MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
RSC Anderlecht
RSC ANDERLECHT
1 0
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Περίπου 24 ώρες πριν τη σέντρα του πρώτου ματς μεταξύ Άντερλεχτ και Ολυμπιακού στο «Κονστάντ Βάντεν Στοκ» για τη φάση των «32» του Europa League, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάρκο Σίλβα είχε... προειδοποιήσει ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να κάνει ένα τυπικό εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Πορτογάλος είχε τονίσει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν την πρόκριση στους «16» από το πρώτο κιόλας ματς και το ξεκίνημά τους στο παιχνίδι επιβεβαίωσε αυτές τις επιθετικές προθέσεις του Ολυμπιακού. Κοινώς, θα έψαχναν σίγουρα το γκολ και φυσικά αν ήταν δυνατό τη νίκη.

Το παιχνίδι ήταν «ανοιχτό» και με κατά διαστήματα φρενήρη ρυθμό, με μοιρασμένη κατοχή μπάλας και τις δύο ομάδες να έχουν πανομοιότυπο στυλ παιχνιδιού: γρήγορη ανάπτυξη και επιθέσεις κυρίως από τις δύο πτέρυγες. Το γεγονός μάλιστα ότι και οι δύο ομάδες πίεζαν ασφυκτικά τον αντίπαλο όταν το παιχνίδι ξεκινούσε από την άμυνα, οδήγησε και σε αρκετά προσωπικά λάθη που με τη σειρά τους έφεραν καλές ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες.

Λάθη και εκατέρωθεν ευκαιρίες

Κάπως έτσι ήρθε και η πρώτη μεγάλη φάση στο ματς, για την Άντερλεχτ, στο 6ο λεπτό. Ο Ντουρμάζ ήταν αυτός που έκανε ένα τραγικό γύρισμα προς τα πίσω που ουσιαστικά έβγαλε τετ-α-τετ τον Τζούριτσιτς, όμως ο Ρομπέρτο έκανε την πρώτη του εξαιρετική επέμβαση στο ματς κρατώντας το «μηδέν». Στην αμέσως επόμενη φάση στο ίδιο λεπτό, μια κεφαλιά του Οκάκα από πλεονεκτική θέση πέρασε λίγο άουτ.

Κάπου εκεί «ξύπνησε» και ο Ολυμπιακός. Στο 7' ο Φορτούνης βγάζει κάθετη για τον Σεμπά, ο Βραζιλιάνος μπαίνει στην περιοχή όμως το πλασέ του περνάει λίγα μέτρα άουτ. Ένα λάθος στην άμυνα των Βέλγων δύο λεπτά μετά, έδωσε την ευκαιρία στον Ντουρμάζ αυτή τη φορά να τσιμπήσει τη μπάλα και να μπει στην περιοχή. Ο Σουηδός απέφυγε έναν αμυντικό και έκανε το γύρισμα, με τον Ιντέγε να κάνει την προβολή προ κενής εστίας και τη μπάλα να σταματά στο δοκάρι, στη μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο.

«Ερυθρόλευκη» υπεροχή

Ένα διαγώνιο σουτ του Ατσεαμπόνγκ στην αντεπίθεση στο 16' δεν απείλησε ιδιαίτερα τον Ρομπέρτο, ενώ στο 22' οι «ερυθρόλευκοι» αναπτύχθηκαν ωραία και γρήγορα στην αντεπίθεση, με τον Ντουρμάζ να σουτάρει 2-3 μέτρα άουτ. Το... ροντέο συνεχίστηκε για λίγα λεπτά ακόμη. Στο 23', δηλαδή στην επόμενη φάση, ο Τζούριτσιτς κάνει τρομερή ντρίμπλα πάνω στον Ντα Κόστα και μπαίνει στην περιοχή, με τον Ρομπέρτο να αποκρούει και πάλι, σώζοντας την εστία του από παραβίαση για δεύτερη φορά. Η τελευταία φάση για τους Βέλγους στο πρώτο ημίχρονο ήταν αυτή του 30', όταν ο Πράετ εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια των Μαζουακού και Ντα Κόστα από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και έκανε μια σέντρα-σουτ την οποία επίσης «καθάρισε» ο Ρομπέρτο.

Από το 30' και μετά πάντως, ο ρυθμός -μάλλον μοιραία- έπεσε, με τον Ολυμπιακό να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να αφήσει το ματς να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αντίστοιχα, οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους και τα κατάφεραν με σχεδόν υποδειγματικό τρόπο. Στο 33' μια κεφαλιά του Μιλιβόγεβιτς πέρασε άουτ, ενώ στο φινάλε του πρώτου μέρους, μια οργανωμένη προσπάθεια από δεξιά με Σαλίνο-Φορτούνη-Ιντέγε, κατέληξε σε ένα κακό σουτ του Ντουρμάζ από καλή θέση.

