MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
Astana Arena, OTESPORTS 2
Astana
ASTANA
1 1
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Με κατά διαστήματα καλή απόδοση και χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά στο ματς μετά το πρώτο μισάωρο, ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα τον βαθμό της ισοπαλίας στην έδρα της Αστάνα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής για τον Β' όμιλο του Europa League και πλέον κρατάει την τύχη στα δικά του πόδια. Καλύτερη η ομάδα του Μπέντο στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, έχασε αρκετές ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα γκολ και πλήρωσε μια κακή στιγμή στην άμυνά της.

Πως ξεκίνησαν

Με διάταξη 5-4-1 παρέταξε την Αστάνα ο Στάνιμιρ Στοίλοφ και τον Έριτς στο τέρμα, αριστερά στην άμυνα τον Σόμκο, δεξιά τον Σίτοφ και τριάδα κεντρικών αμυντικών τους Λογκβινένκο, Μάλι και Μπεϊσεμπέκοφ. Μαξίμοβιτς και Μουζίκοφ ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, αριστερά ήταν ο Ντεσπότοβιτς, δεξιά ο Τουμάσι και σέντερ φορ ο Καμπανάνγκα.

Από την πλευρά του ο Πάουλο Μπέντο, στο 4-2-3-1, ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια τον Λεάλι, αριστερά στην άμυνα τον Ρέτσο, δεξιά τον Ομάρ και στόπερ τους Βιάνα – Μποτία. Καμπιάσο και Μπουχαλάκης ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, επιτελικός ο Μαρτίνς, δεξί εξτρέμ ο Μανθάτης, αριστερό ο Σεμπά και στην κορυφή της επίθεσης ο Καρντόσο.

«Πλήρωσε» το πρώτο λάθος

Αρκετά γρήγορος ήταν ο ρυθμός του αγώνα από το ξεκίνημα, με κατοχή μπάλας σε μεγάλο ποσοστό από τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αρκετά προβλήματα τόσο στην πρώτη επαφή με τη μπάλα όσο και τις κοντινές μπαλιές, κάτι που πιθανότατα οφειλόταν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και στο ξερό, συνθετικό τερέν.

Η πρώτη ευκαιρία του ματς ήταν για τον Ολυμπιακό, στο 4ο λεπτό, όταν μετά από κόρνερ του Μάρτινς ο Βιάνα πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι στέλνοντας τη μπάλα λίγο άουτ. Ότι δεν κατάφερε ο Βραζιλιάνος στην πρώτη καλή στιγμή της ομάδας του, το έκανε ο Ντεσπότοβιτς για τους γηπεδούχους. Ήταν η φάση του 8ου λεπτού, όταν ο Τουμάσι υποδέχθηκε μπαλιά στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας, μπήκε στην περιοχή από δεξιά και αφού πέρασε τον Ρέτσο, έβγαλε την μπαλιά για τον Ντεσπότοβιτς ο οποίος νίκησε τον Λεάλι από κοντά με διπλή προσπάθεια. Σε λάθος θέση βρέθηκε τόσο ο Ρέτσος, όσο και ο Βιάνα που ξεχάστηκε και κάλυψε τον Τουμάσι.

Ξύπνησε... σταδιακά

Μετά το 1-0 της Αστάνα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει κυκλοφορώντας πιο σίγουρα τη μπάλα, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα τουλάχιστον όσον αφορά στις οργανωμένες επιθέσεις του. Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να αντιμετωπίζουν πολλά αμυντικά προβλήματα, με λάθος τοποθετήσεις και επεμβάσεις χωρίς σιγουριά. Στο 17' ο Ντεσπότοβιτς μάλιστα απείλησε και πάλι με μια φαρμακερή σέντρα η οποία όμως ευτυχώς για την άμυνα των Πειραιωτών πέρασε απευθείας άουτ.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για το 1-1 του Ολυμπιακού ήρθε τελικά στο 21', μια φάση που φάνηκε πως ξύπνησε για τα καλά την ομάδα του Μπέντο, με τους Σεμπά και Καρντόσο να απειλούν μέσα από την περιοχή μετά από γρήγορη αντεπίθεση, όμως τα σουτ τους κόντραραν οριακά στα σώματα των αμυντικών. Δύο μόλις λεπτά μετά, η Αστάνα είχε από την πλευρά της μια μεγάλη ευκαιρία για το 2-0, όμως ο Λεάλι απέκρουσε ενστικτωδώς την κοντινή κεφαλιά του Ντεσπότοβιτς μετά από εκτέλεση κόρνερ. Από αυτό το σημείο και έπειτα, άρχισε η «ερυθρόλευκη... αντεπίθεση!

