MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Φύσσας στο SDNA: «Απόφαση της ΕΠΟ η αποχώρηση του Σάντος, εκείνος ήθελε να μείνει»

0

Με την Εθνική ομάδα, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, έχει πλέον «σχέσεις ζωής». Ήταν μέλος της ομάδας που έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου το μαγικό καλοκαίρι του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλία. Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, υπήρξε και τεχνικός διευθυντής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όντας αυτός που έφερε τον Φερνάντο Σάντος για τη θέση του προπονητή ως αντικαταστάτη του Ότο Ρεχάγκελ.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να τον στενοχωρεί. Στο δεύτερο της συνέντευξής του στο SDNA, o Tάκης Φύσσας αναφέρεται στους λόγους που έφυγε ο Πορτογάλος από τον ελληνικό πάγκο μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, στέκεται στη σημασία της αποχώρησης των Καραγκούνη και Κατσουράνη από την Εθνική και θυμάται όσα του έλεγε ο Σάντος. Παράλληλα, αναφέρεται στα όσα έγιναν μετά τα παιχνίδια κόντρα σε Ιταλία και Αρμενία, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που τον ενόχλησε ήταν ο τρόπος που κάποια πράγματα βγήκαν προς τα έξω.

Πλέον αφήνει για λίγο το ποδόσφαιρο στην άκρη και ρίχνεται στη μάχη της πολιτικής κατεβαίνοντας στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Τομέα Ανατολικής Αττικής. Όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε πρόκειται να γίνει. Παρ΄ όλα αυτά, θέλει με το ίδιο πάθος που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του, να βοηθήσει τη χώρα από το δικό του πόστο και αξιοποιώντας τις εμπειρίες που έχει συλλέξει.

«Με ενόχλησε ο τρόπος που βγήκαν πράγματα προς τα έξω»

Ξεκινώντας, έχεις υπάρξει μέλος της Εθνικής ομάδας, πως βλέπεις όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

«Έχουμε μιλήσει πολύ για την Εθνική ομάδα, την αγαπάμε και μας έμαθε σε επιτυχίες. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μία παύση στις παρουσίες σε μεγάλα τουρνουά. Έχει γίνει θέμα συζήτησης μετά τα δύο τελευταία ματς, μετά τα δύο πρώτα υπήρχε ένα καλό κλίμα και μία θετική διάθεση. Αυτό που με απογοήτευσε και με στενοχώρησε περισσότερο είναι πως μετά τα δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα βγήκαν στην επιφάνεια κάποια πράγματα. Κυρίως όμως ο τρόπος ήταν που με παραξένεψε σαν φίλαθλο και σαν άνθρωπο της Εθνικής ομάδας μετά τις σχέσεις ζωής που έχω. Δεν θα έπρεπε να γίνει όλη αυτή η συζήτηση. Θα αρκούσε ο τεχνικός διευθυντής να βγει και να μιλήσει και να μην έχει γίνει όλος αυτός ο διάλογος μέσα από τα ΜΜΕ. Εν θερμώ δεν μπορεί να βγαίνεις και να μιλάς εκτός αν πια ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Εμένα με ενόχλησε ο τρόπος».

Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτή την εικόνα της Εθνικής;

«Στο ποδόσφαιρο όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που εμείς παρουσιαστήκαμε με τόσο ωραία διάθεση και καλά αποτελέσματα στα πρώτα ματς, ήρθαμε με συγκρατημένη αισιοδοξία να παίξουμε με την Ιταλία και να διεκδικήσουμε κάτι καλό. Αυτό δεν έγινε και ο τρόπος που ήρθε η ήττα ήταν άσχημος. Ήταν ένα ματς που δεν πήραμε κάτι και αποδείχθηκε πως ήταν καταλύτης και για το δεύτερο ματς με την Αρμενία. Δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το ματς με την Ιταλία».

Η Εθνική ομάδα έχει αλλάξει πέντε, αν φύγει και ο Αναστασιάδης έξι, προπονητές. Τι δείχνει αυτό;

«Ήμουν μαζί με τον Σάντος όταν αποχωρήσαμε. Από τότε άρχισαν αυτές οι συνεχείς αλλαγές προπονητών».

