MENU

Σημασία δεν έχει μόνο πως βλέπεις εσύ τον εαυτό σου, αλλά και πως σε βλέπουν οι άλλοι. Τι αίσθηση τους προκαλείς στο γήπεδο. Σε φοβούνται; Σε υπολογίζουν; Σε σέβονται; Σε υποτιμούν; Αδιαφορούν για σένα. Η αλήθεια είναι πως η λάμψη και η μπογιά της Εθνικής Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αρχίζει και ξεφτίζει. Οι διαδοχικές αποτυχίες στις τελευταίες προκριματικές φάσεις και η απουσία μας από τις μεγάλες διοργανώσεις έχει αρχίσει να κάνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιθυμητό αντίπαλο σε κάθε κλήρωση.

Απευθυνθήκαμε σε τρεις επώνυμους συναδέλφους από Ιταλία, Βοσνία και Φινλανδία, ώστε να καταθέσουν στο SDNA την δική τους άποψη στα ακόλουθα ερωτήματα.

1. Πως υποδέχθηκε ο κόσμος στην χώρα σου την κλήρωση του ομίλου για την προκριματική φάση του Euro 2020;

2. Ποιο είναι το δυνατό χαρτί της Εθνικής ομάδας της χώρας σου, αλλά και η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει για αυτήν;

3. Ποιες χώρες πιστεύεις ότι θα πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2020 από αυτόν τον όμιλο;

4. Πες μου με λίγα λόγια την άποψη σου για την Εθνική Ελλάδας…

Ο λόγος αρχικά πάει στον Manuele Baiocchini δημοσιογράφο στο Sky Sports Italia

1. Ο κόσμος στην Ιταλία υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση το αποτέλεσμα της κλήρωσης, διότι αν δούμε τους άλλους ομίλους θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Υπάρχει μεγάλη σιγουριά πως η Ιταλία είναι το φαβορί και πως εύκολα ή δύσκολα θα προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2020. Ήταν από τις καλύτερες κληρώσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε.

2. Το σήμα κατατεθέν της ιταλικής σχολής ποδοσφαίρου είναι οι αμυντικοί που βγάζει και η ανασταλτική λειτουργία της «σκουάντρα ατζούρα». Κι αυτή τη φορά έχουμε σπουδαίους αμυντικούς όπως οι Κιελίνι, Μπονούτσι, Ρουγκάνι, Ατσέρμπι, Ρομανιόλι, που δημιουργούν ένα αμυντικό τείχος και μία ασφάλεια για εμάς στα μετόπισθεν. Το θέμα είναι πως μεσοεπιθετικά, ο Μαντσίνι έχει προχωρήσει σε μία σημαντική ανανέωση και δεν υπάρχουν τα μεγάλα ονόματα και οι ηγέτες του παρελθόντος, που θα μπορούσαν να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Ειδικά στην επίθεση λείπουν οι στράικερ που θα δώσουν το εύκολο γκολ.

3. Νομίζω ότι η Ιταλία και η Βοσνία έχουν το προβάδισμα για την πρόκριση κυρίως λόγω του πιο ποιτικού υλικού που έχουν. Ειδικά, η Βοσνία θα έλεγα ότι αποτελεί τον πιο βασικό κίνδυνο για εμάς, διότι έχουν παίκτες όπως ο Τζέκο και ο Πιάνιτς που τους ζούμε εδώ στην Serie A και οι οποίοι πραγματικά μπορούν να κάνουν την διαφορά. Νομίζω ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν το σαφές προβάδισμα.

4. Κοιτώντας την τωρινή Εθνική Ελλάδας νομίζω ότι δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, δεν προκαλεί τον ίδιο σεβασμό με παλιότερα. Ο λόγος νομίζω ότι είναι στο υλικό της. Με εξαίρεση τον Κώστα Μανωλά, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος παίκτης που να είναι τοπ επιπέδου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κι αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιοτική στάθμη της ομάδας. Δεν υπάρχουν σταρ, νομίζω ότι είχατε ξεκάθαρα καλύτερους παίκτες στο παρελθόν.

Την σκυτάλη παίρνει ο Βόσνιος Anel Keric, αρθρογράφος για την ιστοσελίδα Sport Centar.

1. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Ο περισσότερος κόσμος εδώ στην Βοσνία που ασχολείται με το ποδόσφαιρο πιστεύει ότι είμαστε ανώτεροι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Φινλανδία. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Το ξέρουμε αυτό. Είναι ομάδες που με το αμυντικό τους στιλ μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Ο κόσμος εδώ είναι πολύ χαρούμενος με την κλήρωση, αλλά καταλαβαίνει ότι δεν είναι εύκολο. Ναι, μεν η Ιταλία είναι το φαβορί στα χαρτιά, αλλά δεν είναι η Ιταλία του παρελθόντος.

