MENU
Χρόνος ανάγνωσης 2’

Σαν σήμερα: Η ημερομηνία που σημάδεψε τον Βασίλη Χατζηπαναγή

0

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1954 όταν στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης γεννήθηκε από Έλληνες γονείς ο Βασίλης Χατζηπαναγής, για πολλούς ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Ο «Βάσια» έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την φανέλα της Δυναμό Τασκένδης ενώ το 1972 πήρε μεταγραφή για την Παχτακόρ Τασκένδης εκεί όπου παρέμεινε για τρία χρόνια.

Ο Χατζηπαναγής και η μεταγραφή του στην Ελλάδα

Το 1975 ο Βασίλης Χατζηπαναγής και μετά από τεράστια προσπάθεια του - τότε - προέδρου του Ηρακλή, Νίκου Ατματζίδη, παίρνει το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη και ντύνεται στα “κυανόλευκα”.

Ο ενθουσιασμός στις τάξεις των φιλάθλων του Ηρακλή για την μεταγραφή του Έλληνα άσου, ήταν μεγάλος και οδήγησε 3.000 φίλους του Γηραιού να είναι παρών στην άφιξη του. Ο “Νουρέγιεφ” των γηπέδων όπως βαφτίστηκε από το ελληνικό κοινό καταφέρνει με το καλήμερα να αποδείξει τις ικανότητες του. Χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου συρρέουν στα γήπεδα που αγωνίζεται ο Βάσια για να μπορέσουν να το απολαύσουν.

Το 1976 κατακτά τον πρώτο του τίτλο στην Ελλάδα. Ο Ηρακλή παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και κερδίζει στα πέναλτι των Ολυμπιακό. Με τον Βασίλη Χατζηπαναγή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαιρετική πορεία των “κυανόλευκων”.

Το 1985 ο Ηρακλή κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο και Βασίλης Χατζηπαναγής κλέβει για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις.

Η συμμετοχή στην μικτή κόσμου...

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής το καλοκαίρι του 1984 καλείται να συμμετάσχει στην Μικτή Κόσμου σε μια ομάδα που είχε για συμπαίκτες τους, Πίτερ Σίλτον, Ζαν Μαρί Πφαφ, Ρούντι Κρολ, Φέλιξ Μάγκατ, Ούγο Σάντσες, Φιγκερόα, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Κέβιν Κίγκαν, Μάριο Κέμπες, Ντομινίκ Ροστό και ο δικός μας, Θωμάς Μαύρος.

Η Μικτή Κόσμου αντιμετώπισε την Αμερικανική ομάδα "Κόσμος Ν. Υόρκης" με τον Βάσια να μοιράζει και μια ασίστ στον Θωμά Μαύρο.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής και η Εθνική Ελλάδος

Η συμμετοχή του Χατζηπαναγή στις μικρές Εθνικές της Σοβιετικής Ένωσης στέρησαν το δικαίωμα από τον “Νουρέγιεφ” των γηπέδων να αγωνιστεί με τα χρώμα της Εθνικής Ελλάδος.

Συγκεκριμένα ο Χατζηπαναγής αγωνίστηκε μόλις σε έναν αγώνα με την Εθνική Ελλάδος, αυτόν κόντρα στην Εθνική Πολωνίας στο πλαίσιο διεθνούς φιλικού.

Η τελευταία παράσταση και το μεγάλο «αντίο»

Την ημέρα των 36ων γενεθλίων του ο Βασίλη Χατζηπαναγής, αποφασίζει να πει αντίο στο ποδόσφαιρο. Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1990 και ο Ηρακλής υποδεχόταν στο Καυτανζόγλειο την Ισπανική Βαλένθια με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Αλλά το σημαντικό εκείνης της βραδιάς δεν ήταν άλλο από το αντίο του Βάσια, χιλιάδες φίλοι του Ηρακλή είχαν γεμίσει το Καυτανζόγλειο για να αποχαιρετίσουν τον δικό τους ήρωα.

Το 2003 η ΕΠΟ μέσω ψηφοφορίας ανέδειξε τον Βασίλη Χατζηπαναγή ως τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 ετών.

Σαν σήμερα: Η ημερομηνία που σημάδεψε τον Βασίλη Χατζηπαναγή