούσαν να φανταστούν τη διαφορά που θα κάνει στην Λίβερπουλ αλλά και το άλμα στο επίπεδο και την καριέρα του.

Ο Γερμανός, το έχει παραδεχθεί εδώ και καιρό. «Αν ήξερα ότι είναι τόσο καλός, θα έδινα τα διπλά», όμως ο ίδιος πάντως ο Αλισον, παραμένει ταπεινός. «Εγω για την Χρυσή Μπάλα; Υπάρχουν πολλοί ικανοί παίκτες εκεί έξω. Εγώ βγαίνω στο γήπεδο και κάνω τη δουλειά μου έχοντας μελετήσει και προετοιμαστεί σχολαστικά».

Τα Χρυσά Γάντια του Αλισον Μπέκερ