MENU

Αισθάνθηκα ξανά τυχερός που ο Θεός με αξίωσε να παρακολουθήσω όλα τα ευρωπαικά παιχνίδια του Δικεφάλου μακριά από την Τούμπα, από το 1992 (Παρί Σεν Ζερμέν – ΠΑΟΚ 2-0) μέχρι τον αγώνα στην Φλωρεντία.

Μαγικές βραδιές που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Νίκες που έφεραν πρόκριση και νίκες που αύξησαν την αξία του Δικεφάλου στο ευρωπαικό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Ξεχώρισα 6 βραδιές που θα θεωρώ ότι αποτελούν σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορίας της ομάδας και αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες που θα αποτελούν και την παρακαταθήκη αυτής της ομάδας για το μέλλον.

Αναμφισβήτητα η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ΠΑΟΚ ήταν η πρόκριση επί της Αρσεναλ. Το βράδυ που Ζήσης Βρύζας χορεύει την άμυνα των Λονδρέζων και εκτελεί τον Σίμαν. Η φωτογραφία του να πανηγυρίζει με την μπλούζα περασμένη στο κεφάλι, έγινε αφίσα στα δωμάτια των πιτσιρικάδων και στα μυαλά όλων των ΠΑΟΚτσήδων.

Το THIS IS THE END των αγγλικών tabloid (με την φωτογραφία του Ζήση δευτερόλεπτα μετά το γκολ που πέτυχε) έμεινε στην ιστορία.

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1997. Ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει την Αρσεναλ με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου (ασίστ του Αχιλλέα Ζαφειρίου) στην κατάμεστη Τούμπα και δίνει τον επαναληπτικό στο Χαιμπουρι. Η Αρσεναλ με τον φημισμένο Ολλανδό φορ Ντένις Μπέργκαμπ στην 11αδα (δεν είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη λόγω φόβου για τα αεροπλάνα), η Άρσεναλ προηγήθηκε νωρίς, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι «κανονιέρηδες» πιέζουν αφόρητα τον ΠΑΟΚ που αντέχει βασιζόμενος στην εκπληκτική βραδιά του Νίκου Μιχόπουλου. Λίγο πριν το φινάλε, η ποδοσφαιρική ποιότητα και η ευφυΐα του Ζήση Βρύζα έστειλε τον Δικέφαλο στην επόμενη φάση και τους 3.500 ΠΑΟΚτσήδες, που βρέθηκαν στην Αγγλία, στα ουράνια!

Διαιτητής: Πιρό (Βέλγιο)

Σκόρερς: 22’ Μπέργκαμπ / 87’ Βρύζας

ΑΡΣΕΝΑΛ (Αρσέν Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Μπουλντ, Άνταμς, Γουίντερμπερν, Πετί, Βιεϊρά, Πάρλορ (87’ Ανελκά), Όβερμαρς (74’ Πλατ), Μπέργκαμπ, Ράιτ

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (80’ Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου, Ζαγοράκης (32’ Σιδηρόπουλος), Φραντζέσκος (88’ Ζουμπούλης), Βρύζας, Τουρσουνίδης, Νάγκμπε, Βελλής.

Η επόμενη μεγάλη ευρωπαική αξέχαστη βραδιά, καταγράφηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2002 απέναντι στην Γκρασχόπερς στην Ζυρίχη. Ο ΠΑΟΚ υπερασπίζεται στο Χάρντουρμ τη νίκη (2-1) που πέτυχε στην Τούμπα.

Οι Ελβετοί προηγήθηκαν με τον Σπίχερ στο 45΄ και μέχρι το φινάλε του αγώνα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού καθώς το σκορ δίνει πρόκριση στην Γκρασχόπερς. Όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει για τον Δικέφαλο. Την τελευταία λέξη στον αγώνα είπε ο Δημήτρης Μάρκος. Με σουτ εκτός περιοχής και αφού η μπάλα κοντράρει σε πόδια αντιπάλου, καταλήγει στα δίχτυα του Μπόρερ, στέλνει τον Δικέφαλο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και τους αποτρελαίνει τους 7.000 οπαδούς του που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο.

