MENU

Άστραψε και βρόντηξε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΕΠΟ θα αποτελέσει... παρελθόν αν δεν περάσει τον κώδικα δεοντολογίας ως την Παρασκευή! «Εύχομαι η ΕΠΟ να συνετιστεί. Οι δηλώσεις Κουτσοκούμνη είναι ξεκάθαρες. Αν δεν το κάνει μέχρι την προθεσμία, θα διορισθεί από τη FIFA προσωρινή διοίκηση και ο κύκλος της ανομίας θα κλείσει είτε έτσι είτε αλλιώς. Διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, με έναν τρόπο εντελώς παράνομο και παράλογο, από την Επιτροπή Δεοντολογίας είχαν αποκλειστεί για να ελεγχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρά κακουργήματα», είπε ξεκάθαρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί!

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε ακόμα για αυτούς που «για να πετύχουν τον σκοπό τους κάποιοι -γιατί υπάρχουν κι αυτοί που πολεμούν τους χούλιγκαν- δημιουργούν στρατούς. Και όχι μόνο υποστηρίζουν αυτούς τους οπαδούς, αλλά τους χρηματοδοτούν κιόλας. Κάνουν το άσπρο μαύρο και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μάτια μας δεν βλέπουν καλά όταν τα κάνουν οι οπαδοί τους “γυαλιά καρφιά”» και αναφέρθηκε ακόμα στην ποινή που επέβαλλε στον Παναθηναϊκό, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και στο ζήτημα των δανεικών!

Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής στην συνέντευξη που έδωσε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

- Κύριε Υφυπουργέ, με το ποδόσφαιρο δεν είχατε μέχρι πρόσφατα κάποια ασχολία, κι όμως μπήκατε τόσο βαθιά με το... καλημέρα.

Η σχέση μου με τον χώρο του αθλητισμού είναι αλήθεια ότι δεν ήταν... βαθιά. Παρακολουθούσα τα πάντα μόνο ως φίλαθλος. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι με το... καλημέρα υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια σε γήπεδα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τα αντιμετωπίσαμε. Παραλάβαμε μια κατάσταση που -να σας πω την αλήθεια- λίγο πολύ τη γνωρίζαμε. Διότι ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που στην ολότητά του απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Γνωρίζαμε τι επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γνωρίζαμε ότι στο επίπεδο των ομοσπονδιών υπάρχει ένα καθεστώς ανέλεγκτο. Η ανομία, η διαφάνεια και η σήψη φέρνουν βία και διαλύουν κυρίως το ποδόσφαιρο. Όλη η κοινωνία αγαπά το άθλημα και το θέλει καθαρό, πέρα από συμφέροντα παραγόντων και ομοσπονδιών που εξυπηρετούν καθαρά δικούς τους σκοπούς και όχι του αθλήματος.

- Βλέπετε, λοιπόν, φως στο τούνελ; Υπάρχει ελπίδα να αναμορφωθεί το ποδόσφαιρό μας;

Νομίζω ότι όχι μόνο υπάρχει ελπίδα, αλλά με τα βήματα που έχουν γίνει -και η αλήθεια είναι ότι είναι τα πρώτα και μικρά- αρχίζουμε να μπαίνουμε στα μονοπάτια της διαφάνειας και της ισονομίας. Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου διαγράφεται η ελπίδα της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με το νομοσχέδιο θα ενεργοποιηθούν οι νόμοι που δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ, θα νομοθετήσουμε εκεί όπου υπήρχαν κενά και, το βασικότερο, θα εφαρμόσουμε τους νόμους -όπως κάνουμε από την ημέρα που ήρθαμε εδώ- οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να λυθούν τα προβλήματα. Με την ψήφιση του νόμου θα ολοκληρώσουμε την αταλάντευτη στάση μας να συγκρουστούμε με τους φύλακες της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, αλλά και με τον ακραίο οπαδισμό που καταστρέφει τη νεολαία.

