MENU

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ούτως ή άλλως θα διαφοροποιούσε το εκλογικό σώμα στις αθλητικές ομοσπονδίες. Δηλαδή η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ για τους εκλέκτορες δεν εφάρμοζε μόνο το νόμο Ορφανού (2004), αλλά θα έβρισκε εφαρμογή και στον νέο νόμο Κοντονή!

Ταυτόχρονα υπήρχε διάταξη που έφερε τον τίτλο «εκπρόσωπος αθλητικών Ενώσεων» και ανέφερε τα εξής:

«Οι Ενώσεις, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της οικείας Ομοσπονδίας, εκλέγουν μεταξύ των μελών τους έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετέχει ως μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Το πρόσωπο αυτό δεν θα μπορεί να έχει παράλληλα την ιδιότητα οποιουδήποτε εκτελεστικού μέλους σε Δ.Σ. αθλητικής Ένωσης».

Με το αθλητικό σχέδιο νόμου περιορίζονταν σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ. Προβλέπονταν ότι «δεν επιτρέπεται η εκλογή κανενός προσώπου σε θέση Προεδρείου ή ως εκτελεστικό μέλος σε Δ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας περισσότερες από δύο φορές, ανεξάρτητα αν πρόκειται για συνεχόμενες εκλογές ή αν οι δύο θητείες ήταν πλήρεις ή μη. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει αν πρόκειται για Ομοσπονδίες με λιγότερα από εκατό (100) Σωματεία – μέλη. Όσα πρόσωπα έχουν συμπληρώσει το παραπάνω όριο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δικαιούνται μία ακόμη εκλογή στις προαναφερόμενες θέσεις»

Στο νομοσχέδιο προβλέπονταν η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων της ΕΠΟ, εφαρμόζοντας το νόμο Ορφανού: Ανά δέκα σωματεία, μία ψήφος.

Το νομοσχέδιο υιοθετούσε το σύστημα της απλής αναλογικής προβλέποντας ότι «σε περίπτωση κατά την οποία το καταστατικό αθλητικής Ομοσπονδίας προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται με βάση συνδυασμούς υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής των υποψήφιων μελών του Δ.Σ. ορίζεται ως εξής: ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός με ποσοστό μέχρι 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. και με ποσοστό άνω του 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70 %) του συνολικού αριθμού μελών του Δ.Σ., ο δε υπόλοιπος αριθμός μελών του Δ.Σ. εκλέγεται αναλογικά από τους άλλους συνδυασμούς και υπό την προϋπόθεση ότι ο καθένας από αυτούς συγκεντρώνει αριθμό ψήφων σε ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10 %) επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση κατά την οποία κανένας συνδυασμός πλην εκείνου που πλειοψήφησε δεν συγκεντρώνει το προαναφερόμενο ποσοστό ψήφων (10%), ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει το σύνολο των μελών του Δ.Σ. Σε όσα καταστατικά αθλητικών Ομοσπονδιών προβλέπεται σύστημα απλής αναλογικής για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ., δεν έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στα προηγούμενα".

Το νομοσχέδιο αυτό ποτέ δεν θα έρθει στη Βουλή με αυτή τη μορφή, καθώς η κυβέρνηση δεν τολμά να αντιδράσει στις επιταγές της FIFA.

Αποκάλυψη: Ο νόμος που καταβρόχθισε η FIFA