MENU

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε επίσημα για την ΑΕΚ μια δεύτερη (και πιο δύσκολη) μάχη, έπειτα από αυτή της άμεσης επιστροφής της στη Super League. Οι άνθρωποι της Ένωσης πήραν στα χέρια τους τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θωρακίζουν νομικά το μεγάλο όνειρο όλων των ΑΕΚτζήδων, την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας τους.

Πρόκειται ενδεχομένως για την σημαντικότερη εξέλιξη που αφορά την Ένωση την τελευταία διετία. Περίπου τότε, δυο χρόνια πίσω, ξεκίνησε και η προετοιμασία των ανθρώπων της ΑΕΚ για να φτάσουν στη χθεσινή επιβεβαίωση μιας μεγάλης νίκης. Διότι για τους Κιτρινόμαυρους, η μάχη δεν ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, όταν ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά της «Αγιά Σοφιάς». Ούτε λίγο νωρίτερα, όταν κατατέθηκε μια άλλη προσφυγή (που εξ αρχής δεν είχε τύχη) από 17... δημότες της περιοχής.

Στην ΑΕΚ είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για όσα τελικά συνέβησαν, από την πρώτη μέρα. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια για να καταρτιστεί ένα πλάνο επιστροφής της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναλύοντας τα πράγματα με... φιλοσοφία Ελλάδας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι «πέρασαν δύο χρόνια και... δε μπήκε ούτε τούβλο». Οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το πρότζεκτ, όμως, ευτυχώς δεν κινήθηκαν με τέτοιους... μπούσουλες.

Δεν επηρεάστηκαν από τη μουρμούρα που φούντωνε κάθε φορά που παρουσιαζόταν στασιμότητα, δεν νοιάστηκαν για τις εντυπώσεις, μα πάνω απ' όλα, δεν έβαλαν ποτέ σε πρώτη μοίρα την... ταχύτητα. Όσο κουραστικό και αν ήταν (πολλές φορές ακόμη και για τους ίδιους), έμειναν και μένουν προσηλωμένοι στη φιλοσοφία που είχε περιγράψει κάποια στιγμή ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου Δημήτρης Ανδριόπουλος. «Ο στόχος μας δεν είναι... να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Είναι όταν μπει, να μην... βγει αν δεν έχει τελειώσει το γήπεδο».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συγκρότησε μια ομάδα ανθρώπων που είχε το know how και της ζήτησε ένα σχέδιο υλοποιήσιμο. Πρόσωπα με εμπειρία, που κάθε βήμα θα το είχαν ξανακάνει. Στη συνέχεια, επιστράτευσε τους κατάλληλους για να φτιάξουν σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ έναν νόμο που θα σέβεται το σύνταγμα και θα εξασφαλίζει πλήρως πως ότι σχεδιάστηκε στο χαρτί, δεν θα μείνει -ξανά- για πάντα σ' αυτό. Επιλέχθηκαν άνθρωποι που είχαν ξαναφτιάξει νομοσχέδια, άνθρωποι που είχαν κληθεί στο παρελθόν να... κρίνουν νομοσχέδια. Και τους εμπιστεύτηκε.

Ακόμη και όταν το να... μείνει στο σχέδιο, σήμαινε να ανεχτεί μεγάλη καθυστέρηση, με επικοινωνιακό κόστος. Όπως για παράδειγμα συνέβη με την επιλογή να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, στο ίδιο σχέδιο νόμου με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Στους καλύτερους στράφηκε η ΑΕΚ και όταν ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τις προσφυγές που εξ αρχής περίμενε. Αναθέτοντας την εκπροσώπησή της στο ΣτΕ, σε έναν εκ των κορυφαίων νομικών της χώρας, τον καθηγητή διοικητικής επιστήμης και δημοσίου δικαίου, Χαράλαμπο Χρυσανθάκη. Ο οποίος, βασιζόμενος στο γεγονός ότι τα προηγούμενα βήματα ήταν στέρεα και μελετημένα, κατάφερε να πείσει την Ολομέλεια του ΣτΕ, πως πρέπει να πάρει αυτή την ιστορική απόφαση και να ανάψει ΟΜΟΦΩΝΑ το πράσινο φως για την κατασκευή του γηπέδου της Ένωσης.

Τα έγγραφα που παρέλαβαν χθες στα χέρια τους οι ιθύνοντες της Δικέφαλος 1924, αποτελούν την μεγαλύτερη προσφορά του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ΑΕΚ αυτή τη διετία. Η δική του προσπάθεια, οι δικές του κινήσεις, οι άνθρωποι που αυτός επέλεξε και εμπιστεύτηκε, οδήγησαν σε αυτή την ιστορική απόφαση, που απάντησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ένα ερώτημα που για χρόνια βασάνισε και πλήγωσε την οικογένεια της ΑΕΚ. Στο «γίνεται γήπεδο στη Νέα Φιλαδέφλεια;».

Η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ και προσωπικά του Μελισσανίδη είναι αυτή: ότι από χθες το μεσημέρι το εν λόγω -βασανιστικό- ερώτημα δεν απαντάται με εκτιμήσεις ή απόψεις. Την απάντηση την έδωσε με ομόφωνη απόφασή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, που αποφάνθηκε ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια ΓΙΝΕΤΑΙ γήπεδο. Τι γήπεδο; Η «Αγιά Σοφιά». Το παλάτι που παρουσιάστηκε στην λαμπρή εκδήλωση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών...

Υ.Γ.: Η καθυστέρηση που προξένησαν στο πρότζεκτ οι εκλογικές αναμετρήσεις (Εθνικές Εκλογές – Δημοτικές Εκλογές), η διαδικασία κατάθεσης του νόμου, τα... θερινά τμήματα της Βουλής και τόσα άλλα που βγήκαν στην πορεία, ίσως έκανε τον κόσμο να τα βλέπει... όλα μαύρα από άποψη χρόνου. Όμως, στην περίπτωση του ΣτΕ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας κατατέθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2015 και η ΑΕΚ πήρε στα χέρια της επίσημα την απόφαση στις 15 Ιουνίου. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 5,5 μήνες.

Ας δούμε μια προηγούμενη απόφαση που εξέδωσε η ολομέλεια του ΣτΕ, την πιο πρόσφατη που ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας, Ολομέλεια, συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 10 Οκτωβρίου 2014 (...) για να δικάσει την από 2 Οκτωβρίου 2013 αίτηση. (...) Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 14ης Μαϊου 2015»...

Η μεγαλύτερη προσφορά του Μελισσανίδη...