MENU

Πάμε, λοιπόν! Η Εθνική μας ομάδα ρίχνεται απόψε το βράδυ στην μάχη των προκριματικών του Euro 2020 και θέλει να ξεκινήσει αυτή της την προσπάθεια με νίκη κόντρα στο σαφώς πιο αδύναμο Λιχτενστάιν. Μετά την αποτυχία του στο Nations League, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει την τελευταία του μεγάλη ευκαιρία μέσω αυτής της σειράς των προκριματικών να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις και στο σπουδαίο ραντεβού του επόμενου καλοκαιριού.

Η κλήρωση, στα πλαίσια του δυνατού, της έκανε το χατίρι και της έφερε στο γκρουπ ομάδες που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αρκεί να αφήσει πίσω της τις απογοητευτικές εμφανίσεις. Η δεύτερη θέση είναι «ανοιχτή» και η ελληνική ομάδα έχει τη δυνατότητα να την διεκδικήσει μέχρι τέλους ελπίζοντας πως στο τέλος θα χαμογελάσει.

Να μην επιστρέψει στο μακρινό (σχετικά) παρελθόν

Αν η Εθνική δεν τα καταφέρει ούτε μέσω των προκριματικών να πάρει το εισιτήριο για το Euro αυτή θα είναι η τρίτη σερί μεγάλη διοργάνωση από την οποία θα απέχει μετά το ευρωπαϊκό της Γαλλίας και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Από το μαγικό ταξίδι της Πορτογαλίας το 2004 μέχρι και το Μουντιάλ του 2014 η Ελλάδα έλειψε μόνο από το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που απουσιάσει και από το προσεχές ευρωπαϊκό, θα αρχίσει να θυμίζει ξεκάθαρα εποχές προ 2004 όταν πριν την Πορτογαλία είχε να βρεθεί σε μεγάλο ραντεβού από το 1994 και το Μουντιάλ της Αμερικής.

Θα έχει μόνο παίκτες χωρίς εμπειρία τέτοιων διοργανώσεων

Αυτή τη στιγμή, η Εθνική μας ομάδα και παρά την, λογική μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ανανέωση που έχει γίνει στο ρόστερ της, έχει στη σύνθεσή της παίκτες που έχουν εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Παπασταθόπουλος, Μήτρογλου, Μανωλάς και Σάμαρης είναι κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που είχαν πάει στη Βραζιλία και η εμπειρία τους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Αν η Εθνική μας δεν τα καταφέρει σε αυτή της την προσπάθεια στην επόμενη προκριματική φάση για το Παγκόσμιο του 2022, πλέον οι παίκτες με εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων θα είναι λίγοι ή μπορεί ακόμα και να μην υπάρχουν. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να κοστίσει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Να μην κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο

Η Ελλάδα μπήκε στην κληρωτίδα αυτών των προκριματικών συμμετέχοντας στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Η τύχη ήταν σύμμαχός της και με εξαίρεση την ασφαλώς ανώτερη Ιταλία που είναι και το φαβορί, η δεύτερη θέση παραμένει ανοιχτή καθώς απέφυγε μεγαθήρια που υπήρχαν στο δεύτερο γκρουπ και άκρως επικίνδυνες ομάδες από το τρίτο. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αποτυχίες καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία και σε επόμενες κληρώσεις να μην έχει την τύχη στο πλευρό της.

Να «ζεστάνει» τον κόσμο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Εθνική μας ομάδα τα τελευταία χρόνια είναι και το ότι ο κόσμος δεν έχει σταθεί στο πλευρό της. Με εξαίρεση ένα – δύο ματς με ελκυστικούς αντιπάλους όπως το Βέλγιο, πίστευε κανείς βλέποντας την εικόνα του γηπέδου πως παίζει κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα, η αποτυχία στα προκριματικά του Euro 2016 αποτέλεσε πήγμα στις σχέσεις Εθνικής – κόσμου και μία πρόκριση στο προσεχές τουρνουά θα τον ζεστάνει και πάλι.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πως έχει μεγάλη σημασία να καταφέρει η Εθνική μας να κλείσει εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού του επόμενου καλοκαιριού. Εύκολο, σαφώς και δεν είναι. Μόνη της η ελληνική ομάδα έχει κάνει το έργο της δύσκολο χάνοντας αρκετή από τη δυναμική που είχε αποκτήσει μέχρι και την εποχή Σάντος. Παρ’ όλα αυτά, πλέον έστω και με μία μίνι υπέρβαση είναι ίσως για τελευταία φορά στο χέρι της, να μην την απωλέσει ολοκληρωτικά.

Το ταξίδι αυτό, η «τελευταία» της ευκαιρία