- Είστε σε συνεχή κόντρα με την ΕΠΟ. Γιατί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό το καθεστώς που υπάρχει στην ομοσπονδία εξασφάλιζε και εξασφαλίζει σε αυτό το άκρως διεφθαρμένο προσωπικό της ΕΠΟ, που υπηρετεί αυτή την πολιτική, προνόμια ασύλληπτα για τον μέσο πολίτη σήμερα. Εδώ, υπάρχουν παράγοντας της ομοσπονδίας που παίρνει 9.500 ευρώ τον μήνα και συγγενής του 4.000 ευρώ -όπως τα έχετε γράψει κι εσείς στην εφημερίδα σας-, όταν ο Ν. Κοτζιάς, ως κοινοβουλευτικός, έπαιρνε 2.500 ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών. Μιλάμε για απίστευτη πρόκληση, που προσβάλλει την κοινωνία. Αυτοί οι κύριοι της ΕΠΟ, αρκετοί από τους οποίους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις και τα ονόματά τους είναι στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», προκαλούν τον Ελληνα φίλαθλο με τη στάση τους. Θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα στην ΕΠΟ: όλα αυτά τα χρόνια, από το 2004 μέχρι σήμερα, τι έργα έχει κάνει; Τι έχει προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αν δεν έδινε χρήματα η Πολιτεία από το δημόσιο ταμείο για να γίνουν έργα, ούτε λιθαράκι δεν θα είχε μπει πουθενά. Να ξέρουν, όμως, ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Δυστυχώς γι' αυτούς, η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της και τις διεθνείς ομοσπονδίες, που ξέρουν και έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην ΕΠΟ.

- Η κόντρα σας με τους παράγοντες των ομάδων;

Ειλικρινά, μπορώ να τους καταλάβω όταν θέλουν να προστατέψουν την επένδυσή τους και διαμαρτύρονται όταν προσπαθούν να τους τα... αρπάξουν με άνομο τρόπο. Ακόμα και γι' αυτό, όμως, αυτοί φταίνε. Γιατί; Απλά διότι δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχουν να θέλουν να ελέγξουν οι ίδιοι την ΕΠΟ και την κεντρική διαιτησία. Για να πετύχουν τον σκοπό τους κάποιοι -γιατί υπάρχουν κι αυτοί που πολεμούν τους χούλιγκαν- δημιουργούν στρατούς. Και όχι μόνο υποστηρίζουν αυτούς τους οπαδούς, αλλά τους χρηματοδοτούν κιόλας. Κάνουν το άσπρο μαύρο και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μάτια μας δεν βλέπουν καλά όταν τα κάνουν οι οπαδοί τους «γυαλιά καρφιά». Μετά κάνουν τις... λευκές περιστερές και λένε «δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι». Εμείς -και θέλω να γίνει κατανοητό- δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Η απόδοση ευθυνών θα γίνεται δίκαια και απέναντι σε όλους. Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να παταχθεί η βία και να πάψει ο χουλιγκανισμός από τα γήπεδα, πάντα σεβόμενοι τους νόμους. Αν γίνουν λάθη -άνθρωποι είμαστε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο-, μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα ήθελα πολύ να μάθω απ' αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη πόσοι δικαιώθηκαν. Να σας πω εγώ; Κανένας! Δεν το λέω με την έννοια της ικανοποίησης, αλλά με την έννοια της ορθότητας των αποφάσεών μας. Εμείς θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση, γιατί πάνω από όλα είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

- Μιλήσατε πολλές φορές για τη διαφθορά στην ΕΠΟ. Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε αιχμή του δόρατος τον Γκιρτζίκη ή είναι το «πιόνι» των μεγαλοπαραγόντων;

Η διαφθορά και η ανομία είναι το σήμα κατατεθέν της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει όλη η κοινωνία. Είναι τραγικό να μη θέλουν ακόμα και μέχρι σήμερα τους τακτικούς δικαστές. Αυτό δείχνει ότι εξυπηρετούν συμφέροντα και δεν θέλουν με τίποτα την εφαρμογή των νόμων. Αν η ΕΠΟ ήταν καθαρή, θα πανηγύριζε για την παρουσία των τακτικών δικαστών που η FIFA και η UEFA δέχθηκαν και δεν θα στήριζε το παλαιό καθεστώς των συνταξιούχων και των δικηγόρων που είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις! Δεν είναι θέμα μόνο του Γκιρτζίκη ή ενός προσώπου. Αυτή η ΕΠΟ είναι διαβλητή από παντού και εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικά - και όχι μόνο. Αν δεν είχε τη διαιτησία και την εφαρμογή των νόμων, κανένας δεν θα ενδιαφερόταν για τον Γκιρτζίκη. Ούτε ένας.

