MENU

Την ξέρει καλύτερα κι από την παλάμη του. Ο Ουκρανός ρεπόρτερ της Ντνίπρο, Ντμίτρι Μοσκαλένκο την ακολουθεί για χρόνια σε κάθε γήπεδο και ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα δυνατά και αδύνατα σημεία της. Για χάρη του SDNA αρθρογραφεί για κάθε παίκτη της ξεχωριστά, «δίνει» την ενδεκάδα που σκέφτεται να παρατάξει ο Μίρον Μάρκεβιτς και αναλύει τα μικρά μυστικά του ρόστερ της για να είστε διαβασμένοι λίγο πριν από την σέντρα του ματς με τον Ολυμπιακό...

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Μπόικο (Νο.71): Ο βασικός τερματοφύλακας, ο οποίος έκλεψε την θέση από τον πιο έμπειρο Λάστουβκα. Σύμφωνα με την γνώμη πολλών ο καλύτερος εν ενεργεία Ουκρανός τερματοφύλακας. Την άνοιξη του 2014 έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδας και στα 26 του είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Στην Ντνίπρο μετρά 62 επίσημα ματς και έχει δεχθεί 55 γκολ. Η άμυνα του τον εμπιστεύεται και είναι καλός καθοδηγητής. Έχει καλό κορμί, αλλά όχι τόσες παραστάσεις υψηλού επίπέδοθ.

ΑΜΥΝΑ

Λουκχέβιτς (Νο.24): Μόλις 19 ετών θα πέσει στα βαθιά ως δεξιός μπακ, επειδή ο αναντικατάστατος Φέντετσκι είναι τιμωρημένος. Είναι πολύ εργατικός, ταλαντούχος και παίζει όλη την πλευρά ως φουλ-μπακ, έχοντας περισσότερο επιθετικές αρετές, αν και υστερεί στην τελική πάσα και συχνά κάνει επιπόλαιες σέντρες. Είναι από τις ελπίδες του ουκρανικού ποδοσφαίρου, όμως προς το παρόν έχει παίξει μόνο 11 επίσημα ματς με την Ντνίπρο (1 ασίστ).Ντόουγκλας (Νο.23): Είναι το αφεντικό της άμυνας. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός που ήρθε στην Ντνίπρο πριν ακριβώς δύο χρόνια, χρειάστηκε ένα μεγάλο διάστημα προσαρμογής, όπου δεν ήταν καλός, όμως τώρα είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας. Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, παίρνει βάθος και λειτουργεί σαν λίμπερο. Μετρά ήδη 50 επίσημα ματς με την ομάδα (2 γκολ) και είναι ο πιο ικανός ανασταλτικός της παίκτης.Τσερεμπιάτσκο (Νο.14): Δεν είναι κεντρικός αμυντικός, δεν είναι καν αμυντικός, αλλά σε αυτό το παιχνίδι θα παίξει ως στόπερ αφού ο Μάζουχ χτύπησε και ο Τσιγκρίνσκι δεν είναι έτοιμος. Δεν έπαιξε πολύ το φθινόπωρο, όμως μπήκε ξαφνικά στην ενδεκάδα στο ματς με την Ίντερ ως αμυντικός χαφ και έκανε εκπληκτικό ματς. Μετά από εκείνη την αναμέτρηση μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα σε διάφορους ρόλους και μετά τον τραυματισμό του Μάζουχ γύρισε πίσω. Στον παλιό του ρόλο ένωνε άμυνα και μεσαία γραμμή, προωθείται πολύ στα στημένα (έχει καλή επαφή με τα δίχτυα) και στην Ντνίπρο μετρά 180 παιχνίδια (5 γκολ, 3 ασίστ).Ετζίντιο (Νο.6): Ο 28χρονος Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ήρθε τον Γενάρη για να αντικαταστήσει το κενό του Στρίνιτς που έφυγε για την Νάπολι. Είναι πολύ δημιουργικός, έχει το μυαλό του κυρίως στην επίθεση και δημιουργεί μία εξαιρετική αριστερή πλευρά μαζί με τον Κονοπλιάνκα. Στην Βραζιλία είχε ψηφιστεί ως καλύτερος αριστερός μπακ του πρωταθλήματος, μα ακόμα δεν έχει κάνει ντεμπούτο με την Ντνίπρο.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΧΑΦ
Ρόταν (Νο.29): Ο αρχηγός της Ντνίπρο και της Εθνικής ομάδας, ο πιο έμπειρος παίκτης, η καρδιά και η ψυχή στα αποδυτήρια. Ο 33χρονος μέσος είναι ο οργανωτής της ομάδας, το μυαλό, ο άνθρωπος που απλώνει το παιχνίδι και ελέγχει τον ρυθμό. Είναι ο ρέκορντμαν σε ασίστ στην ιστορία του συλλόγου (82 ασίστ), όλο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του. Με τα χρόνια γύρισε λιγάκι πιο πίσω, αλλά πατάει και τις δύο περιοχές όπως μαρτυρούν τα 32 του γκολ σε 346 επίσημα ματς με τον σύλλογο.