2. Ποια είναι τα δυνατά σημεία της Βοσνίας; Όλοι τα ξέρουν. Ο Έντιν Τζέκο και ο Μίραλεμ Πιάνιτς. Νομίζω ότι αποτελούν το ήμισυ της δύναμης της εθνικής μας ομάδας. Και ο νέος εθνικός εκλέκτορας Ρόμπερτ Προσινέτσκι έχει κάνει καλή δουλειά. Έχει φέρει ενότητα και επιχείρησε πετυχημένη ανανέωση στην ομάδα, κάτι πολύ θετικί και για το μέλλον. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος; Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αν και το επίπεδο της απόδοσης μας σε αρκετά παιχνίδια δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Επίσης δεν γνωρίζω αν θα κληθεί ξανά στην Εθνική ο Όγκνιεν Βράνιες. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες μας, αλλά στην ιστορία με το τατουάζ στο χέρι του, έκανε μία ηλιθιότητα.

3. Για μένα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, πιστεύω ότι η Ιταλία και η Βοσνία θα πάρουν τα δύο απευθείας εισιτήρια για την τελική φάση του Euro 2020.

4. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μία σκληρή ομάδα κι ένας δύσκολος αντίπαλος για εμάς. Νομίζω ότι μπορεί να πιάσει στον ύπνο και να εκπλήξει κάθε ομάδα. Στην πραγματικότητα, η Βοσνία με την Ελλάδα θα παλέψουν για την δεύτερη θέση στον όμιλο.

Τέλος, ο επίλογος από τον Mikko Knuuttilla ρεπόρτερ στην κορυφαία εφημερίδα της Φινλανδίας την Ilta-Sanomat.

1. Ο κόσμος εδώ στην Φινλανδία είναι συγκρατημένα αισιόδοξος με το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Για παράδειμα, αν είχαμε πέσει στον όμιλο που έχει μέσα την Ολλανδία και την Γερμανία η πρόκριση θα ήταν αδύνατη για εμάς. Τώρα νιώθουμε όλοι πως υπάρχει μία ευκαιρία για εμάς, ώστε να προκριθούμε στην τελική φάση.

2. Με τον τεχνικό Μάρκου Κάνερβα να κρατάει σταθερά το τιμόνι της εθνικής μας ομάδας νιώθουμε αυτή την στιγμή ότι η Φινλανδία είναι ένας αντίπαλος που είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί. Υπάρχει ένας σταθερός κορμός με πολύ ποιοτικούς παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Χράντετσκι, ο κεντρικός αμυντικός Αραγιούρι, ο κεντρικός μέσος Σπαρβ και ο σέντερ-φορ Πούκι. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει και ο πολύ καλός μέσος Ρόμαν Ερεμένκο που θα ήταν τεράστια προσθήκη σε ότι αφορά την δημιουργική μας ικανότητα. Αν υπάρχει κάτι που με φοβίζει είναι οι τραυματισμοί. Δεν έχουμε το βάθος, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε απώλειες. Αν λείψουν παίκτες - κλειδιά, τότε ελάχιστοι μπορούν να τους αντικαταστήσουν, δίχως να φανεί το κενό τους.

3. Στα μάτια μου η Ιταλία είναι το τεράστιο φαβορί για την πρώτη θέση και λόγω φανέλας / ιστορίας, αλλά και λόγω του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Η Φινλανδία μαζί με την Βοσνία και την Ελλάδα θα παλέψουν για την δεύτερη θέση. Νομίζω ότι θα είναι μία σκληρή μάχη και πολλά παιχνίδια ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες που θα λήξουν είτε ισόπαλα, είτε με την μίνιμουμ διαφορά.

4. Η Ελλάδα είναι ένας αντίπαλος που η Φινλανδία ξέρει πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παίξει πολλές φορές μαζί. Στην θεωρία, οι Έλληνες παίκτες μοιάζουν καλύτεροι ποιοτικά από τους Φινλανδούς, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μία δυσλειτουργία στην ομάδα σας, σε ότι αφορά το οργανωτικό, αλλά και το προπονητικό επίπεδο. Αυτό ήταν μεγάλο όφελος για εμάς και ήταν κάτι που εκμεταλλευτήκαμε τις τελευταίες φορές που τεθήκαμε αντιμέτωποι μαζί σας.

«Έλληνες δεν σας φοβόμαστε»!