MENU

Υπάρχουν ήττες που σε βγάζουν εκτός στόχων, υπάρχουν και ήττες πιο χρήσιμες κι από νίκες. Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έτυχε με βάση το πρόγραμμά του να φιλοξενήσει δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες τον Ολυμπιακό, σε Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα. Οι άνετες νίκες του έκρυψαν το πρόβλημα, η ήττα στο ΣΕΦ φανέρωσε την αλήθεια.

Αρκεί να ξέρεις να τη διαχειριστείς. Ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ ήταν μια ομάδα για 30 πόντους. Έφυγε με 14 στην πλάτη γιατί πολύ απλά ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε ένα γκαρντ που να κάνει τη διαφορά πέρα από κάποια κλασικά σουτ του Στρέλνιεκς. Αδιάφορα παιχνίδια δεν υπάρχουν, ωστόσο η ήττα, συνδυαστικά με τα προσωπικά περιστατικά που προηγήθηκαν/ακολούθησαν με τον Γιαννακόπουλο, είχαν πατήσει το κουμπί.

Ο Παναθηναϊκός, αν σωθεί, θα σωθεί χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα ή μάλλον περισσότερο λόγω της εικόνας που παρουσίασε. Έψαχνε παίκτη και πριν, αλλά το επόμενο πρωί ο Γιαννακόπουλος έδωσε εντολή «να αποκτηθεί με κάθε κόστος». Έγινε δεύτερη πρόταση, τρίτη πρόταση σε 48 ώρες, έκλεισε. Και με σχετική βεβαιότητα πλέον μπορούμε να πούμε ότι ήταν η αρχή της αντεπίθεσης καθώς επίκεινται κι άλλες κινήσεις. Ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε τα γεγονότα του ΣΕΦ με τον σωστό τρόπο, χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες και μετατόπιση ευθυνών.

Γιατί χρειάστηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο; Διότι έψαχνε παίκτη να κάνει τη διαφορά και να είναι value for money. Οι εποχές που ξεκινούσε η σεζόν κι ο Παναθηναϊκός είχε 5άδα με μίνιμουμ συμβόλαιο 1 εκατ παρήλθαν. Παίκτες σαν τον Κιλπάτρικ δεν έρχονται Αύγουστο κι αν έρχονται κοστίζουν 2 εκατ δολάρια, οπότε η μόνη λύση είναι να καραδοκείς για να βρεις το σωστό timing. Το ίδιο κάνει, απολύτως λογικά κι ο Ολυμπιακός. Τότε με 450.000€ έπαιρνες Γκος και Λοτζέσκι, σήμερα με 300.000€ ίσως βρίσκεις καλύτερο.

Μια παρόμοια κατάσταση ζει κι ο ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε μια, μάλλον ανώδυνη ήττα, χθες στην Πάτρα για να δει ξεκάθαρα την αλήθεια. Μήνες τώρα αγκομαχάει, πάει και δεν πάει. Οι νίκες ήταν όλες χρήσιμες, δεν υπάρχουν άχρηστες νίκες και στο βωμό του τελικού στόχου δεν μπορούν να ανταλλάσσονται με «καλές ήττες». Η χθεσινή ίσως ήταν το λίπασμα, που μυρίζει αλλά κάνει καλό.

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα στόχο και δεν έχει περιθώριο να τον χάσει. Η εικόνα του στην Πάτρα ήταν αυτή που είχε και στο φινάλε του 2018. Μια ομάδα προβληματική στην οποία έρχεται να προστεθεί

η καθοριστική απώλεια του καλύτερου παίκτη του φετινού πρωταθλήματος.

Από τον τρόπο που κινητοποιείται ήδη ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, φαίνεται ότι ο συνδυασμός της ήττας και της απώλειας του Πρίγιοβιτς μπορεί να τον βοηθήσει να κλειδώσει το πρωτάθλημα. Ίσως μάλιστα να βγει και κερδισμένος από την υπόθεση. Γιατί ο Πρίγιοβιτς είναι σπουδαίος παικτης, ειδικά στα 16 μέτρα σε ένα πρωτάθλημα σαν το ελληνικό, αλλά Μπεργκ δεν ήταν και δεν μπορεί να γίνει. Άλλη κλάση ο Σουηδός και τόσο έτοιμος ώστε να έρθει αύριο στην Ελλάδα και την Κυριακή, γνωρίζοντας τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, να μπει και να τελειώσει το πρωτάθλημα. Ίσως το καλοκαίρι να βρεις και καλύτερους και πιο έτοιμους και πιο εξελιξιμους.

Τώρα ο Μπεργκ είναι ό,τι καλύτερο, από πλευράς προσαρμογής, ηγετικών και τεχνικών χαρακτηριστικών, μπορεί να εμφανιστεί μπροστά στον ΠΑΟΚ. Και χάρη στην τρέλα των Σαουδαράβων να δώσουν 10 εδώ και τώρα, θα υπάρχει πλεόνασμα και για άλλη κίνηση από το πάνω ράφι.

Καμιά φορά, από τις ήττες ή τις «ήττες», μπορεί να προκύψουν οι μελλοντικές νίκες...

Η ήττα σώζει ζωές