«Ο Σάντος ήθελε να μείνει, απόφαση της Ομοσπονδίας η αποχώρησή του»

Ήταν καθαρά και μόνο θέμα της Ομοσπονδίας η αποχώρηση του Σάντος;

«Ήταν καθαρά απόφαση της Ομοσπονδίας η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος, εκείνος ήθελε να μείνει. Μαζί του έφυγα και εγώ που ήμουν αυτός που τον είχε φέρει στην ομάδα όταν αποχώρησε ο Ότο Ρεχάγκελ. Μαζί με τον τότε πρόεδρο Σοφοκλή Πιλάβιο κάτσαμε και αποφασίσαμε πως πρέπει να φέρουμε έναν προπονητή που να αφομοιώνει τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα. Τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων είναι να βρισκόμαστε σε μία σωστή αμυντική λειτουργία και από εκεί και πέρα να προσπαθούμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό στο γήπεδο. Πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Η ομάδα από το 2004 και μετά ήταν μία ομάδα που θα ηττηθεί δύσκολα, δεν θα γίνει έρμαιο του αντιπάλου. Αυτό το πετύχαμε με τον Σάντος, ήμασταν στο Ευρωπαϊκό του 2012, στο Παγκόσμιο του 2014. Γνωρίζω προσωπικά πως ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να μείνει στην Εθνική. Όταν φύγαμε εμείς έφυγαν και οι τελευταίοι ποδοσφαιριστές του 2004 που κρατούσαν τα στεγανά στην Εθνική ομάδα. Πρέπει πάντα στην Εθνική να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε τεχνικό διευθυντή, προπονητή και αρχηγούς. Αυτό γινόταν τότε και διαλύθηκε όταν έφυγαν ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης. Αυτό ήταν καταλυτικός παράγοντας στο να μην υπάρχει συνέχεια στην Εθνική ομάδα».

Πόσο κόστισε αυτή η απόφαση της Ομοσπονδίας στην Εθνική;

«Τα αποτελέσματα το δείχνουν από μόνα τους. Επειδή όλοι θέλουν να θυμούνται τα πράγματα όπως τους συμφέρει, σε μία ομάδα λειτουργούν όλοι. Πρέπει να κριτικάρουμε και στα καλά και στα άσχημα. Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον μόνο από το τι έχει κάνει σε μία ομάδα. Όλοι έχουμε κάνει λάθη, κανείς δεν έχει πετύχει σε όλες του τις δουλειές. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων το αν θα πετύχεις».

Έχουν περάσει από την Εθνική 89 παίκτες τα τελευταία χρόνια. Είναι τελικά καλύτερο αυτό ή να υπάρχει κλειστό γκρουπ παικτών;

«Καλύτερο ήταν αυτό που έφερνε τα αποτελέσματα. Τελικά τι προτιμάμε; Να υπάρχει το brand name της Εθνικής ομάδας παντού, να είμαστε στις μεγάλες διοργανώσεις, στις κληρώσεις πάντα ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες ή να λέμε ότι κάναμε 2-3 ωραίες ενέργειες και χάσαμε 4-1; Και δεν μιλάω για την τωρινή Εθνική. Για την τωρινή το μόνο που λέω είναι ότι δεν μου άρεσε το πως βγήκαν κάποια πράγματα στην επιφάνεια μετά την ήττα από την Αρμενία».

Γιατί η επιτυχία του 2004 δεν αξιοποιήθηκε;

«Στην Εθνική ομάδα αξιοποιήθηκε. Πήγαμε στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και στα Παγκόσμια Κύπελλα με εξαίρεση το 2006 που το χάσαμε στο τέλος. Όλα αυτά ήταν έσοδα για την Ομοσπονδία. Τότε υπήρχε μία πολύ καλή επαφή ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Το γιατί δεν αξιοποιήθηκε γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία. Γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να είναι αποκρουστικό το ποδόσφαιρο, να βλέπουμε ματς να διακόπτονται, να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών».

«Έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την πολιτική»

Πάμε στο κεφάλαιο της πολιτικής. Πως και αποφάσισες να ασχοληθείς;

«Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Μου είχε προταθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και το σκέφτηκα πάρα πολύ καλά. Το συζήτησα με την οικογένειά μου και αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθεια αυτήν να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε πρόκειται να γίνω. Είμαι ενεργός πολίτης, είμαι γονιός και εργαζόμενος ανελλιπώς. Ασφαλώς και δεν το κάνω για βιοποριστικούς σκοπούς. Δεν μου λείπει η δουλειά αλλά μου λείπουν τα κίνητρα. Είμαι ένας πολίτης ενεργός που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Θα ήθελα πάρα πολύ να εμπνεύσω τα νέα παιδιά».