Διαιτητής: Χάνσον (Σουηδία)

Σκόρερς: 45' Σπίχερ / 90+3 Μάρκος

ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ (Μαρσέλ Κόλερ): Μπόρερ, Γιάγκι, Γκέρμπερ, Σβέγκλερ, Σμίλιανιτς, Καμπάνας, Ταραράτσε, Σπίτσερ (71’ Μιτρέσκι), Εντουάρντο (85 Λιχστάινερ), Μπαρίχο (90+1 Πέτριτς), Νούνιεζ.

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Τοχούρογλου, Αμπονσά, Μάρκος, Ουντέζε, Φουτσίνι (77' Φρούσσος), Καφές, Κούτσης (70' Κουτσόπουλος), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα (46' Χασιώτης), Γιασεμάκης, Οκκάς.

Στις 28 Αυγούστου του 2010 καταγράφεται η μεγαλύτερη ευρωπαική βραδιά της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Μια επιτυχία με ανεκτίμητη συναισθηματική αξία για όσους… νιώθουν ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος υπερασπίζεται στην Κωνσταντινούπολη τη νίκη που πέτυχε στην Τούμπα επί της Φενέρμπαχτσέ στην Τούμπα με το υπέροχη γκολ που πέτυχε ο Αντελίνο Βιερίνια.

Χαρακτηρίστηκε ως η… ατελείωτη βραδιά. Η μαγική και ονειρεμένη νύχτα. Στο «Σουκρού Σαράτσογλου» επικρατεί πανδαιμόνιο. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και εχθρική. Οι 2.600 οπαδοί του ΠΑΟΚ φτάνουν στο γήπεδο μετά από «μάχες» με Τούρκους οπαδούς και την αστυνομία στους δρόμος της Πόλης. Το περίφημο «ΠΑΟΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε» αποκτά σάρκα και όστα έστω και για λίγες ώρες.

Η Φενέρ φέρνει το παιχνίδι στα ίσα με γκολ του Εμρέ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο ΠΑΟΚ, παρά την πολύ καλή του απόδοση μέχρι εκείνο το σημείο κλονίζεται αλλά δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Με ηγέτη τον Πάμπλο Γκαρσία (που πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες τους εμφανίσεις με την φανέλα του Δικεφάλου), οδηγεί το παιχνίδι στην παράταση.

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Οι δυο ομάδες χάνουν ευκαιρίες αναζητώντας με πείσμα και πάθος την πρόκριση. Η αγωνία έχει ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Το ρολόι σταμάτησε στα μυαλά των οπαδών του ΠΑΟΚ στο102΄. Η μπάλα φεύγει με δύναμη από τα πόδια του Κρέσιτς. Ο Βιερίνια κερδίζει κεφαλιά στον χώρο του κέντρου και τροφοδοτεί τον Μουσλίμοβιτς που βάζει στην πλάτη του τον…. πολλά βαρύ Λουγκάνο, ξεχύνεται προς την εστία του Βολκάν τον οποίο κεραυνοβολεί με το αριστερό του πόδι προκαλώντας την απόλυτη παράνοια στον εαυτό του, στους οπαδούς του ΠΑΟΚ που βρίσκονται στο γήπεδο και τις εκατοντάδες χιλιάδες που παρακολουθούσαν από τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς, με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη του αγώνα.

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Ακολουθούν απερίγραπτες στιγμές στον αγωνιστικό χώρο, στις κερκίδες του «Σουκρού Σαράτσογλου» και σε κάθε γωνιά της γης. Όπου υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες. Ο Δικέφαλος προκρίνεται στην επόμενη φάση της διοργάνωσης μέσα στην γενέτειρα πόλη.

