MENU
Χρόνος ανάγνωσης 10’

Ολυμπιακός - ΑΕΚ στο κύπελλο; Ε, ρε γλέντια...

0

Η κληρωτίδα το αποφάσισε! Είναι το αγαπημένο της παιχνίδι να προκαλεί τις δύο ομάδες, είναι ίσως και το αγαπημένο της ζευγάρι. Ολυμπιακός και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν σε διπλές αναμετρήσεις για το κύπελλο Ελλάδας για δέκατη φορά από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι προηγούμενες εννέα δίνουν ένα ανεπανάληπτο top10 στιγμών, ιστοριών και αγώνων που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από το γκολ του Χάρα στον Θεολόγο Παπαδόπουλο και από τον Δημήτρη Ποντίκη στην κατσάδα του Σωκράτη Κόκκαλη στα αποδυτήρια της ομάδας του!

10. Το γκολ του Χάρα!

Ήρθε, είδε, σκόραρε και απήλθε! Είναι δεδομένο πως στο μέλλον θα χρησιμοποιείται το όνομά του σε άρθρα όπως «πού βρίσκεται σήμερα ο Φράνκο Χάρα» ή ακόμα και σε άρθρα προπαγάνδα το κλικ με τίτλο «αυτός ο παίκτης είχε κρίνει κάποτε μια πρόκριση. Μπορείτε να φανταστείτε ποιος είναι;». Ο Αργεντινός μέσος επιθετικός έπαιξε σε 15 ματς τη σεζόν 2015-16, από τον Ιανουάριο και μετά, όταν αποκτήθηκε. Πέτυχε έξι γκολ, αλλά το πιο χαρακτηριστικό του ήταν στο ΟΑΚΑ! Από την ασίστ του Κώστα Φορτούνη κατάφερε και σκόραρε με το στήθος (;), με τον ώμο (;), με την κλείδα (;), με το χέρι (;), με τον δελτοειδή μυ (;), με τον τραπεζοειδή μυ (;), κανείς ποτέ δεν κατάλαβε!

Η ουσία είναι ότι πέτυχε το γκολ στο 89’, ο Ολυμπιακός έφτασε σε σκορ πρόκρισης στα προημιτελικά απέναντι στην ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου του 2015 και το παιχνίδι διακόπηκε αμέσως μετά το 0-1.

9. Τα σπασμένα αυτοκίνητα στο Ρέντη!

Βουτιά στο παρελθόν και 17 χρόνια πίσω! Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό αγώνα των προημιτελικών του κυπέλλου Ελλάδας. Το πρώτο παιχνίδι στις 16 Φεβρουαρίου του 2000 έχει λήξει ισόπαλο 1-1 και στη Νέα Φιλαδέλφεια οι ομάδες αναμετρώνται στις 8 Μαρτίου. Η ρεβάνς αποδεικνύεται ένας μονόλογος της Ένωσης, που πετυχαίνει τρία γκολ κι έχει και δύο δοκάρια! Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν στέκεται στη συνέντευξη Τύπου στην ατυχία της ομάδας του, στην κόπωση βασικών στελεχών του από τις ιώσεις και δηλώνει «γενικά ικανοποιημένος από την προσπάθειά μας».

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δε συμμερίζεται την άποψή του και πηγαίνει εξαγριωμένος στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Περίπου εκατό οπαδοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, προκαλούν ζημιές στα αυτοκίνητα των παικτών και καταστρέφουν τα περισσότερα εξ αυτών. Οι ποδοσφαιριστές των ερυθρολεύκων φεύγουν με κλούβες της αστυνομίας τόσο επειδή κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα, όσο κι επειδή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα αμάξια τους.

8. Η απόλυση του Παθιακάκη!

Υπάρχουν μικρές και μεγάλες ιστορίες. Μικρές και μεγάλες στιγμές. Κανένας διπλός αγώνας, όμως, δε σημάδεψε το ζευγάρωμα ΑΕΚ και Ολυμπιακού, όπως εκείνος του 2001. Στη φάση των «16» η κληρωτίδα διάλεξε το ντέρμπι και τίποτα έκτοτε δεν ήταν το ίδιο. Κυρίως για την ΑΕΚ! Ο επαναληπτικός ενός αγώνα που έχει πολύ ψηλότερη θέση στο top-10 διεξήχθη στις 24 Ιανουαρίου του 2001. Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 6-1 και θα μπορούσε εκείνο το βράδυ να πετύχει πολλά περισσότερα γκολ.

