MENU

Σε ένα περιβάλλον τυφλού οπαδισμού, άσβεστου μίσους για τον αντίπαλο και αρρωστημένων συναισθημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, ένα 13χρονο παιδί ήρθε να παραδώσει μαθήματα υγιούς άμιλλας και ποδοσφαιρικού πολιτισμού σε όλους εμάς τους μεγαλύτερους, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη.

Το όνομά του, Νέιθαν (Ναθαναήλ) Κατωπόδης! Αγωνίζεται στην ομάδα Κ-13 του Παναθηναϊκού, η οποία αντιμετώπισε στα ημιτελικά του Elite Neon Cup (που διεξάγεται όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στην Παιανία) το αντίστοιχο συγκρότημα του Ολυμπιακού.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης – που συνοδεύτηκε από «ερυθρόλευκη» πρόκριση – δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η σκηνή που ακολούθησε με πρωταγωνιστές τον μικρό Νέιθαν και τον καλό συνάδελφο των καναλιών Novasports, Γιώργο Βασιλείου, θα πρέπει να αναπαράγεται και να προβάλλεται από σήμερα σε κάθε ακαδημία ποδοσφαίρου της χώρας, ακόμη και σε κάθε γήπεδο, μήπως και θυμηθούμε – επιτέλους – άπαντες τι σημαίνει αθλητισμός, τι σημαίνει ποδόσφαιρο.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού των δύο «αιωνίων», ο Νέιθαν σκόραρε και αυθόρμητα έτρεξε να βρει τον αδελφό του (που είναι Ολυμπιακός) για να του δείξει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ενώ επανέλαβε την ίδια κίνηση και προς την τηλεοπτική κάμερα.

Εκτός γηπέδου είμαι Ολυμπιακός αλλά όταν παίζω για τον Παναθηναϊκό είμαι Παναθηναϊκός!..

Όπως αφηγείται ο ίδιος ο Γιώργος Βασιλείου στην ιστοσελίδα των καναλιών Novasports, «η σκέψη και των δυο μας (σ.σ. ο Γιώργος αναφέρεται και στον επίσης εξαιρετικό συνάδελφο Αποστόλη Λάμπο, με τον οποίο περιγράφουν τους αγώνες του τουρνουά) ήταν πως πρόκειται για ένα παιδάκι που υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό και χάρηκε που σκόραρε εναντίον του Ολυμπιακού. Πέσαμε έξω. Ο Νέιθαν με απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του δεν δίστασε να παραδεχθεί στην κάμερα πως πήγε στον αδερφό του για να του πει πως στο γήπεδο όταν παίζει κάνει τα πάντα για τον Παναθηναϊκό και όταν τον ρώτησα αν αυτός υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό πήρα τη δήλωση της χρονιάς και μια από τις καλύτερες δηλώσεις που έχουν κάνει έπειτα από ερώτησή μου».

Τι ήταν αυτό που είπε με περίσσεια αθωότητα και ειλικρίνεια ο μικρός Νέιθαν, ανεπηρέαστος ακόμη από το φανατισμό και το οπαδικό μίσος που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο των μεγάλων; Ότι και ο ίδιος είναι Ολυμπιακός, αλλά μέσα στο γήπεδο όταν φοράει την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι είναι Παναθηναϊκός!

Τί πιο όμορφο, τι πιο αγνό, τι πιο ειλικρινές να ενώνει ένα 13χρονο παιδί τον κόσμο δύο «αιωνίων» αντιπάλων και να απολαμβάνει κάθε λεπτό της ποδοσφαιρικής του ζωής, μακριά από το δηλητήριο που ρέει άφθονο στις φλέβες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πραγματικά, αξίζει να δείτε το στιγμιότυπο με πρωταγωνιστές τον Νέιθαν Κατωπόδη και τον Γιώργο Βασιλείου και απλά να προβληματιστείτε. Όλοι μας να προβληματιστούμε! Και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να φτιάξουμε από τα θεμέλια ένα ποδόσφαιρο αντάξιο του κόσμου του Νέιθαν και όλων των μικρών Νέιθαν και όχι ένα ποδόσφαιρο που απευθύνεται μόνο σε εμπόρους μίσους και φανατισμού…

https://streamable.com/4onlr
Το μάθημα ζωής ενός 13χρονου παιδιού σε κάθε ανεγκέφαλο!