MENU

Ο Πέτρ Φούσεκ μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Λευτέρη Αυγενάκη είχε πει «είναι επίσης σημαντικό να απορρίψουμε κάθε σχέση μεταξύ βίας και VAR» θέλοντας να τα διαχωρίσει.

Στη σύσκεψη για τη βία και τα στημένα, που έγινε την Τετάρτη (11/9) το μεσημέρι, όπου αποφασίστηκε η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee), συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων, τόσο ο Ζόραν Λάκοβιτς αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, διαφώνησαν με τον τοποτηρητή της ΦΙΦΑ στην ΕΠΟ.

Κυρίως η τοποθέτηση του πρώτου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, υποστήριξε ότι… «το VAR προφανώς και μπορεί να συντελεί στη βία, αν δεν λειτουργεί σωστά» και ουσιαστικά «άδειασε» τον Φούσεκ.

Ο δε, Λευτέρης Αυγενάκης, το είπε ξεκάθαρα: «Και φυσικά διαφωνώ με τον κ. Φούσεκ, και το λέω ευθέως, στο διαχωρισμό της σωστής λειτουργίας του VAR από την ενδυνάμωση των περιστατικών βίας. Αυτά προφανώς και συνδέονται. Όσο χτίζεις αξιοπιστία, άλλο τόσο περιορίζεις δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις».

Γενικά το κλίμα για τον 56χρονο Τσέχο παράγοντα φαίνεται ότι δεν είναι και το καλύτερο δυνατό και όπως όλα δείχνουν, μένει μέχρι να φύγει από τη θέση του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, φέρεται να κερδίζει πόντους ο Κύπριος Μάριος Γεωργίου, που έχει διατελέσει και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και έχει πάρει μια γεύση σε ότι αφορά το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του, στη διάρκεια της σύσκεψης, «άδειασε» και «κάρφωσε» τον Πέτρ Φούσεκ άλλες τρεις φορές.

«Στην Ελλάδα το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε άλλες 15 από τις 55 χώρες που υπάγονται στη FIFA. Και λέω τα στοιχεία αυτά με επιφύλαξη, γιατί παρά το ότι ζήτησα να έχω πλήρη στοιχεία και ενημέρωση από τον κ. Φούσεκ, ποτέ δεν τα έλαβα. Όπως, επίσης δεν έχω λάβει και τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των συμβαλλόμενων» τόνισε την πρώτη φορά.

«Ο ρόλος των FIFA / UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι να κρατά ίσες αποστάσεις, αλλά να παρεμβαίνει και να λύνει προβλήματα, ή να συνεργάζεται και να αντιμετωπίζει θέματα και να λειτουργεί προς όφελος του ποδοσφαίρου με γνώμονα πάντα την αναβάθμισή του. Δυστυχώς, σήμερα δεν νιώθω ότι γίνεται επαρκώς αυτό. Κι αυτό διότι το VAR, αν δεν λειτουργήσει σωστά, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ρίχνοντας βέλη τόσο στη ΦΙΦΑ αλλά και την ΟΥΕΦΑ.

Την τρίτη φορά τέλος, στην οποία ο υφυπουργός Αθλητισμού, διαφώνησε με τον τοποτηρητή της ΦΙΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν προς το τέλος της ομιλίας του, όπου σημείωσε ότι: «Ούτε φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλες 3-4 αγωνιστικές για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του VAR στα Ελληνικά γήπεδα. Κι ενώ καλλιεργείται κλίμα αναστάτωσης και αναξιοπιστίες. Κι εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε χαμηλά ποσοστά λαθών, σύμφωνα με τον κ. Φούσεκ, συγκριτικά με την λειτουργία του VAR σε άλλες χώρες. Όπου και πάλι δεν έχω συγκριτικά στοιχεία, αν και τα ζήτησα επιμόνως».

Λάκοβιτς και Αυγενάκης «άδειασαν» τον Φούσεκ για το VAR και τη βία