Αρχές του περασμένου Οκτωβρίου συνελήφθη ο ατζέντης Μότζι Μπαγιάτ, ο ισχυρότερος άνθρωπος στο ποδόσφαιρο του Βελγίου, οι προπονητές της Μπριζ και της Άντερλεχτ και δύο διεθνείς διαιτητές με κατηγορίες για υπεξαίρεση και στήσιμο αγώνων!
Ταυτόχρονα έγιναν εκτεταμένες έρευνες των αρμόδιων βελγικών αρχών, αστυνομικών και οικονομικών, στα γραφεία πολλών βελγικών συλλόγων, της Άντερλεχτ, της Μπριζ, της Σταντάρ Λιέγης, της Αντβέρπ, μεταξύ άλλων.
Το σκάνδαλο προκάλεσε, χωρίς υπερβολή, «σεισμό» όχι μόνο στο βελγικό, αλλά συνολικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη χώρα πολύ συχνά τροφοδοτεί τα μεγάλα πρωταθλήματα με νεαρούς ποδοσφαιριστές.
«Το βελγικό πρωτάθλημα όπως και η Εθνική ομάδα της χώρας έχουν συνεχή ανάπτυξη. Η πρόσφατη αποκάλυψη όμως ενός τόσο μεγάλου σκανδάλου, ράγισε τα θεμέλια του ποδοσφαίρου και φέρνει αλλαγές όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο» λέει στο SDNA ο Πασχάλης Τουντούρης και συμπληρώνει αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίστηκε αυτή η υπόθεση:
«Υπήρξαν εντυπωσιακές συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών, μάνατζερ, διαιτητών, δημοσιογράφων κ.ά. για στημένους αγώνες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε προσωρινή κράτηση βρέθηκαν οι μεγαλομάνατζερ Μότζι Μπαγιάτ και Ντέγιαν Βέλκοβιτς, δύο διαιτητές όπως και ο ιδιοκτήτης της Μαλίν και διάφοροι άλλοι παράγοντες της ομάδας. Ο πρόεδρος της Μπέβερεν καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του και έγιναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε συνολικά 12 ομάδες και 30 κατοικίες σε Βέλγιο, Κύπρο και Σερβία. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση που τράνταξε συθέμελα το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μιας χώρας που βρίσκεται σε ανάπτυξη και λειτουργεί πολύ σοβαρά και με μεθοδικότητα τα τελευταία χρόνια. Όλα τα τοπικά ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση όπως και η κοινή γνώμη του Βελγίου, κι όχι μόνο το ποδοσφαιρικό κοινό. Σήμερα όλοι οι ύποπτοι έχουν αποφυλακιστεί και αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις».

Οι ποινές αναμένεται να είναι βαριές για τους εμπλεκόμενους. Ομάδες απειλούνται με υποβιβασμό, ενώ μέτρα θα λάβει και η βελγική κυβέρνηση.
«Οι ποδοσφαιρικές αρχές του Βελγίου αναμένεται να επιβάλουν αυστηρές τιμωρίες. Η Μαλίν και η Μπέβερεν απειλούνται με υποβιβασμό. Οι μάνατζερ, οι διαιτητές και οι υπόλοιποι παράγοντες με ισόβιο αποκλεισμό από το χώρο του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, η βελγική κυβέρνηση απαίτησε άμεσα μέτρα για την κάθαρση του ποδοσφαίρου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρει τις αρκετές φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι» τονίζει στο SDNA ο Έλληνας μάνατζερ, ο οποίος μας… λύνει και την απορία για το πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα, όπου το κράτος θέτει αυστηρούς κανόνες, να εξαπλωθεί ένα τέτοιο σκάνδαλο αλλά και πώς αντέδρασε η εγχώρια λίγκα:
«Η αλήθεια είναι πως επικρατεί ένας οργασμός προετοιμασίας από τη βελγική λίγκα ώστε να καταθέσει ένα σχέδιο που να ικανοποιεί την Κυβέρνηση. Στο στόχαστρο βεβαίως για ακόμη μια φορά βρίσκονται οι μάνατζερ και η επιρροή που έχουν στην ποδοσφαιρική αγορά. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να ελέγξουν τις αμοιβές, να οριοθετήσουν μέγιστο αριθμό ποδοσφαιριστών που θα δικαιούνται να εκπροσωπούν ανά ομάδα και γενικά να περιορίσουν τη δράση τους.
Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει γιατί δεν απετράπη. Παρ’ όλα αυτά οι αρχές ενήργησαν άμεσα και εξιχνίασαν μια υπόθεση τέτοιου βεληνεκούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναζητώντας πάντως τις ευθύνες για αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το 2015 η FIFA αποφάσισε να ανοίξει το επάγγελμα του μάνατζερ και να επιτρέψει κυριολεκτικά σε οποιονδήποτε να το ασκεί χωρίς καμία κατάρτιση ή εμπειρία. Ετσι εισχώρησαν κάθε είδους επιτήδειοι εξαπατώντας ποδοσφαιριστές, συλλόγους αλλά και φορολογικές αρχές.
Ευτυχώς όμως η FIFA έρχεται για να διορθώσει το λάθος της και να θεσμοθετήσει καινούργιους κανονισμούς για την ορθή αδειοδότηση των μάνατζερ. Με τη διαφορά πως πλέον και οι μάνατζερ έχουν επίσημη φωνή μέσω της EFAA (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ποδοσφαιρικών Μάνατζερ). Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα σοβαρό και λειτουργικό πλαίσιο που να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και κυρίως του ποδοσφαιρικού προϊόντος και της ανάπτυξής του. Μέσω και του βήματος που μου παραχωρείτε, καλώ και όλους τους Έλληνες συναδέλφους να εγγραφούν στην EFAA ώστε και εμείς να αποκτήσουμε τη δική μας παρουσία και λόγο σε αυτές τις αποφάσεις».
Mε αφορμή πολλές υποθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο για μεταγραφές ανήλικων παικτών, η FIFA σχεδιάζει αλλαγές για την προστασία τους. Στόχος είναι να περιοριστούν και οι δανεικοί παίκτες που δίνονται κατά... δεκάδες από τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
«Εξετάζονται από τη FIFA προτάσεις για την προστασία των ανήλικων ποδοσφαιριστών αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων συλλόγων. Μία από αυτές είναι και ο περιορισμός των δανεικών ποδοσφαιριστών. Σήμερα παρατηρούμε τους ισχυρούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους υπεροπλία, να αποκτούν πολλούς ποδοσφαιριστές σε μικρή ηλικία και να τους παραχωρούν ανεξέλεγκτα ως δανεικούς. Έχουμε φτάσει σε σημείο η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σιτι για παράδειγμα, να παραχωρούν πάνω από 40-50 δανεικούς κάθε χρόνο. Το κριτήριο είναι μόνο επενδυτικό διότι κανείς από αυτούς, ή έστω ελάχιστοι, θα καταφέρουν εν τέλει να αγωνιστούν με την ισχυρή ομάδα που αρχικά τους απέκτησε. Με αυτόν τον περιορισμό λοιπόν προσπαθεί η FIFA να βάλει φρένο σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί αλλά και στην προστασία των παικτών» αναλύει στο SDNA o κ.Τουντούρης.
Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Έλληνα μάνατζερ τις διαπιστώσεις του σχετικά με το κατά πόσο οι ελληνικοί σύλλογοι ακολουθούν την «τακτική» μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που ρίχνουν το βάρος τους στην ανάπτυξη των υποδομών τους.
«Παρατηρώντας τις εξελίξεις αλλά και τους νέους κανονισμούς καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να στραφούν στις υποδομές και τις ακαδημίες. Ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η δίκη μας, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, είναι μονόδρομος να χτίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν γύρω από τη νέα γενιά γηγενών ποδοσφαιριστών.
Οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές εξελίσσονται μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη των ομάδων τους αλλά και των προπονητών τους. Κάποια από αυτά τα παιδιά που εκπροσωπούμε (Τσιμίκας, Χατζηγιοβάνης, Ντουρμισάι, Βρουσάι) έχουν ήδη βγει στο προσκήνιο και έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν τον κορμό της Εθνικής μας ομάδας για την επόμενη δεκαετία. Εμείς σαν εταιρεία με διεθνή παρουσία στο χώρο για περισσότερα από 15 χρόνια προσπαθούμε διαρκώς να μελετούμε και να εναρμονιζόμαστε με τους νέους κανονισμούς, να εξελισσόμαστε τεχνολογικά και βέβαια με διορατικότητα και αίσθημα ευθύνης να συμβουλεύουμε τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειες τους που μας εμπιστεύονται» σχολίασε στο SDNA ο Πασχάλης Τουντούρης.