- Ο κώδικας δεοντολογίας θα εφαρμοστεί έως την ερχόμενη Παρασκευή;

Εύχομαι η ΕΠΟ να συνετιστεί. Οι δηλώσεις Κουτσοκούμνη είναι ξεκάθαρες. Αν δεν το κάνει μέχρι την προθεσμία (σ.σ.: Παρασκευή), θα διορισθεί από τη FIFA προσωρινή διοίκηση και ο κύκλος της ανομίας θα κλείσει είτε έτσι είτε αλλιώς. Διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, με έναν τρόπο εντελώς παράνομο και παράλογο, από την Επιτροπή Δεοντολογίας είχαν αποκλειστεί για να ελεγχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρά κακουργήματα! Ευτυχώς που η FIFA και η UEFA κατάλαβαν την προσπάθειά μας για εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Εμείς τους ζητήσαμε να επέμβουν και, παρά τις διαφωνίες μας σε κάποιες συναντήσεις, στο τέλος της ημέρας επικράτησε η σύνεση, γιατί και οι δύο είχαμε καλές προθέσεις. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά (σ.σ.: αυτό ήταν δική μας διαπίστωση) μια κυβέρνηση έχει στο πλευρό της σε τέτοιον βαθμό τις διεθνείς ομοσπονδίες.

- Αν στους εμπλεκομένους είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και πρέπει να αποβληθεί η ομάδα του Πειραιά από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τι θα πράξετε;

Εδώ είναι το αυτοδιοίκητο. Το αν θα τιμωρήσει η FIFA παράγοντες ή ομάδες δεν είναι θέμα της Πολιτείας. Φυσικά και δεν θα επέμβουμε καθόλου. Εμείς ζητήσαμε -και εγώ ο ίδιος από τη Βουλή- από τις διεθνείς ομοσπονδίες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να καθαρίσει επιτέλους η ανομία. Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε την ΕΠΟ να λειτουργεί αξιοκρατικά, να μην έχει δεσμεύσεις με κανέναν και στις εκλογές της δεν θέλουμε χαλίφη στη θέση του χαλίφη, αλλά μια ομοσπονδία που θα εφαρμόζει με ισονομία τους νόμους. Γι' αυτό και είναι ψέματα ότι υπέδειξα υποψήφιο. Αν μας ζητηθεί η γνώμη μας, θα την πούμε, αλλά ως εκεί.

Για το θέμα των δανεικών από τις ομάδες της Super League, ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι: «Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και το θέμα των δανεικών παικτών είναι μέσα. Σήμερα θα σταλεί στον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Καπράλο και από την Τετάρτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο,τι έχουμε πει θα το πράξουμε».

«Η απόφαση για τον Παναθηναϊκό δεν έχει τίποτα το προσωπικό. Εγιναν φοβερά πράγματα - δεν έγινε καν παιχνίδι. Ο νόμος είναι νόμος και είναι για όλους το ίδιο. Μετά τη Θύρα 13, έκλεισε η Θύρα 4. Απόλυτη ισονομία. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού έκανε αήθεις επιθέσεις εναντίον μας για να καλύψει τα δικά της κενά. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και έχασε πανηγυρικά. Για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν έχω να πω τίποτα εγώ - μίλησε η Δικαιοσύνη! Είναι αδιανόητο, αν ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε πρόβλημα με την ΕΠΟ ή τη διαιτησία, να μην επικροτεί τη στάση της κυβέρνησης που προσπαθεί να βάλει τέλος στην ανομία. Αν είναι δυνατόν όσοι έχουν αδικηθεί -και το "αδικηθεί" το βάζω σε πολλά εισαγωγικά- να τα σπάνε και να κινδυνεύουν ζωές! Κάποιοι πρέπει να βγάλουν τα παραγοντικά γυαλιά του οπαδισμού και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι ούτε αγνά ούτε αθώα κάποια πράγματα και εξυπηρετούν συμφέροντα παραγόντων που εξυπηρετούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα αλλού. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση των 12 μικρομεσαίων ομάδων - έχουν "πνιγεί" από τα συμφέροντα των μεγάλων. Αλλά πραγματικά απορώ: οι μεγάλες ομάδες δεν βλέπουν ότι έχει απαξιωθεί το ποδόσφαιρο από την έλλειψη ανταγωνισμού; Δεν βλέπουν ότι με τα επεισόδια, την έλλειψη θεάματος, την απουσία ισονομίας και κάθαρσης έχουν διώξει τους χορηγούς; Στη δική τους τσέπη κάνουν κακό», ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού για την «κόντρα» του με την διοίκηση του «τριφυλλιού».

