MENU

Τόσο ταλαντούχος και τόσο ξεροκέφαλος. Πορεία παράλληλη με τον Ρονάλντο, έλεγαν πως αυτός θα γίνει καλύτερος. Δεν έγινε. «Ε και;» θα σχολίαζε ο ίδιος ο Ρικάρντο Κουαρέσμα.

Η ιστορία δεν γράφεται με τα αν... Δεκτό. Ωστόσο τι θα είχε γίνει αν ο Φερνάντο Σάντος δεν αποχωρούσε από τον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ελλάδας μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αν ο Πάουλο Μπέντο δεν αποτύγχανε δυο μήνες αργότερα στα πρώτα παιχνίδια της Πορτογαλίας στα προκριματικά του EURO, αν δεν αναλάμβανε τους Ίβηρες ο Σάντος, αν δεν έβγαζε από τον... πάγκο τον Ρικάρντο Κουαρέσμα;

Στο ΕURΟ της Γαλλίας ο Κουαρέσμα θα απολάμβανε τις διακοπές του σε κάποιο εξωτικό μέρος και πιθανότατα δεν θα είχε όρεξη ούτε καν να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τους αγώνες της Πορτογαλίας. Και, τελικά, ΑΝ ήταν ο Μπέντο στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας ο Κουαρέσμα δεν θα ήταν πρωταθλητής Ευρώπης (μπορεί και η Πορτογαλία να μην έπαιρνε τον EURO χωρίς τον Σάντος, αλλά αυτή είναι άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα πάντως, συζήτηση).

Ο Μπέντο είχε προσπαθήσει να τον... τελειώσει από την εθνική ομάδα. Στο EURO του 2012 δεν τον έβαλε ούτε λεπτό. Ο Κουαρέσμα ξέσπασε. Στο Μουντιάλ του 2014, με τον Μπέντο ακόμα στον πάγκο των Ιβήρων, ο παίκτης δεν ήταν καν στην αποστολή, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει εξαιρετική σεζόν.

«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την απόφαση του προπονητή. Τη σέβομαι, αλλά δεν την καταλαβαίνω. Είναι ένας μύθος ότι δεν βοηθάω στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Αν είχε δει τι έκανα από τον Ιανουάριο και μετά στην Πόρτο, τότε θα διαπίστωνε ότι είμαι ένας πολύ διαφορετικός ποδοσφαιριστής από ό,τι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, ο προπονητής ξέρει τους λόγους για τους οποίους με απέκλεισε», είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2014 ο διεθνής ποδοσφαιριστής. Ο βασικός λόγος του αποκλεισμού του ήταν απλά ότι ο Μπέντο δεν τον πίστεψε ποτέ. Ο 33χρονος επιθετικός έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες μπροστά του για να αποδείξει στον Μπέντο ότι έκανε λάθος.

Προφανώς, βέβαια, και δεν πρόκειται για έναν συμβατικό ποδοσφαιριστή, ούτε καν για έναν συμβατικό άνθρωπο. Φωτογραφίζεται γυμνός για γυναικεία περιοδικά, ουρεί σε φροντιστή ομάδας, αρέσκεται στο να επιδεικνύει προκλητικά τα γεννητικά του όργανα. «Ε και;». Με αίμα Ρομά να κυλά μέσα του, ένας γεννημένος επαναστάτης με ή χωρίς αιτία, ένας ποδοσφαιριστής τεχνίτης, ένα εξτρέμ σπάνιο, που κατά πολλούς χαράμισε το ταλέντο του, επειδή απλά δεν ήθελε να επικεντρωθεί στη μπάλα. «Ε και;».

