MENU

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιθυμεί διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με μείωση της εκπροσώπησης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Το σχέδιο προβλέπει μία ψήφο για κάθε ΕΠΣ, οι οποίες στην έκτακτη γενική συνέλευση της προηγούμενης Δευτέρας είχαν τρεις. Από μία ψήφο θα έχουν οι επαγγελματικές ομάδες, οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι προπονητές, οι γυναίκες και οι ποδοσφαιρικές ενώσεις άμμου και σάλας.

Παρότι η πρώτη προσέγγιση ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος μοιάζει θετική, προκύπτουν δύο ζητήματα:

-Ο αριθμός του εκλεκτορικού σώματος θα μειωθεί από 181 σε 79. Κάτι τέτοιο αντιμάχεται τη βασική κυβερνητική κατεύθυνση περί απλής αναλογικής με δραστική αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων (έως και 5.000).

-Οποιαδήποτε τροποποίηση του εκλογικού συστήματος πρέπει να περάσει από γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Υπάρχει περίπτωση οι πρόεδροι των ΕΠΣ να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους;

Ήδη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ.Βασιλειάδης φαίνεται να διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του Στ.Κοντονή. Με τον νέο αθλητικό νόμο θα επιδιώξει να έχει λόγο και η πολιτεία στα θέματα του εκλογικού συστήματος και της διαιτησίας, παρότι για το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο αποτελούν "κόκκινη γραμμή".

Ενδεχομένως να μπούμε σε μία νέα διελκυστίνδα κυβέρνησης-ποδοσφαίρου, με αμήχανους τους παράγοντες των Ενώσεων, οι οποίοι θα αφοπλιστούν με τη γνωστή επωδό της FIFA περί συνθηκών "εκτάκτου ανάγκης". Δηλαδή να μην αποφασίσει η συνέλευση, αλλά η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ.

Άλλο είναι το πρόβλημα: Ουδείς φαίνεται πλέον να θέλει την απλή αναλογική. Ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ που την είχε αυτονόητα απαιτητή στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ουδείς πλέον θέλει την απλή αναλογική στην ΕΠΟ