MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Κεφαλάς στο SDNA: «Ο Καραγκούνης έμαθε στους Άγγλους πως οι Έλληνες παλεύουμε σκληρά»

0

Από τα «αλώνια» της Αργυρούπολης στα «σαλόνια» της QPR. Ο Θέμης Κεφαλάς είναι πλέον κάτοικος Λονδίνου κυνηγώντας το όνειρό του, να παίξει ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο και να αγωνιστεί με το εθνόσημο. Γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή μεταξύ άλλων και της ΑΕΚ, Βαγγέλη Κεφαλά, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τεράστια ευκαιρία την οποία και δεν έχει σκοπό να αφήσει να πάει χαμένη.

Τον συναντήσαμε έξω από τα νέα του λημέρια, στο «Loftus Road» και εκείνος παραχώρησε στο SDNA την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη. Μας μίλησε για την εμπειρία του στην Αγγλία, τα πρώτα του βήματα στην Αργυρούπολη, το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα και τους Έλληνες που έκαναν γνωστή τη χώρα μας στο «Νησί».

Ξεκινώντας, ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την ομάδα και ποιες οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει;

«Πρώτη δυσκολία ήταν η γλώσσα. Εδώ στο ποδόσφαιρο τους αρέσει να μιλάνε οι παίκτες μεταξύ τους. Οι άνθρωποι στην ομάδα με βοήθησαν και με τα Αγγλικά».

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της Αγγλίας;

«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω από την Ελλάδα. Είναι μία ξένη χώρα, ένα διαφορετικό περιβάλλον και σίγουρα ρόλο παίζει ακόμα και ο καιρός. Το κλίμα είναι διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα».

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί που έρχεται από μία ξένη χώρα να βρει ομάδα στην Αγγλία;

«Είναι πολύ δύσκολο να μπεις στο αγγλικό σύστημα. Θέλει να τους δείξεις πως ξέρεις καλά το ποδόσφαιρό τους. Το στιλ, οι προπονήσεις, η δύναμη. Όλα είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά σιγά σιγά συνηθίζεις και μπαίνεις μέσα στην οργάνωση και στον τρόπο σκέψης της ομάδας».

«Έχω δοκιμάσει σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, εδώ είναι διαφορετικά»

Πως είναι για ένα παιδί ξαφνικά από την Αργυρούπολη να βρίσκεται στην QPR;

«Από εκεί που έκανα προπονήσεις δύο φορές την εβδομάδα τώρα κάνω δύο φορές την ημέρα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Οι επαγγελματικές ομάδες εδώ λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Έχω δοκιμάσει και σε μεγάλες ελληνικές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Πανιώνιο και ξέρω πως είναι τελείως διαφορετικά».

Ποιος ήταν ο λόγος που δεν συνέχισες σε αυτές τις ομάδες;

«Ήθελα να μείνω στην Αργυρούπολη».

Πως θα συνέκρινες τις Ακαδημίες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού με αυτές της QPR;

«Στην Ελλάδα τα παιδιά πάνε σχολείο το πρωί και μετά τελειώνουν και πάνε για προπόνηση. Εδώ είναι καθαρά επαγγελματικές οι συνθήκες. Όταν έχεις χρόνο μόνο στα ρεπό πας σε κάποιο κολλέγιο. Είσαι επαγγελματίας και ασχολείσαι με την προπόνηση».

Πως θα χαρακτήριζες τις Ακαδημίες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού;

«Είναι καλό το επίπεδο όμως σίγουρα εδώ είναι πολύ ανώτερο το επίπεδο. Έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθείς».

Το όνειρό σου ήταν να παίξεις στην Αγγλία;

«Δεν το είχα σκεφτεί καν. Το όνειρό μου είναι να παίξω στην Εθνική Ελλάδος και σίγουρα σκεφτόμουν να παίξω και σε μία ομάδα της Σούπερ Λιγκ».

Πως προέκυψε και ήρθες στην Αγγλία;

«Ο πατέρας μου ήρθε εδώ για δουλειά και είδε ότι τα πράγματα είναι καλά. Πίστεψε πως έχουμε μέλλον εδώ και ήθελε να δοκιμάσουμε. Ξεκινήσαμε, λοιπόν και αν και στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα σιγά σιγά προσαρμοστήκαμε και πλέον είναι πολύ καλά».

Πόσο σε βοηθάει το γεγονός πως ο πατέρας σου έχει παίξει ποδόσφαιρο και τι συμβουλές σου δίνει;

«Με τον πατέρα μου γενικά δεν μου αρέσει να μιλάω για το ποδόσφαιρο. Είναι ο πιο αυστηρός πιστεύω. Σίγουρα θα με βοηθήσει να γίνω πιο γρήγορος, πιο δυνατός αλλά σίγουρα υπάρχει μία κόντρα. Μου δείχνει πράγματα στην τηλεόραση προκειμένου να μην κάνω τα ίδια λάθη και να βελτιώνομαι».

Σκέφτεσαι την επιστροφή στην Ελλάδα;

«Το όνειρό μου είναι να παίξω στην QPR στην πρώτη ομάδα και να μείνω στην Αγγλία. Το πρωτάθλημα εδώ είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο. Αν είχα την ευκαιρία να παίξω σε μία μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα και δεν έβρισκα ομάδα εδώ στην Αγγλία τότε θα το σκεφτόμουν».

