MENU

Οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το Κύπελλο το 1970 στον τελικό του Καυταντζογλείου και έγιναν η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης που κατακτούσε το τρόπαιο, ενώ οι «ασπρόμαυροι» πήραν την… ρεβάνς τους 33 χρόνια αργότερα στην Τούμπα.

Άρης το «Πρώτο αίμα»

Η πρώτη μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδος είναι χωρίς αμφιβολία ο τελικός του 1970, ένα τρόπαιο που… βάφτηκε κίτρινο.

Στον πρώτο τελικό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και την ΥΕΝΕΔ, ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης που θα κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος, κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο του, τον ΠΑΟΚ, νικώντας με 1-0.

Το σκορ άνοιξε μόλις στο όγδοο λεπτό, όταν ο Αλέκος Αλεξιάδης έβγαλε την σέντρα, ο Μανώλης Κεραμιδάς βρέθηκε στην περιοχή και με ιδανικό πλασέ νίκησε τον Χριστοδουλου και έκανε το 1-0 για τον Άρη.

Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 33ο λεπτό, όταν κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Κούδας. Ο Άγγελος Σπυρίδων, γνωστός για τον… ψυχολογικό πόλεμο που ασκούσε στους αντιπάλους του, κορυφαίος στο «trash talking» της εποχής, επηρέασε τον αρχηγό του ΠΑΟΚ ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ.

Το 1-0 έμεινε ως το τέλος και ο Άρης κατέκτησε το τρόπαιο στο ασφυκτικά γεμάτο Καυταντζόγλειο στο οποίο βρέθηκαν πάνω από 50.000 φίλαθλοι με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν ότι κόπηκαν 46.695 εισιτήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άρης αγωνίστηκε χωρίς το μεγάλο του αστέρι, τον Τάκη Λουκανίδη το δελτίο του οποίου είχε κρατήσει ο διαιτητής Βαμβακόπουλος στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο Καραισκάκη, όπου οι «κιτρινόμαυροι» είχαν κερδίσει με 1-0.

Διαιτητής: Χρήστος Μίχας (Αθήνας) . Επόπτες: Φακής, Τιμ. Λάτσιος

Άρης: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (60’ Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Μιχαηλίδης, Παπαιωάννου.

Προπονητής Μίροσλαβ Τσίριτς.

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43’ Πίρτσος), Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής (27’ Κοντογιώργος), Δράμαλης, Τερζανίδης, Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Λάζος.

Προπονητής: Γένε Τσάκναντι.

Η ρεβάνς του ΠΑΟΚ

Έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να πάρει την ρεβάνς από τον Άρη για τον χαμένο τελικό του 1970.

Ο τελικός έγινε στο γήπεδο της Τούμπας με τον Άρη να είναι ο τυπικά «γηπεδούχος» της αναμέτρησης.

Ο ΠΑΟΚ πήρε… νωρίς κεφάλι στο σκορ όταν ο Γιώργος Γεωργιάδης μετά από μία εξαιρετική πάσα του Μάρκου, βρέθηκε στην περιοχή, έκανε μία προσποίηση η οποία «ξεγέλασε» τους αμυντικούς του Άρη και με ωραίο σουτ έκανε το 1-0 στο 24ο λεπτό.

Ο Άρης είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 88ο λεπτό και να πάει τον αγώνα στην παράταση, όταν ο Νασίφ Μόρις βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ αλλά το σουτ του βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Τοχούρογλου.

Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορινθίας). Βοηθοί: Τσολακίδης, Γκρούτσης

Άρης: Λαμπάκης, Διγκόζης (46' Μπράγκα), Πανόπουλος (70' Μπασίρ), Σελάντερ, Επαλέ, Κατσιαρός, Κνόπερ, Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Μορίς, Ντεμπά-Νιρέν (46' Καπάνταης).

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά (89' Νάστος), Μάρκος, Κούτσης (70' Χασιώτης), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γιασεμάκης (74' Σπάσιτς).

Άρης-ΠΑΟΚ σημειώσατε... Χ