Η φωτογραφία με τον Μουσλίμοβιτς να κρατά ψηλά το κοντάρι του κόρνερ με την φανέλα του στην κορυφή τον Γκαρσία αγκαλιά και τους Μαλεζά Λίνο εκστασιασμένους να ουρλιάζουν, γίνεται… viral.

Μικρή σημασία έχει αλλά θα το αναφέρω. Μέσα στην απόλυτη τρέλα, την παράνοια, τον ενθουσιασμό της πρόκρισης, ο Σορλέν (ένας πραγματικός κύριος που πέρασε από την Τούμπα), παίρνει από τα χέρια του Ζλάταν το κοντάρι του κόρνερ (μόλις κόπασαν οι πανηγυρισμοί) και το τοποθετεί στη θέση του για να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το παιχνίδι!

Διαιτητής: Πάολο Ταλιαβέντο (Ιταλία)

Σκόρερς: 50’ Εμρέ / 102’ Μουσλίμοβιτς

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Αϊκούτ Κοτσαμάν): Βολκάν, Λουγκάνο, Μπίλιτσα, Σάντος, Γκοκχάν, Κριστιάν (106’ Ουνάλ), Στοχ, Εμρέ (75' Σελτσούκ), Τοπούζ (91' Χουρματσί), Άλεξ, Νιανγκ

ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75' Σνάουτσνερ), Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Φωτάκης (92' Κουτσιανικούλης), Σορλέν, Γκαρσία, Σαλπιγγίδης, Φιλομένο (83' Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια

Επόμενος μεγάλος ευρωπαικός σταθμός το Ζάγκρεμπ. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, ο ΠΑΟκ αντιμετωπίζει την Ντιναμό στο «Μαξιμίρ» για την 6η αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και χρειάζεται ισοπαλία ή νίκη για να βρεθεί στην επόμενη φάση των ομίλων. Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 0-1

Στο παγωμένο Ζάγκρεμπ, ο Δικέφαλος αντέχει στην αρχική πίεση των φανατισμένων Κροατών (μπαράζ προκλήσεων στο γήπεδο και δολοφονική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο την προηγούμενη μέρα) και με το υπέροχη γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 60΄ «σφραγίζει» την πρόκριση που πανηγυρίζεται ανάλογα!

Διαιτητής: Κλάτενμπουργκ (Αγγλία)

Σκόρερ: 60’ Σαλπιγγίδης

ΝΤΙΝΑΜΟ (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Κελάβα, Καλέγιο (55’ Ρουκάβινα), Αντέμι (67’ Σλέπικα), Έτο (75’ Κράμαριτς), Σαμίρ, Τόμετσακ, Μπαντέλι, Μπάρμπαριτς, Μπετσιράι, Κουφρέ, Τονέλ.

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Μπουσαϊντί, Σνάουτσνερ, Βιτόλο, Γκαρσία, Φωτάκης (89’ Μπαλάφας), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (68’ Ελ Ζαρ), Αθανασιάδης (82’ Φιλομένο).

Στις 30 Νοεμβρίου του 2011 ο ΠΑΟΚ γράφει ξανά ιστορία στο Λονδίνο. Επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας 14 χρόνια μετά τον θρίαμβο επί της Αρσεναλ για να αντιμετωπίσει την Τότεναμ.

Είναι η 5η αγωνιστική για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Μία από τις μεγαλύτερες βραδιές του ΠΑΟΚ. Με δυο γρήγορα γκολ (Σαλπιγγίδης 6΄, Αθανασιάδης 14΄) ο Δικέφαλος βάζει τις βάσεις για να φύγει ξανά θριαμβευτής από το Λονδίνο. Οι «πετεινοί» μειώνουν λίγο πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου με πέναλτι – εφεύρεση του Ολλανδού διαιτητή που παράλληλα αποβάλει τον Κώστα Σταφυλίδη αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Στην επανάληψη το γήπεδο γέρνει προς την εστία του Κώστα Χαλκιά. Ο Ρέντναπ ρίχνει στη μάχη και τον περίφημο Μπέιλ, αλλά ο ΠΑΟΚ κρατά τη μεγαλειώδη νίκη και μαζί την πρόκριση στηριζόμενος στις ηρωικές προσπάθειες των παικτών και ιδιαίτερα του Πάμπλο Κοντρέρας που εκείνο το βράδυ πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) εμφανίσεις του με την φανέλα του Δικεφάλου.