Για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας υπογράμμισε: «Σκεφτείτε να μην είχαμε αποφασίσει να γίνει ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών τι θα είχε γίνει... Εδώ, σε άδειο γήπεδο, και πάλι έγιναν αυτά που έγιναν. Εμείς ζητήσαμε να γίνει γιορτή με σχολεία σε γεμάτο γήπεδο, αλλά η ΕΠΟ έκανε τα δικά της».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της βίας τόνισε: «Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά από το τέλος η αρχή. Τα επεισόδια στα γήπεδα πρέπει να σταματήσουν και, για να γίνει αυτό, πρέπει αρχικά να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο - και έχουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμα. Αν υπάρξουν ισονομία, κάθαρση και διαφάνεια, ο Ελληνας φίλαθλος θα αντιληφθεί ότι κάτι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρό μας -ακόμη και το λάθος του διαιτητή, το οποίο δεν θα είναι από δόλο, αλλά ανθρώπινο- και δεν θα υπάρχουν τόσο πολλά φαινόμενα βίας. Θα επανέλθει η υγεία και στις κερκίδες. Θα δείτε ότι τα πράγματα και στο επίπεδο των φιλάθλων, ακόμη και των οργανωμένων οπαδών, πλην των λίγων που ζουν από τον οπαδισμό, θα αλλάξουν. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να χαίρεται το παιχνίδι και θα ξέρει ότι το λάθος είναι και για τη δική του ομάδα και για τον αντίπαλο. Αυτό θα γίνει με την κάθαρση στην ΕΠΟ. Θα γίνει, θέλουν - δεν θέλουν!

Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οι νέοι που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και είναι η δύναμή μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο οπαδισμός τούς σκοτώνει. Πρέπει να καταλάβουν ότι εξυπηρετούν παραγοντικά οικονομικά συμφέροντα και όχι την ομάδα τους. Αν δεν το καταλάβουν τώρα, θα το καταλάβουν πιο μετά». Τέλος σχολίασε: «Θέλουμε διαφάνεια σε όλες τις Ομοσπονδίες. Να υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να βελτιωθούν τα οικονομικά των ομάδων και να καταλάβει καθένας τον ρόλο του. Οραμα δικό μου, όμως, είναι όταν φύγω από εδώ να έχω πετύχει, ο πατέρας να πηγαίνει με το παιδί του στο γήπεδο και το βράδυ να επιστρέφουν και οι δύο πίσω υγιείς. Να μην τους ψάχνουν στα νοσοκομεία και, ακόμα χειρότερα, στα νεκροτομεία, γιατί έχει συμβεί και αυτό. Θέλω ο κόσμος να πάρει πίσω τις Κυριακές του και να χαίρεται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το άθλημα που αγαπά. Αυτή θα είναι η απόλυτη επιτυχία. Χρειάζονται δουλειά και βοήθεια από τον κόσμο, που πρέπει να καταλάβει ότι εμείς εδώ θα κάνουμε τα πάντα για να του δώσουμε πίσω το ποδόσφαιρο και την ηρεμία του».

Κοντονής: «Η διαφθορά και η ανομία είναι το σήμα κατατεθέν της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ»
EVENTS