Η ΑΕΚ; Η ΑΕΚ ούτε που ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο. Ήθελε να χτυπήσει τον αγώνα; Ήθελε να το παίξει αδιάφορη, αλλά αν της δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση; Ήθελε να διαμαρτυρηθεί; Ο Γιάννης Παθιακάκης τα μπέρδεψε, οι ίδιοι οι παίκτες του τον άδειασαν και η καριέρα του στην ΑΕΚ τελείωσε στο πούλμαν! Περισσότεροι από 400 οπαδοί της Ένωσης θέλησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο «Ουράνιο Τόξο», όπου είχαν αφήσει οι ποδοσφαιριστές τα αυτοκίνητά τους. Η αστυνομία το απέτρεψε, αλλά ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατούσε. «Προπονητής που τρώει έξι γκολ από τον Ολυμπιακό δεν πρέπει να βγάζει ούτε νύχτα στην ΑΕΚ», έλεγαν οργισμένοι στον Πέτρο Στάθη και το αυτό συνέβη.

Ο Γιάννης Παθιακάκης κατέβηκε από το πούλμαν με τα πράγματά του δύο χιλιόμετρα πριν φτάσει στο ξενοδοχείο και απολύθηκε την ίδια μέρα.

7. Το ντου του Σωκράτη Κόκκαλη στα αποδυτήρια!!

Ήταν, ίσως, χρονιά που η ΑΕΚ έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της. Η τελευταία χρονιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς, η χρονιά που προκάλεσε κάτι που ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν είχε κάνει ποτέ ξανά σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ και πιθανότατα δεν επανέλαβε από τότε. Ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να συνέρχεται από τα πέτρινα χρόνια κι έψαχνε διέξοδο επιτυχίας. Στη φάση των «16» και πάλι έτυχε να αναμετρηθεί με την Ένωση. Το ΟΑΚΑ, όμως, ήταν κατηφορικό για τους φιλοξενούμενους και από το πρώτο ημίχρονο κέρδιζαν με 2-0.

Το ρεπορτάζ της εποχής θέλει τον πρόεδρο των ερυθρολεύκων να κατεβαίνει έξαλλος στα αποδυτήρια για να μιλήσει στους παίκτες. Συνοδευόταν από τον Γιώργο Σιδέρη και οι πληροφορίες τον έφερναν να τα ψέλνει για τα καλά για σχεδόν δέκα λεπτά. Οι παίκτες το διέψευσαν. Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Σταύρος Διαμαντόπουλος, επίσης. «Ο κύριος Κόκκαλης ποτέ δεν είναι απογοητευμένος. Δεν είπε τίποτα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς. Ο κύριος Κόκκαλης τον απέλυσε πέντε μέρες αργότερα, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στην Έδεσσα με 5-2.

6. Το ξύλο βγήκε από τη Ν. Φιλαδέλφεια!

Όταν η μοίρα βαριέται, κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τα παιχνίδια της. Είχε περάσει ένας χρόνος από την επιβλητική εμφάνιση της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά είχαν αλλάξει τόσα πολλά… Η άγνωστη εκείνη θεότητα που ορίζει την τύχη των ανθρώπων, αποφάσισε να επισκεφτεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τη Νέα Φιλαδέλφεια τρεις φορές σε ένα μήνα! Μπήκε με τα ερυθρόλευκα στις 12 Ιανουαρίου, όμως το ματς αναβλήθηκε. Μπήκε ξανά την επόμενη μέρα και ήρθε το ζευγάρωμα στα ημιτελικά του κυπέλλου για να δέσει το γλυκό. Η ΑΕΚ κέρδισε 2-1 στις 12 Φεβρουαρίου, με τον Αλέκο Αλεξανδρή να μειώνει στις καθυστερήσεις. Και μετά έγινε το… έλα να δεις!

Οι εφημερίδες γράφουν για επίθεση του γιου του Νίκου Πανταζή στον Αλέκο Αλεξανδρή. Ο Μιχάλης Βλάχος μπήκε στη μέση και μετά πιάστηκαν οι δυο τους στα χέρια. Ο Χάρης Κοπιτσής έπαιζε ξύλο με τον Γιώργο Ανατολάκη και ακολούθησε γενική σύρραξη με παίκτες και προπονητές. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου εις ένδειξη διαμαρτυρίας και ο αντ’ αυτού Μελέτης Περσίας δήλωσε: «Ο Ντούσκο δεν μπορεί να δεχθεί τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων της ΑΕΚ και την επίθεση που δέχθηκαν στα αποδυτήρια οι παίκτες, ο γυμναστής ο φυσικοθεραπευτής και ο φροντιστής της ομάδας. Δυστυχώς, τέτοια τρομοκρατία δεν έχω δει στη ζωή μου».

