MENU

Οι συμπλοκές που υπήρξαν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο Περιστέρι, φέρνουν την ΑΕΚ σε δύσκολη θέση, καθώς είναι βέβαιο πως θα κινδυνέψει με καμπάνα.

Το καλό για την Ένωση είναι πως δεν υπήρξε εισβολή οπαδών ή εισβολή συνοδευόμενη από επεισόδια, μέσα στον αγωνιστικό χώρο (το φύλλο αγώνα γράφει για «συμπλοκή στο ταρτάν»). Ό,τι συνέβη έχει λάβει χώρα στον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα στο στίβο του γηπέδου. Αν υπήρχαν γεγονότα εντός αγωνιστικού χώρου, τότε θα απειλούνταν –εκτός των άλλων- και με αφαίρεση τριών βαθμών.

Είναι, ωστόσο, πιθανό, να κατηγορηθεί η ΑΕΚ για «εκτεταμένα επεισόδια», αν και εφόσον θεωρηθεί ότι σε αυτά «ενεπλάκη σημαντικός αριθμός προσώπων», ενώ επιβαρυντική θα είναι η περίπτωση που θεωρηθεί ότι υπήρξαν «φθορές ξένης ιδιοκτησίας ή έστω απλής σωματικής βλάβης».

Σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 6 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ περί «εκτεταμένων επεισοδίων», η ΑΕΚ κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους από 40.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ αν τα επεισόδια έλαβαν χώρα «στον εν γένει χώρο του γηπέδου», ενώ ανάλογα με την βαρύτητα των επεισοδίων (π.χ. τραυματισμοί ή φθορές), «το δικαστικό όργανο σωρευτικά με την χρηματική ποινή δύναται να επιβάλλει και ποινή διεξαγωγής 1 έως 2 αγώνες χωρίς θεατές».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για να δικαστεί η ΑΕΚ για «εκτεταμένα επεισόδια», είναι υποχρεωτικό να προηγηθεί άσκηση πειθαρχικής δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ. Αν δεν ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, τότε η Ένωση θα δικαστεί με άλλες διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα, π.χ. για «μεμονωμένα επεισόδια», που επιφέρουν μόνο πρόστιμο.

Πάντως, ακόμα και αν τιμωρηθεί η ΑΕΚ εντός της εβδομάδας με ποινή έδρας, δεν προλαβαίνει να εκτίσει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το οποίο σε κάθε περίπτωση θα γίνει με κόσμο.

Το πότε θα εκτίσει ποινές (αν και εφόσον επιβληθούν) θα εξαρτηθεί από την απεργία των δικηγόρων και πότε αυτή θα λήξει. Άλλωστε γι' αυτό το λόγο, εδώ και αρκετό καιρό οι υποθέσεις δεν εκδικάζονται.

Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πάντως, τα εντός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν για την Ένωση είναι: με Παναθηναϊκό (28/2), με Πανθρακικό (14/3) και με Πανιώνιο (10/4), ενώ θα υπάρξει και ο ημιτελικός του Κυπέλλου σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία.

Σοβαρός κίνδυνος για την έδρα της ΑΕΚ!