MENU

Σαφέστατα είναι ακόμα αρκετά πρώιμο να κρίνουμε το έργο του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Το πρότζεκτ του Γερμανού τεχνικού στο «Άνφιλντ» έχει βάθος χρόνου και αναμφισβήτητα πιο σοβαρά συμπεράσματα θα βγουν από την επόμενη σεζόν, όταν και ο Γερμανός τεχνικός θα έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ρόστερ και στα αγωνιστικά πλάνα των «Κόκκινων».

Ωστόσο, στον ενάμιση μήνα της παρουσίας του στη Λίβερπουλ, ήδη έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται η στάμπα του Κλοπ στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Ο Κλοπ παρέλαβε μία Λίβερπουλ που επί των τελευταίων ημερών του Μπρένταν Ρότζερς στο τιμόνι είχε χάσει τα πατήματά της. Ο Γερμανός τεχνικός πήρε τον χρόνο που χρειάστηκε και όπως δείχνουν τόσο τα αποτελέσματα όσο και οι εμφανίσεις, βάζει σιγά-σιγά τον σύλλογο σε μία σωστή κατεύθυνση.

Αλλαγή συστήματος

Η πρώτη και κύρια αλλαγή αφορούσε το σύστημα της Λίβερπουλ. Ο Κλοπ άφησε πίσω το... αναχρονιστικό 3-5-2 του Ρότζερς με τα τρία στόπερ και έδωσε μία σύγχρονη μορφή ενός 4-3-3 ουσιαστικά, κάνοντας τη Λίβερπουλ πιο επιθετική. Το κομπιουτεράκι των «Κόκκινων» ξεμπλόκαρε και αυτό ήταν κάτι που αντικατοπτρίστηκε άμεσα στα αποτελέσματα της ομάδας. Μετά από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες στα τρία πρώτα παιχνίδια του Κλοπ, ο Γερμανός τεχνικός άρχισε να προσαρμόζει τη φιλοσοφία του με αποτέλεσμα στα επτά τελευταία να μετράει έξι νίκες και μόλις μία ήττα, μειώνοντας την απόσταση από την κορυφή στους έξι βαθμούς. Φυσικά, όπως τόνισε και ο ίδιος, οι ψίθυροι για πρωτάθλημα δεν έχουν σοβαρή βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαφορά στη δυναμική του συλλόγου είναι πέρα για πέρα εμφανής.

Ανέδειξε πρόσωπα

Ο Κλοπ εκτός από την αλλαγή συστήματος κατάφερε να πάρει στον ενάμιση αυτό μήνα πολύ περισσότερα από συγκεκριμένους παίκτες σε σύγκριση με την απόδοση που είχαν αυτοί επί Ρότζερς. Για παράδειγμα η αγωνιστική μεταμόρφωση του Μορένο, η χρησιμοποίηση του Τσαν στη φυσική του θέση στα χαφ από τον άχαρο ρόλο που είχε στην άμυνα και το γεγονός ότι η Λίβερπουλ πλέον παίρνει σημαντικές βοήθειες από τους Φιρμίνο, Κουτίνιο και Λαλάνα, οφείλονται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε ο Κλοπ τα «βέλη» στη... φαρέτρα που παρέλαβε από τον Μπρένταν Ρότζερς. Κι αυτό μέσα στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο «Άνφιλντ» δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο, λαμβάνοντας υπόψη πως από εδώ και πέρα θα έχει τη δυνατότητα στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους να γεμίσει το ρόστερ με παίκτες της αρεσκείας του, όπου κρίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση.

Φρέσκος αέρας στα αποδυτήρια

Η αλλαγή στο τιμόνι της Λίβερπουλ με την έλευση του Κλοπ έφερε γενικότερα την αναγέννηση και στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας. Στα αποδυτήρια το κλίμα άλλαξε και η ομάδα αποπνέει μία φρεσκάδα που φυσικά αντανακλάται και στον αγωνιστικό χώρο. Εκτός από το πρέσινγκ, τις σωστές μεταβιβάσεις, τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και τις επικίνδυνες αντεπιθέσεις στο τεχνικό κομμάτι, οι «Κόκκινοι» απέκτησαν ξανά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Επί των τελευταίων ημερών του Ρότζερς, η Λίβερπουλ έπασχε από έλλειψη ιδεών και έμοιαζε φοβισμένη πάνω στο χορτάρι. Ο Κλοπ άλλαξε εντελώς την ψυχοσύνθεση των παικτών και με τη θετικότητα που τον διακατέχει εμφύσησε την αύρα του στη Λίβερπουλ, βγάζοντας μια ενέργεια και μια εμφανή αποφασιστικότητα στον αγωνιστικό χώρο.

Νοοτροπία νικητή στα μεγάλα ματς

Όλα τα παραπάνω, όπως προαναφέραμε, είχαν άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα της Λίβερπουλ και ειδικότερα στα παιχνίδια απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα δύο πραγματικά πολύ δυνατά τεστ απέναντι σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, ο Κλοπ τα πέρασε με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα σημειώνοντας δύο εμφατικές εκτός έδρας νίκες με 3-1 και 4-1 αντίστοιχα. Σε σύγκριση μάλιστα και με τον Ρότζερς θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πρώην τεχνικός της Λίβερπουλ χρειάστηκε να περάσουν εννιά ματς απέναντι σε ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι ή η Αρσεναλ προκειμένου να πανηγυρίσει το τρίποντο.

Οι επιστροφές και το μέλλον

Φυσικά το έργο του Κλοπ ενισχύεται πλέον με τις επιστροφές βασικών «κλειδιών», των οποίων η απουσία ήταν ιδιαίτερα ηχηρή το προηγούμενο διάστημα. Παίκτες όπως οι Μπεντέκε και Στάριτζ είναι ξανά διαθέσιμοι, ενώ και με την επιστροφή του Χέντερσον, που αποτελεί βασικό ενορχηστρωτή στον χώρο του κέντρου, ο Κλοπ δεν μπορεί παρά να τρίβει τα χέρια του. Φυσικά η απόκτηση ενός σταθερού και αξιόπιστου κεντρικού αμυντικού ίσως αποτελεί προτεραιότητα τον Ιανουάριο για να «δέσει» την επιρρεπή στα λάθη άμυνα των «Κόκκινων». Οι οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν κάθε δικαίωμα να ατενίζουν πλέον το μέλλον ξανά με αισιοδοξία καθώς με τον Κλοπ το καράβι της ομάδας ξαναβγαίνει από το μεγάλο λιμάνι της πόλης του Λίβερπουλ φορτσάτο.

Η σφραγίδα του Κλοπ στη νέα εποχή