Η ιστορία ολοκληρώθηκε με μήνυση από τον Αλέκο Αλεξανδρή στον γιο του Νίκου Πανταζή και του Δημήτρη Μπουρουτζίκα (σ.σ. τότε γυμναστή του Ολυμπιακού) κατά αγνώστων.

5. Η διαιτησία του Ποντίκη!

Δημήτρης Ποντίκης! Επιστρέφουμε στην πολυτάραχη διπλή αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό το 2001. Το πρώτο ματς διεξάγεται στις 10 Ιανουαρίου και η Ένωση προηγείται με γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη από το 46’ κι ενώ νωρίτερα έχει κοπεί αντεπίθεση της ΑΕΚ με ανύπαρκτο οφσάιντ. Λίγο μετά, στο 53’ της αναμέτρησης, ο Άκης Ζήκος κάνει κανονικό τάκλιν στην μπάλα και βγάζει τον σκόρερ τετ-α-τετ για το 2-0. Ο ρέφερι της αναμέτρησης σταματάει τη φάση για φάουλ και λόγω διαμαρτυριών αποβάλει και τους δύο ποδοσφαιριστές.

Το ματς συνεχίζεται, αλλά η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ο Ανδρέας Νινιάδης ισοφαρίζει σε 1-1 στο 67’ και ο ίδιος ο ρέφερι θα μιλήσει εφτά χρόνια μετά τόσο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, όσο και για τη διαιτησία στα χρόνια εκείνα.

- «Η φράση ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να νικάνε που είχε πει ο Σπάθας ήταν πολύ ήπια για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε».

- «Όταν έκανα μια κακή διαιτησία ένιωθα ότι έκλεβα το ψωμί των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν μπάλα. Ένα λάθος δικό μου σφύριγμα μπορεί να σήμαινε κάτι για τις οικογένειες κάποιων ανθρώπων».

- «Αν έφευγα μόνος μου θα έδειχνα ότι έχω ενοχή. Επίσης δεν βρέθηκε ότι έκανα κάποιο διαιτητικό λάθος. Δεν πήγα σ' εκείνο το παιχνίδι για να αδικήσω την ΑΕΚ. Άλλο τι έγινε τελικά. Δεν λέω ότι έπαιξα καλά. Μπορεί να την αδίκησα, μπορεί και όχι αλλά σίγουρα δεν είχα τέτοιο σκοπό. Αν ήθελα να την αδικήσω θα έδειχνα κόκκινη κάρτα από το 30'».

4. Τα τρία δοκάρια!

Μια σπουδαία νίκη για τον Ολυμπιακό και μια τεράστια πρόκριση πίσω στο 2005. Ημιτελικά και τότε, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στις 20 Απριλίου και τον επαναληπτικό μια εβδομάδα αργότερα. Το εκπληκτικό γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 8ο λεπτό του αγώνα ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο συνολικά και στην πρόκριση τη βραδιά που η ΑΕΚ έκανε πράξη τον ύμνο της! Η Ένωση σημάδεψε πέντε φορές το δοκάρι – όλες στο δεύτερο ημίχρονο - του Αντώνη Νικοπολίδη, με την επική ποδοσφαιρική στιγμή του 58’, όταν σε μια φάση διαρκείας η ΑΕΚ είχε πέντε συνεχόμενα δοκάρια!!

3. Οι χειρονομίες του Περέιρα!

Καλή ήταν η ποδοσφαιρική παρένθεση, όμως δυστυχώς κρατάει μόνο λίγο! Οι περισσότερες διπλές αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό δεν είχαν πρωταγωνιστές τους παίκτες, αλλά γεγονότα πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Βίτορ Περέιρα ήταν θύτης σε μια σειρά άσχημων περιστατικών και το πέρασμά του από την Ελλάδα σημαδεύτηκε περισσότερο από αυτά, παρά από τη δουλειά του.

Στο ΟΑΚΑ ήταν το γκολ του Χάρα που έκρινε την πρόκριση, αλλά ήταν οι χειρονομίες του Πορτογάλου που εν μέρει (σ.σ. καλό είναι να μην αθωώνουμε κι εκείνους που βρίσκουν αφορμή να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο) οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα. Η οδηγία από τον Σταύρο Κοντονή ήταν σαφής και ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος την εκτέλεσε, σε μια υπόθεση που έχει πάρει τη δικαστική οδό μετά από μηνυτήρια αναφορά της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ υπάρχει και η μήνυση των οπαδών της Ένωσης.

