MENU

Όσο η είδηση για την σύλληψη του Μισέλ Πλατινί παραμένει ασαφής, είναι λάθος να πούμε ή να τη σχολιάσουμε ουσιαστικά. Προς το παρόν θα ήταν καλύτερο να μείνουμε στα γεγονότα.

Και τα γεγονότα είναι τα εξής: στον πρώην πρόεδρο της UEFA επιβλήθηκε το 2015 ποινή εξαετούς απαγόρευσης με το ποδόσφαιρο (αργότερα μειώθηκε στα τέσσερα χρόνια), εξαιτίας χρηματισμού του από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011 με ποσό περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ακρίβεια, τα χρήματα εκταμιεύτηκαν από την FIFA με εντολή του τότε προέδρου της και συνδέθηκαν με τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τρεις μήνες αργότερα.

Τόσο ο Πλατινί όσο και ο Μπλάτερ ισχυρίστηκαν ότι το ποσό ήταν η αμοιβή του Γάλλου για την εργασία του ως σύμβουλος της FIFA από το 1998 έως το 2001, την οποία είχαν συμφωνήσει οι δυο τους προφορικά. Η επιτροπή της FIFA δεν τους πίστεψε και τους τιμώρησε.

Ο Πλατινί, δεν παράτησε την υπόθεση και το τελευταίο διάστημα έλεγε ότι πολιτικά δικαστήρια της Ελβετίας (όπου το προφορικό συμβόλαιο ισχύει) τον δικαίωσαν και σύντομα θα έκανε έφεση, με στόχο να επιστρέψει στα υψηλά αξιώματα του ποδόσφαιρου.

Η σημερινή σύλληψή του, εφόσον επιβεβαιωθεί, λογικά θα βάλει φρένο στα συγκεκριμένα σχέδια.

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής της νιότης μας και –επιεικώς – αμφιλεγόμενος παράγοντας του πρόσφατου παρελθόντος, συμμετείχε ως πρόεδρος της UEFA στην επιτροπή που το 2010 αποφάσισε να δώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ! Από τα 22 μέλη εκείνης της επιτροπής, τα 10 έχουν εμπλακεί έκτοτε σε υποθέσεις διαφθοράς και τους έχει απαγορευτεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Ο δε Μισέλ είχε παραδεχτεί ότι λίγο πριν την επίμαχη ψηφοφορία, συναντήθηκε κρυφά με τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, τον καταριανό τότε πρόεδρο της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο οποίος το 2011 τιμωρήθηκε από την FIFA με δια βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, εξαιτίας πολλαπλών κατηγοριών για διαφθορά.

Γενικώς, η επιλογή του Κατάρ αποτελεί μια σκοτεινή ιστορία. Κι αν οι έρευνες επί της διαδικασίας και όσων συνέβησαν τότε (δωροδοκίες κ.λπ.) ενδέχεται να ρίξουν φως σε ένα κομμάτι της, το άλλο, ακόμα χειρότερο, είναι όσα συνέβησαν και συμβαίνουν επί τόπου.

Οι ανησυχίες – καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα που κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται στο Κατάρ είναι ανατριχιαστικές.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Νορβηγικής Εργατικής Ομοσπονδίας Hans-Christian Gabrielsen, δήλωσε ότι: «αν πριν από κάθε παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου κρατούσαμε ενός

λεπτού σιγή για κάθε ξένο εργάτη που έχασε τη ζωή του στα εργοτάξια του Κατάρ, τα πρώτα 44 παιχνίδια της διοργάνωσης θα διεξαγόταν σε απόλυτη σιγή»!

Ας περιμένουμε λοιπόν να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον Πλατινί.

Μέχρι τότε, όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο, μάλλον οφείλουμε να προβληματιστούμε για μερικά πράγματα.

Η διαφθορά είναι δεδομένη και εκτείνεται μέχρι το υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος.

Το χαλί έχει σηκωθεί εδώ και χρόνια και από κάτω υπάρχουν κάθε λογής σκουπίδια: σκάνδαλα, δωροδοκίες, θάνατοι. Το χρήμα κινεί τα πάντα, η λάμψη εντός γηπέδων καλύπτει την σκοτεινιά εκτός αυτών και η προσπάθεια για αυτοκάθαρση της FIFA και της UEFA δεν δείχνει ιδιαιτέρως πειστική – τουλάχιστον όχι όσο τους ενδιαφέρει περισσότερο η έξωθεν καλή μαρτυρία και λιγότερο έως καθόλου όσα δραματικά καταγγέλλονται στις χώρες που αναλαμβάνουν τις διοργανώσεις της.

Οι περισσότεροι επιμένουμε να τα αγνοούμε όλα αυτά. Λογικό - καλύτερα να χειροκροτείς τον Μέσι παρά να προβληματίζεσαι πόσοι άνθρωποι πέθαναν για να παίζει στο υπερσύγχρονο στάδιο που μεγαλουργεί.

Τίθεται άραγε θέμα ηθικής του θεατή;

Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Είμαστε ποδοσφαιρόφιλοι ή υποκριτές;

Μοιάζουμε λίγο με όσους αγοράζουν ματωμένα διαμάντια ή πανάκριβες τσάντες που έχουν φτιάξει ανήλικα παιδιά σε φριχτά εργοστάσια;

Ειλικρινά, δεν ξέρω.

Ξέρω μόνο ότι η σωστή δημοσιογραφία δεν σε αφήνει να φας το μεσημέρι: σου φέρνει όλα τα δεδομένα, ακόμα και τα πιο δυσάρεστα, τεκμηριωμένα και κατανοητά μπροστά στα μάτια σου. Και μετά σε αφήνει να αποφασίσεις εσύ αν θα τα κλείσεις.

Έχεις το δικαίωμα να το κάνεις – σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, αυτό κάνουμε όλοι.

Αλλά η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σου.

Εσύ, θα δεις το Μουντιάλ του Κατάρ;
EVENTS