Δυνατό «ερυθρόλευκο» ξεκίνημα και πάλι

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς να έχει διάθεση να παραχωρήσει την κατοχή μπάλας ή να δώσει μέτρα στην Άντερλεχτ που πλέον δοκίμαζε να απειλήσει μόνο με αντεπιθέσεις. Η πρώτη φάση των νταμπλούχων Ελλάδας στην επανάληψη ήρθε μόλις στο 47', με Ζντιέλαρ και Φορτούνη να συνδυάζονται εκτός περιοχής, τον τελευταίο να στρώνει για τον Μιλιβόγεβιτς ο οποίος βρέθηκε αμαρκάριστος στο σημείο του πέναλτι, όμως σούταρε ψηλά άουτ αφού έβαλε λάθος το σώμα του.

Τρία λεπτά μετά, ο Ντα Κόστα κάνει μια πολύ καλή προβολή στα πόδια του Ατσεαμπόνγκ και γλιτώνει την άμυνά του από μια εν δυνάμει κλασική ευκαιρία της Άντερλεχτ, ενώ στο 54' ο Ολυμπιακός έχει ακόμη μια καλή στιγμή σε αντεπίθεση. Μπαλιά του Φορτούνη στον Σεμπά που τσίμπησε τη μπάλα και ανατράπηκε από τον Ντεσάχτ λίγο έξω από την περιοχή, με τον Ντουρμάζ να εκτελεί το φάουλ και τον Προτό να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Δέκα λεπτά «μέσα» στο δεύτερο ημίχρονο και πλέον η υπεροχή των «ερυθρόλευκων» στο ματς ήταν ξεκάθαρη.

Το λάθος και ο κλασικός «Νόμος»

Στο 62', σε ακόμη μια στιγμή των φιλοξενούμενων, ο Σεμπά μπαίνει στην περιοχή από δεξιά και ενώ έχει όλο τον χρόνο να σημαδέψει συμπαίκτη, συγκεκριμένα τον Ιντέγε, κάνει ένα γύρισμα που κόβεται εύκολα από την άμυνα των Βέλγων. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να δημιουργεί ευκαιρίες με αμείωτους ρυθμούς, αλλά και να τις χάνει. Στο 64' ο Ιντέγε κάνει ατομική προσπάθεια, μπαίνει στην περιοχή, αποφεύγει έναν αντίπαλο και σουτάρει, όμως ο Προτό σώζει.

Έμενε πλέον να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί ο -κλισέ- νόμος του ποδοσφαίρου, ή αν η ξεκάθαρη υπεροχή του θα έφερνε και ουσία: ένα γκολ. Η παραπάνω επιβεβαίωση ήρθε -δυστυχώς για τον Ολυμπιακό- μόλις τρία λεπτά μετά την φάση του Ιντέγε και μετά από λάθος του ανθρώπου που είχε κρατήσει το «μηδέν» σε τρεις περιπτώσεις, του Ρομπέρτο. Ένα κόρνερ του Μπούτνερ στο 67' έφερε το 1-0 για τους Βέλγους. Μετά από μια φαινομενικά εύκολη εκτέλεση, ο Ισπανός γκολκίπερ βάζει λάθος τα χέρια του, η μπάλα πέφτει... συστημένη στον Εμποτζί ο οποίος με μια απλή προβολή σπρώχνει τη μπάλα σε κενή εστία.

Εμφανώς σαστισμένος από την εξέλιξη του ματς, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 5-10 λεπτά για να συνέλθει και να πάρει και πάλι την κατοχή της μπάλας. Παράλληλα, ο Μάρκο Σίλβα έριξε στο ματς Κασάμι και Πουλίδο (και λίγο μετά τον Τσόρι) και πλέον θα «έψαχνε» το γκολ της ισοφάρισης στο τελευταίο τέταρτο. Η μπάλα παρέμενε σε «ερυθρόλευκα» πόδια με σχετική άνεση, όμως κάτι η κούραση που συσσωρευόταν κάτι η εμφανής οπισθοχώρηση των Βέλγων μοιραία μείωσε και τις πιθανότητες να βρεθούν κενοί χώροι γύρω από την εστία του Προτό. Ωστόσο, μέχρι το φινάλε, παρά την συντριπτική κατοχή μπάλας και την εδαφική υπεροχή, ο Ολυμπιακός έμεινε απλώς με 2-3 καλές αλλά ανολοκλήρωτες προσπάθειες και την πικρή γεύση της ήττας σε ένα ματς που είχε σχεδόν απόλυτο έλεγχο για τα 3/4 του.

