MENU

«Πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να γίνει πραγματικότητα», θα σου πουν οι Κινέζοι. «Πρόσεχε τι σκέφτεσαι γιατί μπορεί να σε ακούνε», θα σου πουν οι Ελβετοί. «Πρόσεχε που μπλέκεσαι γιατί μπορεί να σε πιάσουν», θα σου πουν οι Γάλλοι. Όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι δεμένοι στην ιστορία με τον Μισέλ Πλατινί. Μόνοι αθώοι, οι συμπαθείς Ασιάτες αφού η μοναδική τους σχέση με την ιστορία είναι απλώς η συνήθεια του Γάλλου να κάνει τον Κινέζο. Κι αφού το έπραττε επί χρόνια με χαρακτηριστική επιτυχία, ήρθε η τιμωρία του με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο κι αφού έφτασε μερικούς μήνες πριν τη λήξη της, ήρθαν οι χειροπέδες.

Η γοητεία που μπορεί να ασκήσει η προσωπικότητα ενός κάποτε σπουδαίου ποδοσφαιριστή, καλοστεκούμενου, καλοβαλμένου και ικανού ομιλητή είναι αναμφίβολη. Δεν έχει παρά μερικές εβδομάδες, στις οποίες ο Μισέλ Πλατινί έδινε συνέντευξη και ξεκαθάριζε την αθωότητά του και την δολοπλοκία εις βάρος του. Ουσιαστικά κατονόμαζε τον Τζιάνι Ινφαντίνο ως υπεύθυνο και τα τεράστια συμφέροντα της ΦΙΦΑ ως αιτία της συνομωσίας εις βάρος του. Έπειθε, όπως θα έπειθε όποιος κατέχει δύναμη, χρήμα και ένα παρελθόν που εξυψώθηκε για ποδοσφαιρικούς λόγους. Κάποιος θα σου έλεγε ακόμα και για εκείνο το παρελθόν, ότι ο Μισέλ Πλατινί θα έκανε τα πάντα για να νικήσει. Ίσως και αυτή να ήταν η αχίλλειος πτέρνα του…

«Έχω μερικές σκέψεις, αλλά από τη στιγμή που δεν έχω αποδείξεις έχω προχωρήσει σε καταγγελίες εναντίον αγνώστων. Αλλά είναι κάποιος από το ποδόσφαιρο. Στην τελευταία συνεδρίαση της UEFA ως πρόεδρος το 2015 στο Μόντε Κάρλο κάποιος ήρθε και με προειδοποίησε. Είναι μυστικό, δεν μπορώ να πω ποιος. Με προειδοποίησε ότι κάποιος προσπαθούσε να με σταματήσει από το να γίνω πρόεδρος της FIFA», θα πει στις αρχές Ιουνίου για την υπόθεσή του, προσθέτοντας πως – προς Θεού δηλαδή – δεν του έλειπαν δύο εκατομμύρια ευρώ για να μπει σε τέτοια διαδικασία.

«Ήταν για τη δουλειά που είχα κάνει στη FIFA στο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 1998 ο Μπλάτερ είχε υποσχεθεί να με πληρώσει, τον Αύγουστο του το είχα υπενθυμίσει και έτσι πήγαινε όλη η ιστορία. Ήταν χρήματα που μου όφειλε. Νομίζετε θα έβαζα σε κίνδυνο τη ζωή και την καριέρα μου για δύο εκατομμύρια; Η ιστορία τράβηξε πολύ, ίσως έπρεπε να είχα ζητήσει αυτά τα χρήματα πιο πριν. Αλλά δεν μετανιώνω γι' αυτό».

Το όνομά του επανέρχεται στο προσκήνιο. Τα σκάνδαλά του επανέρχονται στο προσκήνιο. Η διαφθορά επανέρχεται στο προσκήνιο. Και τόσο το προσκήνιο όσο και το παρασκήνιο δεν μπορούν παρά να έχουν μια δόση ελληνικού χρώματος.

Οι φωνές και το λίαρ τζετ!

