MENU

Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά εντυπωσιακές, ενώ όπως έγινε γνωστό όταν ολοκληρωθούν τα έργα, η νέα χωρητικότητα της έδρας των Καταλανών θα φτάνει τις 105.053. Με αφορμή αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στις 20 καλύτερες... γηπεδάρες της Ευρώπης.

20. Μαρακανά - Βελιγράδι: από τα πιο... ατμοσφαιρικά και εχθρικά γήπεδα όχι μόνο στην «Γηραιά Ήπειρο», αλλά σε όλο τον κόσμο.

19. Παρκ Ντε Πρενς - Παρίσι: ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα της Ευρώπης, χτίστηκε με τη σημερινή μορφή το 1972.

18. Σεντ Τζέιμς Παρκ - Νιούκαστλ: χτισμένο σε λόφο με θέα την πόλη.

17. Ντε Κάιπ - Ρότερνταμ: η έδρα της Φέγενορντ «βράζει» κυρίως όταν την επισκέπτεται ο Άγιαξ.

16. Σαν Πάολο - Νάπολη: το τρίτο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ιταλία πίσω από το Σαν Σίρο και το Στάδιο Ολίμπικο.είναι κυρίως γνωστό για την φιλοξενία του ημιτελικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής.

15. Βιθέντε Καλδερόν - Μαδρίτη: δεν είναι το μεγαλύτερο της Ισπανίας, ούτε καν το μεγαλύτερο της Μαδρίτης. Ωστόσο η ατμόσφαιρά του είναι μοναδική.

14. Σέλτικ Παρκ - Γλασκώβη: το γήπεδο της Σέλτικ χωράει 60.355 θεατές. Είναι το μεγαλύτερο της Σκωτίας και έβδομο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασιλείο. Οι πύλες του άνοιξαν το μακρινό 1892, αλλά από το 1994 ως το 1998 ανακαινίστηκε. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών ανέρχεται στους 83.500.

13. Ντα Λουζ - Λισαβόνα: είναι η έδρα της Μπενφίκα. Φιλοξένησε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2013-2014 και είναι φυσικά το γήπεδο στο οποίο η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε το EURO το 2004.

12. Βελοντρόμ - Μασσαλία: απέκτησε... διαστημική όψη μετά την ανακαίνισή του εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα φιλοξενήσει η Γαλλία το καλοκαίρι.

11. Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα - Κωνσταντινούπολη: απέχει πολύ από το... κολασμένο Αλί Σαμί Γεν, αλλά οι οπαδοί της Γαλατασαράι προσπαθούν να αναβιώσουν την ατμόσφαιρα του προηγούμενου.

10. Στάδιο Γιουβέντους - Τορίνο: οι οπαδοί της Γιουβέντους αποχαιρέτησαν με δυσκολία το Ντέλε Άλπι για χάρη της νέας έδρας της ομάδας. Το στάδιο κατασκευάστηκε με έναν πρωτοποριακό τρόπο, ώστε να είναι οικολογικό προς το περιβάλλον και με τους κανονισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

9. Άνφιλντ - Λίβερπουλ: τι να γράψει κανείς για την ιστορική έδρα (κυριολεκτικά καθώς χρίστηκε το 1884) ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ευρώπη.

8. Aλιάνζ Αρίνα - Μόναχο: Δυο ομάδες του Μονάχου, η Μπάγερν και το Μόναχο 1860 χρησιμοποιούν το στάδιο για τους εντός έδρας αγώνες τους. Χαρακτηριστικό του γηπέδου είναι ότι εξωτερικά φωτίζεται, ανάλογα με την γηπεδούχο ομάδα. Έτσι, όταν αγωνίζεται η Μπάγερν Μονάχου, το χρώμα του γηπέδου είναι κόκκινο, μπλε όταν αγωνίζεται η Μόναχο 1860, ενώ όταν γηπεδούχος είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας το χρώμα είναι άσπρο.

7. Σαντιάγο Μπερναμπέου - Μαδρίτη: το 1947 ανακατασκευάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Ρεάλ Σαντιάγο Μπερναμπέου και αυξήθηκε θεαματικά η χωρητικότητά του, από 22.500 θέσεις σε 90.800. Η σημερινή του χωρητικότητα έχει πέσει στις 85.454 θέσεις.

6. Φέλτινς Αρίνα - Γκιζελκίρχεν: το αρχικό όνομα του σταδίου ήταν ΑουφΣάλκε Αρίνα. Το 2005 η Σάλκε και η Φέλτινς (γερμ.Veltins), εταιρεία ζυθοποιίας, προχώρησαν σε συμφωνία για την μετονομασία του γηπέδου.

5. Όλντ Τράφορντ - Μάντσεστερ: το μεγαλύτερο γήπεδο στην Αγγλία, έχει μια ξεχωριστή... μαγεία και δεν είναι τυχαίο ότι είναι στις πρώτες επιλογές των τουριστών που επισκέπτονται το Μάντσεστερ.

4. Τζουζέπε Μεάτσα - Μιλάνο; ή Σαν Σίρο αν είσαστε οπαδός της Μίλαν, με την οποία μοιράζεται η Ίντερ το οποίο είναι ένας από τους... καθεδρικούς ναούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

3. Καμπ Νου - Βαρκελώνη: το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης, το οποίο θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με την ανακαίνιση. Από την περίοδο 2000-2001 το γήπεδο ονομάστηκε και επίσημα Καμπ Νόου μετά από ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος 29.102 μέλη της ομάδας.

2. Μεστάγια - Βαλένθια: μια από τις πιο... θερμές έδρες της Ευρώπης. Χτίστηκε το 1923 και τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Μαΐου του ίδιου χρόνου. Το στάδιο έχει χωρητικότητα 55.000 θέσεων, γεγονός που το κατατάσσει ως το πέμπτο σε χωρητικότητα στάδιο στην Ισπανία.

1. Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ - Ντόρτμουντ: απόλυτα δικαιολογημένο το κλάμα του Γιούργκεν Κλοπ στο τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι στον πάγκο της Ντόρτμουντ. Με συνολική χωρητικότητα 81.264 θεατές είναι το μεγαλύτερο στάδιο της Γερμανίας. Οι 25.000 από αυτούς στέκονται (!) από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτη.

(Πηγή: Telegraph)

Αυτά είναι τα 20 καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης (pics)