Γεννημένος στη Λισαβόνα, άρχισε την καριέρα του από τη Σπόρτινγκ. Ο Λάζλο Μπόλονι του έδωσε θέση βασικού και έμεινε εκεί δύο χρόνια πριν μετακομίσει στη Μπαρτσελόνα, η οποία το 2003 έδωσε έξι εκατομμύρια ευρώ και τον Φάμπιο Ρόσεμπακ για να τον αποκτήσει. Δεν τα πήγε καλά με τον Φρανκ Ράικαρντ, ενώ είχε πολλά προβλήματα και με τον τότε βοηθό του Ολλανδού, τον Χενκ Τεν Κάτε, και έτσι στο τέλος της πρώτης σεζόν ζήτησε να αποχωρήσει από το «Καμπ Νου». Οι καταλανοί πήραν τον Ντέκο από την Πόρτο και στο πλαίσιο της συμφωνίας έδωσαν στους Πορτογάλους τον Κουαρέσμα.

Τέσσερα χρόνια στο «Ντραγκάο», βασικός και αναντικατάστατος, αφού χόρτασε τίτλους και διακρίσεις χορτασμένος έφυγε για την Ίντερ, την οποία μόλις είχε αναλάβει ο Ζοζέ Μουρίνιο. Απέτυχε στους «νερατζούρι» και έξι μήνες αργότερα πήγε δανεικός στην Τσέλσι. Ακόμη μία παταγώδης αποτυχία στο βιογραφικό του.

Το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στην Τουρκία και στη Μπεσίκτας. Στη γειτονική χώρα αντιμετωπιζόταν χωρίς υπερβολή ως... Σουλτάνος. Ακολούθησαν πήγαινε - έλα στην Αλ Αχλί, στην Πόρτο και πάλι πίσω στη Μπεσίκτας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να τον έχει δει να αγωνίζεται και να μην έχει υποκλιθεί στο απαράμμιλη ικανότητά του. Αίσθηση του χώρου, σέντρες ακριβείας και τρομερές ντρίμπλες. Πολλοί λένε πως ξέρει μπάλα, αλλά δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο. Είναι απείθαρχος μέσα στο γήπεδο, δεν ακούει στις προπονήσεις, κάνει κατάχρηση στις ντρίμπλες. Ε και;

Στο EURO της Γαλλίας το κακό παιδί έγινε ήρωας. Ίσως διότι γνωρίζει κι ο ίδιος ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία του να κάνει κάτι καλό με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Και ίσως επειδή δεν θέλει να χαραμίσει την (δεύτερη) ευκαιρία που του έδωσε ο Φερνάντο Σάντος. Πριν ανακοινώσει την αποστολή ο Σάντος τον κάλεσε να μιλήσουν. «Θέλω να σε πάρω στη Γαλλία. Το αξίζεις για όσα έκανες στα προκριματικά και για τις εμφανίσεις σου στη Μπεσίκτας. Θα πρέπει, όμως, να ξέρεις ότι είσαι απλά ένας από τους 23, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις» του είπε.

Ο Κουαρέσμα έδωσε τον λόγο του. Ο Σάντος επικρίθηκε για την απόφασή του. «Γιατί να συμπεριφερθεί διαφορετικά ο Κουαρέσμα με τον Σάντος; Είχε πρόβλημα με τον Σκολάρι, με τον Κεϊρόζ, με τον Μπέντο» έγραφαν οι εφημερίδες. Ο Πορτογάλος προπονητής, όμως, είχε ζήσει και γνώριζε πολύ καλά τον παίκτη. Συνυπήρξαν στην Πόρτο, όταν ο Κουαρέσμα επέστρεψε μετά την αποτυχία στη Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος ο Σάντος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί κάτι που ίσως προκαλέσει την έκπληξη του Κουαρέσμα. Προς το παρόν όλα εξελίσσονται ιδανικά. Κι όσο ο Κουαρέσμα παίζει μπαλάρα μέσα στο γήπεδο, ουδείς θα ασχολείται με τον χαρακτήρα του.

Ρικάρντο Κουαρέσμα: ο σταρ της Μπεσίκτας που είναι στα... μαχαίρια με τον Μπέντο