Το ισορρόπησε, το ισοφάρισε

Το καλύτερο διάστημα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήταν από το 20' ως το 35' με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν βελτιώσει το κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας και τις αμυντικές τους αντιδράσεις, χωρίς μάλιστα να απειληθούν ξανά μετά τη φάση του 23ου λεπτού. Οι πρωταθλητές ευτύχησαν να φτάσουν και σχετικά νωρίς στο ματς στην ισοφάριση, στη φάση του 30', όταν ο Μαρτίνς πέρασε τη μπάλα δεξιά για τον Μανθάτη, αυτός έκανε ωραία ενέργεια και σέντρα, με τον Σεμπά να νικά τον Έριτς με δυνατή κεφαλιά από το δεύτερο δοκάρι. Αυτό ήταν το τρίτο γκολ του Βραζιλιάνου σε 4 ματς στο Europa League.

Στο 33' ο Ολυμπιακός είχε ακόμη μια καλή στιγμή όταν ο Σίτοφ παραλίγο να βάλει αυτογκόλ σε προσπάθειά του να διώξει σέντρα του Μαρτίνς, ενώ στο 39' οι Πειραιώτες σωστά διαμαρτύρονται για ανατροπή του Σεμπά μέσα στην περιοχή, στην τελευταία αξιόλογη στιγμή στο πρώτο 45λεπτο. Σε γενικές γραμμές, το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο για τις δύο ομάδες, με την Αστάνα να είναι πιο επικίνδυνη και αποτελεσματική στο πρώτο μισό και τον Ολυμπιακό να ισορροπεί σταδιακά το ματς, να φτάνει στην ισοφάριση και να παίρνει τον πλήρη έλεγχο του ματς κρατώντας τη μπάλα στα πόδια του, βελτιώνοντας τις ατομικές αντιδράσεις του και κλείνοντας τελικά τους διαδρόμους προς την εστία του Λεάλι. Μανθάτης και Μαρτίνς ήταν οι κορυφαίοι για τους Πειραιώτες, καλή απόδοση ανασταλτικά και από τον Μπουχαλάκη.

Χαμηλό τέμπο, «ερυθρόλευκη» υπεροχή

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός θέλησε να ρίξει κάπως το τέμπο του αγώνα, κυκλοφορώντας τη μπάλα χωρίς ρίσκα και επιλέγοντας να αφήσει περισσότερους παίκτες πίσω από τη μπάλα. Άλλωστε το «Χ» δεν τον... χαλούσε, με την Αστάνα να ήταν αυτή που θα έπρεπε να βγει μπροστά για να πιέσει και ταυτόχρονα να αφήσει χώρους στην άμυνά της.

Από τη στιγμή που οι παίκτες του Μπέντο απέφυγαν τα ατομικά λάθη, όσο περνούσε η ώρα διατηρούσαν όλο και πιο άνετα τη μπάλα στην κατοχή τους και το θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα χωρίς να απειλείται η εστία του Λεάλι. Πρώτη καλή στιγμή του δεύτερου 45λεπτου ήταν η κεφαλιά λίγο άουτ του Μποτία στο 51', ενώ άουτ πέρασε και το έξυπνο σουτ του Καρντόσο στο 53'. Στο διάστημα αυτό, η μοναδική αξιόλογη στιγμή της Αστάνα ήταν η φάση του 56' όταν ο Μποτία έκοψε σωτήρια τον Καμπανάνγκα.

«Πνοή» με τον Ελιουνούσι

Ενώ το ματς είχε αρχίσει να... βαλτώνει, η αλλαγή του Ελιουνούσι (αντί του Μανθάτη) έδωσε νέα πνοή στην «ερυθρόλευκη» επίθεση, την ώρα που η άμυνα συνέχισε να κάνει καλά τη δουλειά της στο δεύτερο ημίχρονο. Παράλληλα, η Αστάνα παρέμενε ασύνδετη, χωρίς ατομικές εμπνεύσεις και με πολλή κακή κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση στο χώρο. Μοιραία, ο Ολυμπιακός κρατούσε αυτό το αποτέλεσμα με χαρακτηριστική άνεση και ταυτόχρονα έψαχνε υπομονετικά και χωρίς ρίσκα το γκολ της νίκης.

«Βρήκε» σε... Έριτς

Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο 1-2 στη φάση του 70' με την έξοχη ατομική προσπάθεια του Ελιουνούσι στην αντεπίθεση, με τον Έριτς να αποκρούει το πλασέ του Νορβηγού και την άμυνα των Καζάκων να καθαρίζει στη συνέχεια. Τρία λεπτά μετά, ο γκολκίπερ των Καζάκων έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το μονοκόμματο σουτ του Ελιουνούσι από ύψος της περιοχής, ενώ στο 85' πραγματοποίησε την επέμβαση του αγώνα διώχνοντας οριακά το πολύ δυνατό σουτ του Μαρτίνς από το ύψος της περιοχής μετά από λάθος διώξιμο της άμυνας, με τη μπάλα να βρίσκει και στο οριζόντιο δοκάρι.

