MENU

Η Εθνική μας ομάδα δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ουγγαρία στη Βουδαπέστη χάνοντας έτσι την ευκαιρία μετά το «διπλό» στο Ταλίν να διπλασιάσει τις νίκες και να γίνει «αφεντικό» στον όμιλο. Οι συνθήκες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμοιαζαν βολικές αν σκεφτεί κανείς πως αγωνίστηκε σε ένα «βουβό» γήπεδο λόγω της τιμωρίας των Μαγυάρων, ενώ παράλληλα δεν είχαν την καλύτερη ψυχολογία μετά την ήττα στην πρεμιέρα στην Φινλανδία.

Μπορεί, πράγματι, η εικόνα της Εθνικής να μην ήταν τόσο κακή ή ακόμα και να μην δικαιολογεί την ήττα όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως έχασε από μία ομάδα κατώτερη ποιοτικά που δεν διαθέτει τις επιλογές στο ρόστερ που έχει η Ελλάδα. Ενδεχομένως αν αναλύσει κανείς τα στατιστικά να δει πως η ελληνική ομάδα δημιούργησε περισσότερες κλασικές ευκαιρίες σε σχέση με τον αγώνα του Σαββάτου στην Εσθονία αλλά αυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία προήλθαν είτε από στημένα είτε από ορισμένες πολύ καλές ατομικές ενέργειες του Κώστα Φορτούνη. Επί της ουσίας δεν κατάφερε να «φτιάξει» φάσεις που να προκύψουν από καλές συνεργασίες. Αυτό, δηλαδή, που έκανε στο πρώτο διάστημα του αγώνα στο Ταλίν και από το οποίο προήλθε το γκολ του Φορτούνη αλλά και δύο – τρεις ακόμα πολύ καλές ευκαιρίες.

Ο Μίκαελ Σκίμπε προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στη βασική του ενδεκάδα, σε σχέση με το ματς του Σαββάτου κόντρα στην Εσθονία, οι οποίες σίγουρα δεν του βγήκαν. Το γεγονός πως ο Κώστας Μήτρογλου δεν ήταν απόλυτα έτοιμος στέρησε από τον Γερμανό τεχνικό την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον πιο ποιοτικό σέντερ φορ που διαθέτει από την αρχή. Επιπλέον, αποφάσισε να αφήσει στον πάγκο τον Μπάμπη Λυκογιάννη μην έχοντας ικανοποιηθεί απόλυτα από την απόδοσή του στο προηγούμενο παιχνίδι. Το ζήτημα είναι πως στην θέση του «έριξε» τον Γιώργο Τζαβέλλα που βρέθηκε σε κακή βραδιά, με τους Ούγγρους να απειλούν συνεχώς στο πρώτο ημίχρονο από την πλευρά του. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο γκολ ξεκινούν από τον χώρο ευθύνης του αμυντικού της Αλάνιασπορ. Τέλος, ο Σκίμπε αποφάσισε να αφήσει στον πάγκο τον Μάνταλο βάζοντας στην θέση του τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που επίσης δεν κατάφερε τον δικαιώσει, μην θυμίζοντας τον παίκτη που έχει αφήσει πολύ καλά πρώτα δείγματα με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Η αμυντική αδράνεια των διεθνών μας σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό καθώς υπήρξαν στιγμές που οι Ούγγροι έμοιαζαν να παίζουν χωρίς αντίπαλο. Ενδεικτική είναι η φάση του δεύτερου γκολ των γηπεδούχων όταν ο Κόβακς περνά σαν… σταματημένο τον Γιώργο Τζαβέλλα πριν πασάρει στον Κλαϊνχάισλερ που σουτάρει ιδανικά. Μπορεί στόχος του Μίκαελ Σκίμπε να είναι το χτίσιμο μίας Εθνικής που θα παίζει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί πως από την φύση της αυτή η ομάδα πρέπει να ξεκινά από την σωστή ανασταλτική λειτουργία που δεν θα επιτρέπει στον αντίπαλο να δημιουργεί φάσεις με τέτοια χαρακτηριστική άνεση. Πόσο μάλλον να σουτάρει πέντε φορές σε μία φάση.

Για να περάσουμε όμως στην «οικονομία» του ομίλου η Εθνική μας είχε την ευκαιρία για ένα ιδανικό ξεκίνημα. Την απώλεσε και πλέον πηγαίνει στα μέσα του Οκτώβρη στις δύο αναμετρήσεις με την Ουγγαρία αλλά και με την ομάδα που αυτή την στιγμή φιγουράρει στην κορυφή του ομίλου, την Φινλανδία. Ασφαλώς και καμία από τις τρεις αντιπάλους της ελληνικής ομάδας δεν προκαλεί φόβο και φυσικά η κατάσταση παραμένει στα χέρια της αρκεί να παρουσιαστεί βελτιωμένη στη συνέχεια. Μία νίκη στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στους Μαγυάρους μπορεί να δώσει στο συγκρότημα του Μίκαελ Σκίμπε την απαραίτητη ώθηση.

Πισωγύρισμα της Εθνικής
EVENTS