Περισσότεροι από 3.500 «ασπρόμαυροι» πιστοί στις κερκίδες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και άλλοι 1.000 έξω από αυτό, χωρίς εισιτήρια, άφησαν άφωνους τους Άγγλους, γράφοντας την δική τους ιστορία.

Διαιτητής: Νάιχαους (Ολλανδία)

Σκόρερς: 39’ πεν. Μόντριτς / 6’ Σαλπιγγίδης, 14’ Αθανασιάδης

Κόκκινη: 37’ Σταφυλίδης

ΤΟΤΕΝΑΜ (Χάρι Ρέντναπ): Γκόμες, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Τσόρλουκα, Λένον, Μόντριτς, Ρόουζ (63’ Μπέιλ), Λίβερμορ, Πιέναρ (67’ Γουόκερ), Ντεφόε, Κέιν (72’ Φαλκέ).

ΠΑΟΚ (Λάσλο Μπόλονι): Χαλκιάς, Σταφυλίδης, Μαλεζάς, Κοντρέρας (81’ Τσιρίλο), Έτο, Γκαρσία, Λάζαρ (84’ Αρίας), Φωτάκης, Γεωργιάδης (62’ Σνάουτσνερ), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Ο ΠΑΟΚ γράφει ξανά ιστορία στην Ευρώπη, στις 10 Δεκεμβρίου του 2015. Στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» αντιμετωπίζει την Μπορούσα Ντόρτμουντ για την 6η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ. Αδιάφορο το παιχνίδι καθώς ο Δικέφαλος δεν έχει ελπίδες πρόκρισης. Αποδεικνύεται ότι ποτέ κανένα παιχνίδι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αδιάφορο.

Μαγική νύχτα για ομάδα και λαό, που… άλωσαν το περίφημο «Βεστφάλεν». Με το υπέροχο γκολ του Ρόμπερτ Μακ και την τύχη στο πλευρό του (η Μπορούσια είχε τρία δοκάρια) ο Δικέφαλος πετυχαίνει ένα θρίαμβο επί Γερμανικού εδάφους σ΄ ένα γήπεδο που υποκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες ευρωπαικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Διαιτητής: Γκεστράνιους (Φινλανδία)

Σκόρερ: 33’ Μακ

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Τόμας Τούχελ): Βαϊντενφέλερ, Παρκ, Σούμποτιτς, Γκίντερ, Χούμελς, Στέντζελ, Μπέντερ (46' Βάιγκλ), Γιανουζάι, Ρόις (46' Μικιταριάν), Καγκάβα (66' Ομπαμεγιάνκ), Ράμος.

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Γλύκος, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Τζαβέλλας, Κωνσταντινίδης, Μυστακίδης (77' Ροντρίγκεζ), Τζιόλης, Κάτσε, Τσίμιροτ, Μακ (66' Λέοβατς), Μπερμπάτοφ (71' Σάμπο).

Στις 24 Νοεμβρίου καταγράφηκε ο θρίαμβος επί της Φιορεντίνα. Αν θα συνοδευτεί με πρόκριση ή όχι, θα το ξέρουμε στις 8 Δεκεμβρίου. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τελευταίας αγωνιστικής, ο Δικέφαλος έγραψε μια ακόμα χρυσή σελίδα ιστορίας.

Θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω ένα ακόμα βράδυ που δεν συνοδεύτηκε με θρίαμβο, αλλά είναι από εκείνα τα αξέχαστα βράδια που ο ΠΑΟΚ γέμισε με περηφάνια τα στήθη των οπαδών του. Ένα από τα βράδια που ο ΠΑΟΚ πραγματικά έφτασε στην βρύση και δεν ήπιε νερό…

Στις 4 Νοεμβρίου του 1999 ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Μπενφίκα στο «Ντα Λουζ». Ο Δικέφαλος ταξιδεύει για τον επαναληπτικό στην Λισαβόνα με ελάχιστες ελπίδες καθώς παρά την εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε στην Τούμπα, γνώρισε την ήττα με 1-2 από τους Πορτογάλους. Κόντρα στη ροή του αγώνα οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν με τον Νούνο Γκόμεζ στο 68΄. Στο 90΄ ο Κώστας Φρατζέσκος ισοφάρισε αλλά μια ολιγωρία της άμυνας στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε την ευκαιρία στον Γκιάρο να σκοράρει, δίνοντας τη νίκη στην Μπενφίκα. Να επισημάνουμε ότι ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν από το 60΄ με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γιώργου Γεωργιάδη.

Με την φοβερή καθοδήγηση του Αρι Χάαν ο ΠΑΟΚ καταφέρνει την απόλυτη ανατροπή. Ο Καντούροφ βάζει στο 28΄ την Μπενφίκα μπροστά στο σκορ. Ο Δικέφαλος απαντά με τον Μαραγκό στο 28΄ και με τον Σάμπρι στο 44΄ (απίστευτη βραδιά για τον Αιγύπτιο που ως εξέλιξη είχε την μεταγραφή του στην Μπενφίκα), παίρνει το προβάδισμα.

Με το σκορ αυτό ολοκληρώνεται το παιχνίδι και οι δυο ομάδες οδηγούνται στην παράταση. Ο ΠΑΟΚ λίγο πριν της παράτασης χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Σάμπρι για ένα ακόμα… θαύμα.

Ο αγώνας οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι που ιστορικά δεν ευνοεί τον Δικέφαλο.

Η σειρά των πέναλτι:

Γκιάρο 1-0

Φρούσος απόκρουση

Μανίς 2-0

Μαχαιρίδης απόκρουση

Τσάνο 3-0

Μπάντοβιτς 3-1

Μαντέιρα 4-1

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα το γεγονός ότι οι φίλοι της πορτογαλικής ομάδας, κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών του Π.Α.Ο.Κ., που μόλις ένα μήνα πριν είχαν ξεψυχήσει στο δυστύχημα των Τεμπών.

Διαιτητής: Λουίντζ (Ολλανδία)

Σκόρερς: 25’ Κανταούροφ / 28’ Μαραγκός, 44’ Σάμπρι

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: (Γιουπ Χάινκες): Ένκε, Αντράντε (85' Ελ Χαλέ), Μαντέιρα, Γκιάρο, Πινέιρο, Καλάντο, Πομπόρσκι (72' Τσάνο), Κανταούροφ, Μπρούνο Μπάστο (62' Μανίς), Πίντο, Νούνο Γκόμες.

ΠΑΟΚ (Άρι Χάαν): Κόβιτς, Μπάντοβιτς, Βενετίδης, Ντόλμπεργκ, Μαχαιρίδης, Νάγκμπε, Καφές, Βρύζας (74' Καραδήμος), Βαλέντσια (90' Φρούσος), Σάμπρι, (79' Κωνσταντινίδης).

Ολοκληρώνοντας το ξεσκόνισμα των αναμνήσεων, θέλω να διευκρινίσω ότι έγινε αναφορά για τις ξεχωριστές ευρωπαικές βραδιές μακριά από την Τούμπα, όπως επίσης και ότι αποτελούν περιγραφή προσωπικών βιωμάτων και όχι το σύνολο των επιτυχιών του Δικεφάλου στις ευρωπαικές διοργανώσεις πριν από το 1992.

Υπήρξαν κι άλλες πολλές ιστορικές ασπρόμαυρες βραδιές, όπως το περίφημο 0-7 επί της Λοκομοτίβ Τιφλίδας στην Γεωργία το 1999. Αυτές όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τις παραπάνω!

Εκεί που έκλαψα για σένα ΠΑΟΚ!