MENU

Εννέα ημέρες πριν από την ψηφοφορία για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων υπήρχε αναβρασμός. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε δώσει εντολή στους επιτελείς του για την οργάνωση ενός δείπνου, το οποίο θα έπρεπε να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους καλεσμένους του. Δεν ήταν, βέβαια, τόσο το φαγητό που σερβιρίστηκε εκείνο το βράδυ, αλλά όσα ειπώθηκαν ανάμεσα σε όσους ήταν παρόντες που ακόμα και σήμερα έχουν αντίκτυπο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Σε εκείνο το δείπνο, στις 23 Νοεμβρίου 2010, εκλήθη να είναι παρών και ο Μισέλ Πλατινί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του έκπτωτου προέδρου της UEFA όταν έφτασε εκεί είδε τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον χιμ Ταμίν αλ-Τανί, γιο του Εμίρη του Κατάρ, σήμερα Εμίρη του Κατάρ και τον τότε πρωθυπουργό της αραβικής χώρας, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο προσωπάρχης του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν, και η πρώην σύμβουλός του, Σοφί Ντιόν. Σημειώνεται ότι αυτοί οι δύο συνελήφθησαν/προσήχθησαν μαζί με τον Πλατινί την Τρίτη για να καταθέσουν στην Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οικονομικών και Φορολογικών Αδικημάτων (OCLCIFF).

Μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ο Σαρκοζί είπε στον Πλατινί, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ότι οι Άραβες επιθυμούν να αγοράσουν την Παρί Σεν Ζερμέν και ήθελαν ο Πλατινί να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Είπε, επίσης, ο Πλατινί ότι όταν έφτασε στο δείπνο και είδε τους καλεσμένους του προέδρου αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο Σαρκοζί θα τον... πίεζε υπέρ του Κατάρ. Ο Σαρκοζί, βέβαια, απάντησε ότι ακόμα κι αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο δεν είχε τη δύναμη να επηρεάσει τον Πλατινί.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, έχει διαφορετική άποψη. Ο Ελβετός έχει υποστηρίξει σε διάφορες συνεντεύξεις του ότι η επιλογή του Κατάρ ήταν αποτέλεσμα της γαλλικής παρέμβασης, που κατάφερε να αλλάξει τέσσερις ψήφους.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2010 έγινε η σχετική ψηφοφορία στη FIFA και ανακοινώθηκε ότι το Κατάρ υπερίσχυσε του φαβορί, των ΗΠΑ δηλαδή, και πήρε την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Έξι μήνες μετά την ανάθεση του Μουντιάλ, η Qatar Sports Investments αγόρασε την Παρί, που αντιμετώπιζε τότε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Έδωσε 76 εκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική Colony Capital. Έγινε μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αποκτήθηκαν παίκτες σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, η ομάδα κατέκτησε έξι πρωταθλήματα τα τελευταία επτά χρόνια και έγινε ανταγωνιστική στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Όπως αποκάλυψαν οι «Times», τρεις εβδομάδες πριν από την ανάθεση στο Κατάρ, η FIFA υπέγραψε συμβόλαιο με το Al Jazeera. Σε αυτό προβλεπόταν και μπόνους 100 εκατομμυρίων ευρώ προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία αν το Κατάρ έπαιρνε το Μουντιάλ!

Την ίδια περίοδο μπήκε στη γαλλική αγορά και το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο beIN προσφέροντας μεταξύ άλλων και τεράστια ποσά στη γαλλική Λίγκα για να πάρει τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος. Πρόεδρος του beIN ήταν ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, δηλαδή ο διοικητικός ηγέτης της Παρί Σεν Ζερμέν από το 2011 μέχρι σήμερα.

Την ίδια χρονιά η Γαλλία πούλησε 50 Airbus στην Qatar Airways... Εδώ και χρόνια η Γαλλία είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών που πουλάνε όπλα. Το 2018 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30% και αφορούν συμφωνίες που κλείστηκαν μερικά χρόνια πριν. Το Κατάρ είναι πάντα στους καλύτερους πελάτες.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο γιος του Πλατινί, Λοράν, προσελήφθη από μια αραβική εταιρεία αθλητικής ένδυσης... Αποχώρησε το 2016.

Από την περιόδο διεκδίκησης της διοργάνωσης ακόμα υπήρχαν καταγγελίες των άλλων υποψήφιων διοργανωτών για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Από την ημέρα που οι Άραβες πήραν το χρίσμα άρχισαν οι καταγγελίες για δωροδοκίες και άλλες παράτυπες συναλλαγές με μέλη της FIFA ώστε οι Καταριανοί να αναλάβουν την διοργάνωση.

Κάποιοι ξεπουλούσαν τηλεοπτικά δικαιώματα, εξαπατούσαν μέσω χορηγών – λαγών και «τσέπωναν» μίζες. Δεν έκαναν κάτι… πρωτότυπο, απλά ακολουθούσαν τις συνήθεις πρακτικές. Η FIFA θα έδινε το Μουντιάλ στο Κατάρ με όποιο τίμημα, καθώς ήταν αδύνατο να χαθούν τα πετροδόλαρα των Αράβων, Ακόμα και την διοργάνωση αποφάσισε να… μετακινήσει τον χειμώνα, καθώς οι ομάδες δεν είναι δυνατό να αγωνιστούν υπό τις αφόρητες συνθήκες της καλοκαιρινής ζέστης.

Καθώς, μάλιστα, συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες για δωροδοκία μελών της FIFA για να δοθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο, γίνονται γνωστά... σημεία και τέρατα για τη διαφθορά στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η δεκάχρονη κόρη μέλους της FIFA έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό της δύο εκατομμύρια δολάρια, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία που έδωσε στην ασιατική χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αμέσως μετά την κατάθεση αυτού του ποσού στον λογαριασμό της κόρης του, το συγκεκριμένο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με άνθρωπο που συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του Κατάρ για να τον ευχαριστήσει. Επίσης, έχουν αποκαλυφθεί δωροδοκίες άλλων μελών της FIFA μέσω ταξιδιών αναψυχής σε... εξωτικούς προορισμούς.

O μυστικός δείπνος της διαπλοκής! Πλατινί, Σαρκοζί, Παρί Σεν Ζερμέν και το Κατάρ πήρε το Μουντιάλ!
EVENTS