MENU

Από το «no politica» στην «πολιτική Μαρινάκη», από το «δεν ασχολούμαστε με τους διαιτητές», στις συνεχείς καταγγελίες σε FIFA και UEFA για την απόδοσή τους, και από το «οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά», στα «χάρτινα πρωταθλήματα» (βλέπε «υπόθεση Βάλνερ») και στις έξι υπέρ της ομάδας του Πειραιά, οριστικές διακοπές αγώνων.

Μια φορά στην πρόσφατη ιστορία διαιτητής αποφάσισε να μην αρχίσει αγώνα του Ολυμπιακού λόγω επεισοδίων που προηγήθηκαν λίγο πριν την έναρξή του, και όλοι αυτοί που χλεύασαν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Σούπερ Λίγκας που αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, τότε επιχειρηματολογούσαν για τους αγώνες που πρέπει να παίζονται στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά.

Ο οπορτουνισμός, που λέγαμε…

Ήταν 9/1/2005, όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Προ της έναρξης του αγώνα έγιναν σοβαρότατα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου.

Συγκεκριμένα, επειδή ο Πανιώνιος είχε αρνηθεί να δώσει εισιτήρια, οπαδοί πήγαν στο γήπεδο χωρίς τα «μαγικά χαρτάκια», προκάλεσαν ζημιές στο μέμπερς κλαμπ της Νέας Σμύρνης, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε σύρραξη.

Όπως ανέφερε το κατηγορητήριο «οι ποδοσφαιριστές, που είχαν βγει για προθέρμανση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στην διάρκεια αυτής της αποχώρησης οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης (σ.σ. του Πανιωνίου) επιτέθηκαν και κτύπησαν τον ποδοσφαιριστή της φιλοξενούμενης ομάδας, Ανατολάκη, ενώ προπηλάκισαν και λοιπούς παίκτες της ιδίας ομάδας (Γεωργάτο, Γεωργιάδη και Στολτίδη).

Περί ώρα 18:30 κατά την έξοδο των παικτών των ομάδων για προθέρμανση και ενώ στην θύρα 7 του ανωτέρω γηπέδου βρίσκονταν άνω των 500 οπαδών της 2ης εγκαλούμενης (ΠΑΕ Ολυμπιακός) , οι τελευταίοι, λόγω και της ελλιπούς αστυνομικής δυνάμεως σε εκείνον τον χώρο, κινήθηκαν κατευθυνόμενοι προς την θύρα των επισήμων, όπου επιτέθηκαν κατά των εκεί ευρισκομένων αστυνομικών, οι οποίοι αδυνατούσαν να τους συγκρατήσουν και ποδοπάτησαν έναν από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια οι προαναφερόμενοι οπαδοί αφού ξήλωσαν τις πόρτες και τα κάγκελα, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου εκεί είχαν εισβάλει οπαδοί της 1ης εγκαλούμενης (ΠΑΕ Πανιώνιος) από τις θύρες 2 και 3 του ανωτέρω γηπέδου.

Ακολούθησαν σφοδρότατες συμπλοκές, διάρκειας 10 και πλέον λεπτών, μεταξύ των οπαδών αμφοτέρων των ομάδων με καρέκλες, ξύλα, πέτρες, αλυσίδες, ρόπαλα, φωτοβολίδες, σιδερένιους στύλους και κάθε άλλο αντικείμενο, από τις οποίες (συμπλοκές) κινδύνεψε σοβαρότατα η ζωή, υγεία και σωματική ακεραιότητα αορίστου αριθμού ανθρώπων (οπαδών, φιλάθλων, αστυνομικών, δημοσιογράφων κλπ.) …

Συνεπεία των ως άνω επεισοδίων αναβλήθηκε ο αγώνας με το αιτιολογικό, ως αναγράφεται στο οικείο φύλλο αγώνος, ότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά αυτός, εξαιτίας της ελλείψεως επαρκούς αστυνομικής δύναμης. Οι σοβαρότατοι τραυματισμοί αορίστου αριθμού προσώπων, οι υλικές ζημίες και τα εν γένει επεισόδια προκλήθηκαν από οπαδούς αμφοτέρων των ομάδων και θεμελιώνει την κατά νόμο συνευθύνη αμφοτέρων των δύο πρώτων εγκαλουμένων νομικών προσώπων (ΠΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Ολυμπιακός).»

Η επίσημη αιτία για τη μη τέλεση σύμφωνα με τον διαιτητή Ηρ. Τσίκινη ήταν «η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα". Υπήρξαν 17 τραυματίες και 11 συλλήψεις.

Πρωτόδικα ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος είχαν τιμωρηθεί με πρόστιμο 300.000 ευρώ, τιμωρία έδρας για τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών.

Στις 26/1/2005 έγινε η εκδίκαση της έφεσης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ

Κατά τη διαδικασία το παρών έδωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης μεταφέροντας το βασικό επιχείρημα του Ολυμπιακού που ήταν ότι αγώνες πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά. Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων αυτό άλλαξε. Ειδικότερα επί Μαρινάκη, οι αγώνες είναι προτιμότερο να κερδίζονται κατ’ αρχάς στα χαρτιά…

Το επιχείρημα του Ολυμπιακού για τους αγώνες που πρέπει να παίζονται στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά στήριξε ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων η ΕΠΑΕ, που είχε πρόεδρο τον Αλ. Λυκουρέζο, ο ΠΣΑΠ και οι εκλεγμένοι με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βουλευτές του Πειραιά (αυτό θα πει… “no politica”).

Tελικά η απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ «έριξε» την πρωτόδικη απόφαση. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή του αγώνα εντός 15 ημερών και επιστράφηκαν στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο οι τρεις βαθμοί που τους είχαν αφαιρεθεί.

Το σκεπτικό ήταν ότι οι δύο ΠΑΕ δεν ευθύνονται για τη μη διεξαγωγή του αγώνα αλλά μόνο για τα επεισόδια των οπαδών τους και γι’ αυτό παρέμειναν οι ποινές των προστίμων και των τεσσάρων αγώνων χωρίς θεατές.

Χάρη σε εκείνη την απόφαση, ο Ολυμπιακός που ήθελε να κερδίζονται οι αγώνες στα γήπεδα, κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα με διαφορά ενός βαθμού (65 έναντι 64) από τον δεύτερο Παναθηναϊκό...

Όταν ο Ολυμπιακός έλεγε ότι «οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά»