MENU

Η συνάντηση έγινε σε υψηλό επίπεδο, καθώς μετείχαν τόσο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του Τομέα Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA, όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Ηταν πλαισιωμένοι από τους τεχνοκράτες που γνωρίζουν άριστα το ζήτημα και αναζητήθηκαν λύσεις ώστε να επιβάλλονται ουσιαστικές πειθαρχικές κυρώσεις όταν στήνονται ματς.

Σ’ εκείνη τη συνάντηση δεν έγινε λόγος για μία διεθνή σύμβαση ακεραιότητας που έχει υπογράψει η Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2014. Η σύμβαση αυτή προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα παράνομου στοιχηματισμού και στημένων αγώνων μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας ουδέποτε ενεργοποίησε τη σύμβαση, η οποία στοχεύει σε αποτροπή, ανακάλυψη και τιμωρία της χειραγώγησης.

Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση, αλλά και η ΕΠΟ, αναζητούν πειθαρχικό πλαίσιο για το θέμα των στημένων αγώνων, τη στιγμή που υπάρχει μπροστά τους. Είναι προφανές ότι ακολουθούν την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, η ΓΓΑ για να δικαιολογήσει τη στάση της εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η διεθνής σύμβαση δεν εφαρμόζεται επειδή η Μεγάλη Βρετανία έθεσε βέτο. Ουδέν ψευδέστερον. Τόσο οι Βρετανοί, όσο και άλλες 20 χώρες έχουν προωθήσει τη διεθνή συνθήκη και δημιούργησαν ήδη σχετική εθνική πλατφόρμα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας στη σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης τον επόμενο Οκτώβριο, στη Γεωργία. Το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνόδου και η χώρα μας πρέπει να πει τι έκανε (ή μάλλον τι δεν έκανε) για το θέμα αυτό.

Επειδή αναπτύσσεται μία παραφιλολογία ότι οι εκθέσεις της Sportrandar δεν είναι ικανό αποδεικτικό μέσο για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε ομάδες, ας κάνει τον κόπο ο νομικός Γιώργος Βασιλειάδης να διαβάσει την προ διετίας απόφαση του CAS(Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης), όταν η αλβανική Σκεντέρμπεου εστράφη κατά της UEFA που την τιμώρησε για χειραγώγηση αγώνων του Champions League.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι περίφημοι φάκελοι της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης μπορούν να αποτελέσουν το κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο για πειθαρχική κύρωση.

Υ.Γ. για τα εσχάτως τεκταινόμενα:Καθυστερημένα αντιλήφθηκε τον θεσμικό της ρόλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η ΕΠΟ.Όφειλε να αντισταθεί στις παροιμιώδεις κρατικές παρεμβάσεις και να περιορίσει τις ορέξεις της Super League.Με την παθητική πολιτική της, έδωσε δικαιώματα.Και άφησε χώρο για το αδιανόητο: Μία επιτροπή της που συνεταιρίζεται, να την στέλνει στα δικαστήρια!

Η λύση για τα σικέ ματς είναι μπροστά στα μάτια τους