Τελευταία -χαμένη και αυτή- ευκαιρία για τους πρωταθλητές Ελλάδας να φύγουν με το «τρίποντο» από το Καζακστάν ήταν η κεφαλιά-άουτ του Καρντόσο στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Κάπως έτσι, παρέμεινε αυτό το κατά τα άλλα θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, που έφτασε τους 7 βαθμούς στον όμιλο και παρότι θα μπορούσε να είχε καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση από αυτό το ματς, σίγουρα συνεχίζει να κρατάει την τύχη στα χέρια του.

Τα γκολ του αγώνα

https://streamable.com/uv76
https://streamable.com/mejm

Το ταμείο του αγώνα

Όταν βελτίωσε τις ατομικές αντιδράσεις στην άμυνά του και προσαρμόστηκε στον δύσκολο αγωνιστικό χώρο της «Αστάνα Αρένα», ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, αφενός το... κακό είχε ήδη γίνει με το γρήγορο γκολ των Καζάκων, αφετέρου οι «ερυθρόλευκοι» σπατάλησαν όλες τις ευκαιρίες τους στο δεύτερο ημίχρονο. Ακόμη κι έτσι, η ομάδα του Πάουλο Μπέντο πήρε εύκολα το «Χ», έφτασε τους 7 βαθμούς στον όμιλο και πλέον ορίζει ο ίδιος το μέλλον του στη διοργάνωση. Βεβαίως, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην... πειραματική σύνθεση του Πάουλο Μπέντο που λογικά δεν θα ξαναβρεθεί μαζί ακόμη κι αν ο Πορτογάλος βγάζει εφεξής ενδεκάδα με... κλήρωση! Άλλωστε, ακολουθεί και ντέρμπι...

Αυτοί που έκριναν το ματς

Σεμπά, Μαρτίνς και Ελιουνούσι ήταν οι τρεις κορυφαίοι σε απόδοση για τους «ερυθρόλευκους» σε αυτό το ματς. Ο πρώτος πέτυχε το γκολ, απείλησε σε 3-4 ακόμη περιπτώσεις και ήταν σε γενικές γραμμές ότι πιο σταθερό και... σίγουρο για την επίθεση της ομάδας του από τα άκρα και όχι μόνο. Έξοχος οργανωτικά σε ένα ακόμη ματς ο δεύτερος που μοίρασε πολλές μπάλες και είχε και 1-2 καλές στιγμές, ενώ ο Ελιουνούσι λίγο έλειψε να πάρει το ματς μόνος του μέσα σε λίγα λεπτά από όταν μπήκε στο ματς, δίνοντας στους «ερυθρόλευκους» φρεσκάδα, ταχύτητα και απειλή στο ένας εναντίον ενός.

Ο χειρότερος του αγώνα

Για ένα ακόμη ματς ο Καμπανάναγκα... έζησε σε θέση οφσάιντ. Όταν πάλι δεν ήταν ακάλυπτος, κατάφερνε να σπαταλήσει τις επιθέσεις της ομάδας του με κάθε πιθανό τρόπο.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Ένα σοβαρό λάθος για τον Ισραηλινό ρέφερι, ο οποίος αρνήθηκε πέναλτι στον Ολυμπιακό στη φάση του 39' όταν ο Σεμπά ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μουζίκοφ και ενώ ο Βραζιλιάνος είχε προλάβει να «τσιμπήσει» τη μπάλα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Αστάνα (Στάνιμιρ Στοΐλοφ): Έριτς, Μαξίμοβιτς, Μουζίκοφ, Ντεσπότοβιτς (82' Κουλμπέκοφ), Σίτοφ, Μπεϊσεμπέκοφ, Τουμάσι, Μάλι, Λογκβινένκο, Καμπανάνγκα (93' Ναζαριάν), Σόμκο.

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Ρέτσος, Ομάρ, Βιάνα, Μποτία, Καμπιάσο (81' Ρομαό), Μπουχαλάκης, Σεμπά, Μαρτίνς (91' Ανδρούτσος), Μανθάτης (64' Ελιουνούσι), Καρντόσο.

Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ)

Βοηθοί: Ντάνι Κρασίκοφ (Ισραήλ), Ρόι Χασάν (Ισραήλ)

Τέταρτος: Νταβίντ Ελίας Μπιτόν (Ισραήλ)

Αστάνα – Ολυμπιακός 1-1