MENU

Τελευταία τρανό παράδειγμα είναι ο Εργοτέλης. Το SDNA κάνει μια αναδρομή από το 2000 ως σήμερα και θυμάται ποιες ομάδες αγωνιζόντουσαν τότε στα σαλόνια της Α΄Εθνικής (και Super League) και πλέον κάπου βρίσκονται (αν βρίσκονται) ακόμα... στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Τη σεζόν 1999-2000, στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής αγωνιζόντουσαν ομάδες όπως ο Εθνικός Αστέρας, ο Πανηλειακός, η Καβάλα, η Καλαμάτα, ο Ιωνικός και η Προοδευτική.

Από τη Α΄ Εθνική στα αζήτητα

Δεκαέξι χρόνια μετά, καμία ομάδα από αυτές δεν βρίσκεται στα σαλόνι και όλες αγωνίζονται στα... αλώνια! Μάλιστα, ο Πανηλειακός δεν υφίσταται πλέον ως σύλλογος καθώς έχει κατεβάσει ρολά εδώ και ένα χρόνο με την τότε ομάδα να έχει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές όπως οι Γεωργίου, Ουζουνίδης, Τάτσης, Ταραλίδης, Αλμανίδης, Σαπάνης, Γκώνιας, Φερεκίδης, Νεμπελγέρας και Ζιάκας.

Οι Καβάλα, Καλαμάτα και Ιωνικός βολοδερνούν σε 1ο, 3ο και 4ο όμιλος της Γ΄Εθνικής αντίστοιχα, ενώ η Προοδευτική αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά και ο Εθνικός Αστέρας στη Β΄ Κατηγορία ΕΠΣ Αθηνών.

Ο Ιωνικός είχε τότε ποδοσφαιριστές, όπως οι Στρακόσια, Παχατουρίδης, Οφρυδόπουλος, Αφάς, Κοµπαγιάσι και Μουτσοτρίγκο, ενώ η «Προο» τους Ντάγκα, Αγγελόπουλο, Ρουτζιέρη, Ανδράλας, Καζαντζής, Ζαίµι, Αλ Τζάχερ και Μακόρ...

Ο Αθηναϊκός και οι Δυτικοί...

Την επόμενη χρονιά (2000-01), στη μεγαλύτερη κατηγορία βρέθηκε ο Αθηναϊκός που τώρα πλανάται στα γήπεδα της Β΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών. Οι μεταγραφές του συλλόγου του Βύρωνα μετά την άνοδο του ήταν οι Γιοζεφ Βαντζικ, Ζαβαντίας, Ιβάν Ρούσεφ, ενώ στο ρόστερ υπήρχαν ήδη παίκτες όπως οι Εντουσέι, Γιώργος Παπανδρέου και Πρέντραγκ Μίτιτς.

Την αγωνιστική περίοδο 2001-02, το Αιγάλεω και ο Ακράτητος ήταν οι νεοφώτιστες ομάδες στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως, τώρα το μεν Αιγάλεω παίζει στα... χωράφια της Α΄ κατηγορίας ΕΠΣ Αθηνών και ο δε Ακράτητος στην Α΄κατηγορία της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής... Αν θυμηθούν οι φίλοι του Σίτι τι παίκτες είχαν τότε θα πάθουν κατάθλιψη! Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Αγρίτης, Μανουσάκης, Φωτάκης, Αλεξόπουλος, Νικολόπουλος, Ντιόπ και Σκοπελίτης.

Οσον αφορά την ομάδα των Ανω Λιοσίων είχε στη σύνθεση της τον Μπορέλι, αλλά και τους Δαμίγο, Βελέντζα, Γκαρόζη, Τσβετάνοφ και Ζιάκα...

Η Χαλκηδόνα που έγινε Ατρόμητος...

Τη σεζόν 2003-04, η Χαλκηδόνα ήταν η νεοφώτιστη, αλλά και η έκπληξη του πρωταθλήματος τερματίζοντας στην 7η θέση, αλλά έπαιξε μόνο δύο χρονιές στη μεγάλη κατηγορία καθώς συγχωνεύτηκε με τον Ατρόμητο τον Μάιο του 2005 και οι Περιστεριώτες πήραν τη θέση της στην Α΄ Εθνική. Η Χαλκηδόνα συγχωνεύτηκε την ίδια χρονιά με τον «Πρωτέα» και την περίοδο 2006-2007 συμμετείχε στην Α΄ κατηγορία Πειραιώς ως «Α.Ε. Χαλκηδόνα-Πρωτέας». Στη συνέχεια ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική αλλά απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνα. Για ένα διάστημα αγωνίστηκε ως «Α.Ε. Χαλκηδόνα». Την τρέχουσα περίοδο δραστηριοποιείται ως σωματείο της ΕΠΣ Πειραιώς... Τι παίκτες είχε τότε στο ρόστερ της; Εμπέντε, Ντάγκας, Σίμος, Κατεμής, Ζαχαρόπουλος, Αλ Τζάχερ, Κορακάκης, Άντερσον, Ζαχαρόπουλος, Νιόπλιας, Κόρμπος, Κοζανίδης και Μακρής.

Η εμφάνιση και εξαφάνιση του Εργοτέλη

Ενα χρόνο μετά στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής έκανε την εμφάνιση της μια ομάδα από το Ηράκλειο της Κρήτης με το όνομα Εργοτέλης! Από χθες αυτή η ομάδα δεν βρίσκεται στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Η αλήθεια είναι πως μετά το θάνατο του προέδρου, Απόστολου Παπουτσάκη οι Κρητικοί πήραν την κατιούσα. Έτσι, έπειτα από 14 χρόνια ο Εργοτέλης που ήταν μέχρι πρότινος στη Football League, επιστρέφει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες λόγω οικονομικών προβλημάτων...

Ο Βάλνερ, ο Αρης και ο ΟΦΗ

Τη σεζόν 2007-08, ο Απόλλων Καλαμαριάς αγωνίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη κατηγορία με την υπόθεση Βάλνερ να ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι Θεσσαλονικείς σήμερα συμμετέχουν στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής... Ακόμα πιο κάτω βρίσκεται ο Θρασύβουλος. Η ομάδα της Φυλής το 2008-09 ήταν στα σαλόνια και πλέον βρίσκεται στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.

Από τη Super League στη Γ΄ Εθνική βρίσκονται οι Δόξα Δράμας (αγωνίστηκε το 2011-12 στην μεγάλη κατηγορία), Αρης (2013-14), ΟΦΗ (2014-15) και Νίκη Βόλου (2014-15)...

Who is next?

Βέβαια πριν τη νέα χιλιετία υπάρχουν παραδείγματα και με άλλες ομάδες όπως ο Εδεσσαϊκός, ο Εθνικός και η Καστοριά. Επόμενη ομάδα που... κινδυνεύει είναι ο Ολυμπιακός Βόλου με τους Βολιώτες να έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα!

Από τα σαλόνια στην... αφάνεια!