Είχες κάποια προσέγγιση από κάποια ελληνική ομάδα από την ημέρα που έφυγες;

Στην Ελλάδα της κρίσης οι ελληνικές ομάδες καλούνται να στηρίξουν τα νέα παιδιά. Αυτό το βλέπει ένας Έλληνας παίκτης ως ευκαιρία;

«Οποιοσδήποτε παίκτης θα ήθελε να παίξει στην Αγγλία παρά στην Ελλάδα».

Πως βιώνεις εσύ την εξέλιξη των Ελλήνων παικτών και το γεγονός πως στην Αγγλία υπάρχουν πλέον ευκαιρίες;

«Σίγουρα υπάρχουν καλοί Έλληνες παίκτες. Και στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν παίξει στην Αγγλία Έλληνες παίκτες και έχουν κάνει καριέρα όπως ο Καραγκούνης ή ο Μήτρογλου. Πλέον, έρχονται συνέχεια Έλληνες παίκτες στην Αγγλία. Υπάρχει και ο Ηλίας ο Χατζηθεοδωρίδης που τώρα ήρθε στον Παναθηναϊκό και ήταν εδώ πέρσι. Μάλιστα, είχαμε παίξει και αντίπαλοι πέρσι σε ένα φιλικό όταν ήμουν στο Κολλέγιο της Τότεναμ. Δεν γνωρίζαμε κανείς, όμως, ότι ο άλλος είναι Έλληνας».

Πλέον αν και σε μικρή ηλικία έχεις σημαντικές παραστάσεις. Πόσο σημαντικό εφόδιο είναι αυτό και πόσο διαφέρει σε σχέση με κάποιον που μεγαλώνει ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα;

«Με τη βοήθεια και της οικογένειάς μου έχω κάνει πολλές θυσίες για το ποδόσφαιρο. Μου έτυχε η ευκαιρία για την QPR και έκανα τα πάντα για να την εκμεταλλευτώ. Είμαστε μαζί με την πρώτη ομάδα και ουσιαστικά αν τους δείξεις στις προπονήσεις ότι αξίζεις τότε θα ανέβεις».

Το φετινό πρότζεκτ του Παναθηναϊκού που στηρίζεται στα νέα παιδιά πως σου φαίνεται;

«Είναι ευκαιρία για αυτά τα παιδιά να δείξουν πως μπορούν αξίζουν να παίξουν σε τόσο ψηλό επίπεδο. Με προσπάθεια και δουλειά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν. Οι ξένοι που φέρνουν οι ομάδες στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα καλύτερο από εμάς».

«Όνειρο να παίξεις σε αυτά τα γήπεδα, να φορέσεις μία φανέλα όπως αυτή του Παναθηναϊκού»

Πόσο εύκολο είναι όμως για ένα παιδί στην ηλικία σας να σηκώσει το βάρος της φανέλας μίας μεγάλης ομάδας;

«Εννοείται πως είναι δύσκολο από εκεί που παίζεις σε κλειστό γήπεδο και σε βλέπουν μόνο οι γονείς σου να παίζεις σε γήπεδα όπως το ΟΑΚΑ ή το «Καραϊσκάκη». Είναι τεράστια η διαφορά αλλά για ένα παιδί είναι όνειρο να παίξει σε τέτοια γήπεδα και να φορέσει μία φανέλα όπως αυτή του Παναθηναϊκού».

Ποια είναι η άποψή σου για τους Έλληνες προπονητές; Δίνουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά;

«Δίνονται ευκαιρίες αλλά θα πρέπει και τα παιδιά να δείξουν ότι τις αξίζουν. Είναι θέμα χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό».

«Ο πατέρας μου είχε πει πως είναι καλύτερα να επικεντρωθώ στην Αγγλία»

Σκέφτηκες την προοπτική του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι που υπήρχαν οι περιορισμοί και έψαχναν Έλληνες παίκτες στη δική σου ηλικία;

«O πατέρας μου είχε πει πως είναι καλύτερα να επικεντρωθώ στην Αγγλία προκειμένου να μπορέσω να εξελιχθώ εδώ και μόνο αν στην πορεία δεν βρω αυτό που θέλω να κοιτάξω ξανά την προοπτική της Ελλάδας».

Εδώ στην Αγγλία τι άποψη υπάρχει για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες;

«Υπάρχει καλή άποψη. Ο Καραγκούνης έχει αφήσει ένα πολύ καλό πρόσωπο για τα παιδιά στην Ελλάδα. Έμαθε στους Άγγλους πως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να παλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχου μας. Ο Καραγκούνης διαφήμισε την Ελλάδα στην Αγγλία».

«Πρότυπό μου ο Σωκράτης»

Ποιος είναι το πρότυπό σου από σέντερ μπακ;

«Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος».

Θεωρείς πως σταδιακά θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες εδώ στην Αγγλία για παιδιά από την Ελλάδα;

«Πολλά παιδιά ψάχνουν την ευκαιρία να φύγουν από την Ελλάδα και πιστεύω πως σιγά σιγά θα υπάρξουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πως σου φαίνεται;

«Μου αρέσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Άλλωστε μικρός ήθελα να παίξω στη Σούπερ Λιγκ αλλά μου προέκυψε αυτή η ευκαιρία και έτσι άλλαξαν τα δεδομένα».

Κεφαλάς στο SDNA: «Ο Καραγκούνης έμαθε στους Άγγλους πως οι Έλληνες παλεύουμε σκληρά»