Η λέξη «διαφθορά» κοσμεί τη σελίδα του στη Wikipedia. Είναι το τρίτο υποκεφάλαιο στην έκτη φάση της ζωής του. Στην αγγλική έκδοση. Στη γαλλική υπάρχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για το περίφημο «Qatargate», τη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί, τους επιχειρηματίες που αργότερα αγόρασαν την Παρί Σεν Ζερμέν, τον γιο του και εταιρία συμφερόντων του Κατάρ. Όλα τα κομμάτια έδεναν, ενώ αργότερα ήρθε και η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα Panama Papers. Ο Μισέλ Πλατινί έπαψε να είναι ο ποδοσφαιριστής και έμοιαζε με έναν πολιτικοποιημένο, καλοντυμένο εκπρόσωπο όσων καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Των χρημάτων και των συμφερόντων, δηλαδή.

Ανάμεσα σε όσα αναφέρονται στο 6.3 της αγγλικής έκδοσης, βρίσκουμε την Ελλάδα. «Ο Μισέλ Πλατινί επίσης εμπλεκόταν στην δημόσια ελληνική πολεμική, σχετικά με το σκάνδαλο του 2015». Το σκάνδαλο του 2015 στο κομμάτι που αφορούσε τη FIFA ήταν το παιχνίδι Ολυμπιακού-Βέροιας. Οι υποψίες για στήσιμο του τελικού αποτελέσματος έφεραν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην άβολη θέση να λειτουργήσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά, γεγονός που έγειρε παγκοσμίως ερωτηματικά. Υπήρξαν γαλλικά δημοσιεύματα, υπήρξαν αγγλικά δημοσιεύματα, υπήρξαν δανέζικα δημοσιεύματα για την απόφαση του Μισέλ Πλατινί, τη σχέση του με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη και κατ’ επέκταση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το θέμα τέθηκε και σε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο, με τον Μισέλ Πλατινί να κρατάει αποστάσεις από τις κατηγορίες. «Υπάρχουν 400 μέλη στο προσωπικό της UEFA και όλοι υποστηρίζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Εγώ υποστηρίζω τη Γιουβέντους και θα μπορούσατε να μου κάνετε την ίδια ερώτηση, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και τιμωρήθηκε η Γιουβέντους. Θα μπορούσαμε όλοι να κατηγορηθούμε για εύνοια υπέρ συγκεκριμένων ομάδων, αλλά εμείς είμαστε πάντα διαφανείς και ειλικρινείς. Αν για παράδειγμα εμπλεκόταν η Γιουβέντους στην υπόθεση αυτή, ο κόσμος θα έλεγε πως μεροληπτώ εγώ υπέρ της».

Πίσω από τις κατηγορίες, υπήρχαν κάποια γεγονότα τα οποία συνέδεαν και συνεχίζουν να συνδέουν τον Μισέλ Πλατινί με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η σχεδόν ετήσια συνάντησή τους τα καλοκαίρια στη Μύκονο, τα πάρτι προς τιμήν του, η παρουσία του στον γάμο του Δημήτρη Θεοδωρίδη με τη Δούκισσα Νομικού και κυρίως οι φήμες ότι μερικές φορές το ταξίδι γινόταν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια πληροφορία που προέκυψε από τον Αχιλλέα Μπέο, για το καλοκαίρι που προηγήθηκε του σκανδάλου του 2015.

«Ο Θεοδωρίδης βάπτισε το παιδί του στη Μύκονο. Ο Πλατινί ήρθε στη Μύκονο με το τζετ του Μαρινάκη, πώς να τον τιμωρήσει μετά τον Ολυμπιακό;», είχε πει ο δήμαρχος Βόλου, με την υποσημείωση ότι και ο τοπικός Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς να τελεσιδικήσει κάποια απόφαση και να υπάρχει οριστική απόδειξη ενοχής. Τουναντίον, η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ είχε ανατρέψει την αρχική απόφαση του υποβιβασμού την ίδια ημέρα που η ΟΥΕΦΑ τον απέκλειε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ήταν η ίδια ΟΥΕΦΑ. H ΟΥΕΦΑ του Μισέλ Πλατινί. Κάποτε σπουδαίου ποδοσφαιριστή, κάποτε ελπιδοφόρου παράγοντα, κάποτε πρεσβευτή της ελπίδας για ένα καθαρό ποδόσφαιρο χωρίς διαφθορά. Κάποτε θα σταματήσουμε να πιστεύουμε στα κάποτε…

Ο Πλατινί, η διαφθορά και το 2015!
EVENTS