Γιατί κάποιος να βάλει σταυρό στον Τάκη Φύσσα;

«Γιατί νοιάζομαι και ενδιαφέρομαι. Έχω μάθει να αγωνίζομαι με πάθος. Ό,τι κάνω στη ζωή μου, το κάνω με πάθος. Δεν εφησυχάζομαι στις αναμνήσεις μου. Θέλω να ανταποδώσω την αγάπη του κόσμου και να κάνω κάτι καλύτερο. Στο κομμάτι του αθλητισμού έχω τη γνώση και την εμπειρία. Πιστεύω πως μπορούμε να βελτιώσουμε την παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας. Η συμμετοχή μου στην Ακαδημία είχε κίνητρο να προσφέρω στον Παναθηναϊκό και να πάει καλά αυτή η θητεία μετά την προηγούμενη που δεν τα είχα καταφέρει τόσο καλά».

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου έγινε λάθος από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλεις να διορθώσεις εφόσον εκλεγείς;

«Έχω περάσει πάρα πολλά χρόνια από τη ζωή μου στο Κορωπί και στην Παιανία. Έχω καταλάβει πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες στην μετακίνηση, στο να συνδυάσουν τα παιδιά το σχολείο με το ποδόσφαιρο. Αυτό που συμβουλεύω τα παιδιά είναι να έχουν ως προτεραιότητα το σχολείο γιατί θέλουμε έξυπνους ποδοσφαιριστές. Θέλω, δηλαδή, να βρω έναν τρόπο να μην σταματάνε τα παιδιά το σχολείο εξαιτίας του αθλητισμού ή το αντίστροφο».

Είδαμε το τελευταίο διάστημα στον αθλητισμό άσχημα γεγονότα με ευθύνη, κατά την άποψη πολλών και της πολιτείας. Υπάρχουν λύσεις;

«Είμαι σίγουρος πως η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο όμως πιστεύω πως μπορούν να γίνουν βήματα προόδου».

Ο κόσμος στις ευρωεκλογές έδειξε δυσαρέσκεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία σας βασική προτεραιότητα ο ρεαλισμός;

«Υπάρχει ταπεινότητα και τρεις πυλώνες που προσπαθεί ο πρόεδρος να συντηρήσει. Θα υπάρχουν λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο κομμάτι του αθλητισμού ονειρεύομαι να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τα ταλαντούχα παιδιά. Αυτό που θέλω εγώ από τη δική μου πλευρά είναι να ξεκαθαρίσω πως δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα. Σαν άνθρωπος ψάχνω κίνητρο να βελτιωθώ, να ανταποδώσω την αγάπη του κόσμου και να μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».

«Θα χαρώ πάρα πολύ να φτιάξει γήπεδο ο Παναθηναϊκός»

Στο θέμα του γηπέδου, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια του Παναθηναϊκού;

«Βλέπω και παρακολουθώ τις εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου αλλά θέλω να είμαι σαφής. Δεν θα προσπαθήσω να γίνω αρεστός μέσα από αυτό το θέμα. Είμαι Παναθηναϊκός και το ξέρει ο κόσμος. Σαν φίλαθλος και άνθρωπος του αθλητισμού θα χαρώ που η ΑΕΚ θα φτιάξει το γήπεδο της ή ο ΠΑΟΚ θα ανακατασκευάσει το δικό του. Ασφαλώς, λοιπόν, θα χαρώ πάρα πολύ να φτιάξει ο Παναθηναϊκός το γήπεδό του. Αν αυτό γίνει ενώ θα είμαι εκεί, ακόμα καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μιλήσω για το τι θα σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό. Δεν θα μιλήσω επιτηδευμένα για το θέμα του γηπέδου».

Κλείνοντας, θέλεις να μείνεις στον Παναθηναϊκό ανεξαρτήτως του αν θα εκλεγείς;

«Εγώ πήρα μία απόφαση στις διακοπές μου να κατέβω στις εκλογές. Εγώ όμως είμαι μέλος του Παναθηναϊκού και από οποιοδήποτε πόστο θα είμαι δίπλα στον σύλλογο. Οτιδήποτε και αν γίνει, θα γίνει προς το συμφέρον της ομάδας. Το πλάνο μου ήταν να ενισχύσουμε τη δυναμική των παιδιών έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να παίξουν στην πρώτη ομάδα να είναι άνδρες. Συμπεριφέρομαι πάντα στα παιδιά με θετική διάθεση, με συναίσθημα και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε ηλικία».

Φύσσας στο SDNA: «Απόφαση της ΕΠΟ η αποχώρηση του Σάντος, εκείνος ήθελε να μείνει»
EVENTS