Το γκολ του αγώνα

ATM: Το ταμείο του αγώνα

Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση στις Βρυξέλλες, ωστόσο πλήρωσε ένα λάθος του κορυφαίου μέχρι εκείνο το σημείο Ρομπέρτο και ενώ είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Αυτό το 1-0 δίνει μεν το μίνιμουμ προβάδισμα στους Βέλγους, ωστόσο η πρόκριση είναι καθαρά στα πόδια των «ερυθρόλευκων».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Μπορεί να πάρει την πρόκριση ο Ολυμπιακός;

Είναι εξαιρετικά απλό: από όσα έδειξαν οι δύο ομάδες πάνω στον αγωνιστικό χώρο του «Κονστάντ Βάντεν Στοκ», θα είναι... έγκλημα για τον Ολυμπιακό αν δεν ανατρέψει αυτό το 1-0 στο Καραϊσκάκη. Η Άντερλεχτ είναι ομάδα με ποιότητα, όχι όμως τόση ώστε να τρομάζει. Κάθε άλλο... Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα και θα πρέπει να το αποδείξει στο Φάληρο.

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς

Πολύ καλή εμφάνιση και από τους τρεις κεντρικούς χαφ του Ολυμπιακού, εξαιρετικός και ο Τζούριτσιτς από την πλευρά των νικητών. Ωστόσο, η φάση που έκρινε το ματς περιλαμβάνει... Ρομπέρτο και φυσικά τον σκόρερ Εμποντζί.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα

Ο Ρομπέρτο έκανε το λάθος που έκρινε το ματς, ωστόσο ο Ντα Κόστα ήταν αυτός που έκανε τα περισσότερα επικίνδυνα λάθη στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού. Κάκιστος και ο Σεμπά στην επίθεση που βρισκόταν συνήθως... εκτός τόπου και χρόνου.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών

Συνολικά καλή η διαιτησία του Κροάτη Μπέμπεκ, ο οποίος άφησε τη μπάλα να παιχτεί, σφυρίζοντας όπου και όταν χρειάστηκε, όμως με μια λάθος απόφαση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Ήταν η φάση του 33' όταν οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πέναλτι σε χέρι αντιπάλου μέσα στην περιοχή μετά από κόρνερ. Δείτε εδώ τη φάση.

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών

Με σχήμα 4-4-2 παρέταξε την Άντερλεχτ ο Μπέσνικ Χάσι. Ο Προτό ήταν κάτω από τα δοκάρια, ο Μπούτνερ αριστερά και ο Ναχάρ δεξιά στην άμυνα αντίστοιχα, με δίδυμο στόπερ τους Ντεσάχτ και Εμποτζί. Κεντρικοί χαφ ήταν οι Ντεφούρ και Μπάτζι, αριστερά ο Ατσεαμπόνγκ, δεξιά ο Πράετ και στην επίθεση οι Οκάκα – Τζούριτσιτς.

Από την πλευρά του, ο Μάρκο Σίλβα κατέβασε τον Ολυμπιακό με το κλασικό 4-2-3-1. Στο τέρμα ήταν ο Ρομπέρτο, αριστερό μπακ ο Μαζουακού, δεξί ο Σαλίνο και στο κέντρο της άμυνας οι Μποτία – Ντα Κόστα. Στα αμυντικά χαφ ξεκίνησαν οι Μιλιβόγεβιτς και Ζντιέλαρ, επιτελικός ήταν ο Φορτούνης, αριστερά στην επίθεση ο Ντουρμάζ και δεξιά ο Σεμπά, με τον Ιντέγε στην «κορυφή».

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Άντερλεχτ (Μπέσνικ Χάσι): Προτό, Ντεσάχτ, Μπούτνερ (89' Νούιτινκ), Εμποτζί, Ναχάρ, Μπάτζι, Πράετ, Τζούριτσιτς (74' Τίλεμανς), Ντεφούρ (89' Σουάρεθ), Αχεαμπόνγκ, Οκάκα.

Ολυμπιακός (Μάρκος Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Μποτία, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Ζντιέλαρ (69' Κασάμι), Φορτούνης, Ντουρμάζ (84' Τσόρι), Σεμπά (81' Πουλίδο), Ιντέγε.

Διαιτητής: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)

Βοηθοί: Τόμισλαβ Πέτροβιτς (Κροατία), Μίρο Γκρίγκιτς (Κροατία)

Τέταρτος: Γκόραν Πατάκι (Κροατία)

Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 1-0