2. Η υπόθεση Παπαδόπουλου!

1988. Θα είχε ξεχαστεί μέσα σε τόσα που έχουν συμβεί, αν δεν ήταν τόσο ιδιαίτερο και πρωτοφανές περιστατικό. Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν στη φάση των «16» ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν για το κύπελλο Ελλάδας. Η Ένωση είχε αποσπάσει ισοπαλία στο Καραϊσκάκη, ενώ ενδιάμεσα στα ματς για το κύπελλο, οι δύο ομάδες είχαν παίξει και στο πρωτάθλημα. Νικήτρια η ΑΕΚ με 2-0. Τι έγινε εκείνο το βράδυ στις 10ης Φεβρουαρίου του 1988; Επ’ ακριβώς ουδείς γνωρίζει. Μετά το ματς, όμως, ουδείς το έκρυβε.

Το πρωτοσέλιδο ήταν ξεκάθαρο: «Σκέτος τροχονόμος ήταν ο γκολκίπερ Παπαδόπουλος». Ο Ανδρέας Βούλγαρης, έφορος της ΑΕΚ τότε, δήλωνε μετά το ματς: «Σε κάθε ματς που κερδίζει ο Ολυμπιακός ένας γκολκίπερ χάνει τη θέση του. Ο Κατσιαούνης του Άρη και ο Σηφάκης του ΟΦΗ». Έξω από το γήπεδο χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ περίμεναν τον Θεολόγο Παπαδόπουλο. Του φώναζαν ότι είναι πουλημένος. Τον ρωτούσαν πόσα πήρε. Οι αστυφύλακες, είκοσι τον αριθμό, κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν. Εκείνο ήταν το τελευταίο του ματς με την ΑΕΚ, μετά από τέσσερις σεζόν. Η καριέρα του διεθνή γκολκίπερ καταστράφηκε.

Ακολούθησε έρευνα. Ο Θεολόγος Παπαδόπουλος πιεζόμενος ψυχολογικά, καταγγέλλει στον έφορο της ομάδας Ανδρέα Βούλγαρη και στο Χρήστο Καραχάλιο, ότι τον πλησίασε ο παλιός συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής και του πρόσφερε μια επιταγή 10 εκατ. δραχμών. Οι έρευνες βγάζουν το πόρισμα πως τα γεγονότα υπήρξαν. Ο Ντίνος Μπαλής βρίσκεται ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας και δεν αποδεικνύεται ούτε ότι ο Παπαδόπουλος πήρε τα λεφτά, ούτε εμπλοκή του Ολυμπιακού.

1. Το πέστε-κάτω!

Δε θα μπορούσε τίποτα άλλο να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η ίδια η βραδιά του Δημήτρη Ποντίκη προκάλεσε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία της ΑΕΚ. Άλλοι την έκριναν ως μια μαύρη κηλίδα κι άλλοι χαρακτήρισαν σωτήρια την απόφαση του Πέτρου Στάθη… Η ΑΕΚ από τότε, από εκείνο το βράδυ του 2001, θα συνοδεύεται με το σύνθημα «πέστε κάτω οε, οε, οε», ακριβώς για την απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου της Ένωσης να ζητήσει από τους παίκτες να προσποιηθούν τους τραυματίες. Ένας προς ένας αρχίζουν και… τραυματίζονται, ώστε η ΑΕΚ που είχε μείνει με εννέα παίκτες να μείνει με έξι και να αναγκαστεί ο διαιτητής να διακόψει τον αγώνα.

Αυτά ήταν τα γεγονότα, τα οποία παρά την έρευνα του αθλητικού δικαστή δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν τιμωρήθηκε η ΑΕΚ για διακωμώδηση του αθλήματος. Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος, ο οποίος επίσης στηρίζεται σε γεγονότα. Η πόρτα της «σκεπαστής» είχε ανοίξει – ήταν γνωστό τοις πάσι ότι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά – και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ ετοιμάζονταν για εισβολή στο γήπεδο. Η εισβολή απετράπη με τη διακοπή του αγώνα στο 70’. Τα υπόλοιπα τα κρίνει η ιστορία…

Ολυμπιακός - ΑΕΚ στο κύπελλο; Ε, ρε γλέντια...