Φέντορτσουκ (Νο.26): Γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της ομάδας, αλλά για πολλά χρόνια έπαιζε σε άλλους συλλόγους ως δανεικός. Μετά από τον τραυματισμό του Μάζουχ, ο ρόλος του αναπροσαρμόστηκε. Αυτή την ομάδα έχει το προβάδισμα για τον ρόλο του αμυντικού χαφ που καταστρέφει το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας σε σχέση με τον Γεωργιανό Κανκάβα, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση. Δεν είναι έμπειρος (10 παιχνίδια), αλλά είναι παίκτης ειδικών ρόλων.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Μπέζους (Νο.19): Μεταγραφή του Ιανουαρίου, ο οποίος ήρθε από την Ντιναμό Κιέβου για να παίξει τον ρόλο του πλέι-μέικερ πίσω από τον σέντερ-φορ. Για πολλά χρόνια έκανε πολύ πετυχημένη καριέρα στην Βόρσκλα Πολτάβα, όπου έπαιζε σε ελεύθερο ρόλο και καθιερώθηκε στις κλήσεις για την Εθνική. Είναι στην καλύτερη του ηλικία (24), έχει πολύ καλά αθλητικά προσόντα και μπορεί να τρέξει με την μπάλα στα πόδια. Στερείται όμως χημείας, αφού δεν έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο με την Ντνίπρο.Ματέους (Νο.99): Το βασικό όπλο της Ντνίπρο, ο οποίος όμως δεν έπαιξε πολύ στο πρώτο μισό της σεζόν λόγω τραυματισμών. Τώρα όμως αρχίζει να επιστρέφει στο παλιό του καλό επίπεδο. Έχει μεγάλη κλάση, άριστη επαφή με τα δίχτυα, είναι ένας πλήρης μεσοεπιθετικός που μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του τα δύο τελευταία χρόνια ήταν το βαρύ πυροβολικό του συλλόγου, αφού σε 111 επίσημα ματς, ο 32χρονος Βραζιλιάνος μετρά 35 γκολ και 17 ασίστ. Κονοπλιάνκα (Νο.10): Το μεγάλο αστέρι, όχι μόνο της Ντνίπρο, αλλά ολόκληρου του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Ο εγχώριος σταρ, ο παίκτης που έχει πάνω του στραμμένα όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Στο παρελθόν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από Λίβερπουλ, Τότεναμ, Ρόμα, Ίντερ που έχουν καταθέσει επίσημες προτάσεις. Έχει ταχυδύναμη, φοβερή τεχνική, είναι μοντέρνος μεσοεπιθετικός, που ξεκινά από αριστερά συγκλίνει διαγώνια και συχνά επιχειρεί τεχνικά σουτ εκτός περιοχής. Είναι ο καλύτερος ντριμπλέρ και σουτέρ της ομάδας, αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά σε κάθε ματς. Ήδη μετρά 191 παιχνίδια στην Ντνίπρο με 41 γκολ και άλλες τόσες ασίστ και το καλοκαίρι θεωρείται βέβαιο ότι θα φύγει σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Κάλινιτς (Νο.9): Ο Κροάτης επιθετικός είναι το βαρύ πυροβολικό και ο βασικός της σκόρερ στο πρώτο μισό της σεζόν με 15 τέρματα. Είναι επιθετικός μιας επαφής, δεν κάθεται ποτέ στο ίδιο σημείο και αποτελεί πονοκέφαλο για κάθε άμυνα. Δεν είναι πολύ αθλητικός, αλλά ξέρει να παίρνει επίκαιρες θέσεις και να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας. Αν ξεκινήσει απέναντι στον Ολυμπιακό θα είναι το 100ό του επίσημο ματς με την Ντνίπρο με την οποία μετρά 38 γκολ και 10 ασίστ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

