Πρόκειται μάλλον για αμπελοφιλοσοφικούς διαλόγους, οι οποίοι αν δεν επικεντρωθούν στην ουσία του προβλήματος, θα διατηρήσουμε τη διεθνή επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμα.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος είναι έντιμος άνθρωπος και γνώστης του ποδοσφαίρου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Για ν’ αλλάξει το τοπίο σ’ έναν χώρο που έχει βαλτώσει τα τελευταία 20 χρόνια, πρέπει να συνδράμουν πολλές και διαφορετικές δυνάμεις. Πάνω απ’ όλα να έχουν τη διάθεση της αλλαγής οι μεγάλοι επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες ΠΑΕ ώστε το προϊόν να γίνει αξιόπιστο.
Είναι προφανές ότι η νέα ΕΠΟ έχει εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες. Η διαιτησία υπάγεται ολοκληρωτικά στη FIFA, η διεθνής Επιτροπή Παρακολούθησης έχει και εποπτικό και παρεμβατικό ρόλο και η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι δεσμευμένη με 4 χορηγικές συμβάσεις που πρόλαβε και υπέγραψε η Επιτροπή Εξομάλυνσης.
Για να πείσει η διοίκηση Γραμμένου ότι εννοεί την ισονομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Να φέρει την απλή αναλογική στις εκλογές της ΕΠΟ, να δημιουργήσει συνθήκες ανεξαρτητοποίησης της διαιτησίας και να αλλάξει το σαθρό περιβάλλον των ποδοσφαιρικών Ενώσεων.
Το έργο μιας διοίκησης δεν κρίνεται μόνο από τις καλές προθέσεις που ασφαλώς και υπάρχουν. Κρίνεται από τη διάθεση να έρθει σε σύγκρουση μ’ ένα σύστημα παραεξουσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχει χτιστεί με μεγάλη φροντίδα από τη γέννηση του επαγγελματισμού. Και κυρίως κρίνεται από τη διάθεση να δυσαρεστήσει ακόμη και αυτούς που την εξέλεξαν την προηγούμενη Παρασκευή.