Ζοζούλια (Νο.18): Το παιχνίδι του δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, στο πρώτο μισό της σεζόν σκόραρε ελάχιστα, όμως ξέρει πολύ μπάλα και γνωρίζει καλά τα μυστικά της θέσης του σέντερ-φορ. Ξέρει να κερδίζει πολλά φάουλ, κρατάει την αντίπαλη άμυνα χαμηλά, ξέρει να παίζει με πλάτη, βοηθά στην κυκλοφορία και είναι πολύ χρήσιμος τακτικά. Με τον Μάρκεβιτς παίζει πολύ περισσότερο ως επιθετικός κορυφής και ίσως ξεκινήσει αντί του Κάλινιτς. Σε 106 ματς μετρά 26 γκολ (21 ασίστ), τα περισσότερα χάρη στην εξυπνάδα του.Σελεζνόφ Νο.11: Πολύ έμπειρος στράικερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει ανακηρυχθεί δύο φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτή την στιγμή ο 29χρονος επιθετικός είναι τρίτη λύση πίσω από Κάλινιτς και Ζόζουλια. Όταν μπαίνει στο γήπεδο, τότε η Ντνίπρο αλλάζει σύστημα και παίζει με δύο επιθετικούς. Εσχάτως αρχίζει να γίνεται και πιο απειλητικός μακριά από την μεγάλη περιοχή. Μετρά 151 ματς με 66 γκολ και 21 ασίστ.Κανκάβα (Νο.7): Αμυντικός μέσος (ενίοτε και δεξιός μπακ) ο οποίος έχει τον ρόλο του καταστροφέα. Ο πιο σκληρός παίκτης της Ντνίπρο και αρχηγός της Εθνικής Γεωργίας. Το παιχνίδι του μπορεί να συγκριθεί τηρουμένων των αναλογιών με αυτό του Γκατούζο. Ωστόσο είναι πολύ αδύναμος στο δημιουργικό κομμάτι, κάτι που δεν αρέσει στον Μίρον Μάρκεβιτς, ο οποίος θέλει δημιουργικούς χαφ που μπορούν να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, αν και ίσως φάει την θέση του Φέντορτσουκ στην ενδεκάδα. Μετρά 116 ματς με 9 ασίστ και 4 γκολ.Μπρούνο Γκάμα (Νο.20): Πορτογάλος επιθετικογενής μεσοεπιθετικός με πολύ καλή τεχνική, ο οποίος θα διεκδικήσει μία θέση από Ματέους ή Μπέζους. Πολύ ταχύς, ειδικά με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να τρέξει παράλληλα με την γραμμή και να φτιάξει φάσεις. Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην σεζόν, έπεσε στην συνέχεια και σταδιακά έχασε την θέση του βασικού. Στην Ντνίπρο μετρά 43 επίσημα ματς με 8 γκολ και 5 ασίστ.Σακχόφ (Νο.28): Ο 24χρονος κεντρικός χαφ είναι ο joker της ομάδας, ο παίκτης που συνήθως έρχεται στον πάγκο για να δέσει τις γραμμές της Ντνίπρο. Συνήθως έρχεται από τον πάγκο, έχει σκοράρει αρκετά κρίσιμα γκολ, είναι box to box μέσος με πολύ καλά φυσικά προσόντα. Σε 100 ματς έχει σκοράρει 11 φορές και έχει 8 ασίστ.Τιμωρημένος: Φεντέτσκι (βασικός δεξιός μπακ)Τραυματίες: Μάζουχ (βασικός κεντρικός αμυντικός), Κραβτσένκο (βασικός αμυντικός μέσος), Μάντζιουκ (αναπληρωματικός δεξιός και κεντρικός αμυντικός).Χωρίς δικαίωμα συμμετοχής: Τσιγκρίνσκι (κεντρικός αμυντικός που ήρθε από την Σαχτάρ Ντόνετσκ).

This is Dnipro!