MENU

Δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές υποθέσεις απασχόλησαν τις δικαστικές αίθουσες μέσα στο 2017 και θα συνεχίσουν να τις απασχολούν και το νέο έτος, ευτυχώς για λίγο ακόμα.

Η πρώτη υπόθεση αφορά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, γνωστό και ως Koriopolis, που ξεκίνησε να εκδικάζεται στα τέλη του 2016 και συνεχίζει μέχρι σήμερα έπειτα από περισσότερες από 60 συνεδριάσεις στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή των 30 εκ των 84 κατηγορουμένων, οι περισσότεροι για δωροδοκία και δωροληψία σε βαθμό πλημμελήματος και για κάποιους και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης και υπολογίζεται ότι ως το τέλος του Γενάρη ή το αργότερο μέσα στον Φλεβάρη, το δικαστήριο θα έχει ανακοινώσει –επιτέλους- την απόφασή του.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την περίφημη «κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή», όπου 22 πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ (συμπεριλαμβανομένων και των 4 προηγούμενων αιρετών προέδρων) κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία, για ένα έργο που εκπονήθηκε το 2005, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά η ομοσπονδία πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια γι’ αυτό. Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης και υπολογίζεται πως και αυτή η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018.

Για να τελεσιδικήσουν βέβαια και οι δύο υποθέσεις, θα χρειαστούν κάποια χρόνια ακόμα…

Παράλληλα, τουλάχιστον άλλες τρεις υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο και απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη, εξελίσσονται και εκκρεμούν, με κορυφαία την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», που βρίσκεται σε φάση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αρχικά είχε παραπέμψει 28 πρόσωπα για δωροδοκία κακουργηματικού χαρακτήρα και σύσταση συμμορίας.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει νέο βούλευμα και θα ήταν ευχής έργον αν η δίκη για την υπόθεση αυτή ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νέο έτος θα είναι ορόσημο για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, σε όποιο βαθμό και αν αυτή τελικά επέλθει. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα για την δικαιοσύνη είναι αυτά να τα αναδείξει και να τα τιμωρήσει.

Το 2018, θα έχουμε επιτέλους αποφάσεις, τουλάχιστον σε δύο από τις μεγάλες ποινικές υποθέσεις, ενώ για την τρίτη υπόθεση, η όποια εξέλιξη θα είναι σίγουρα καθοριστική και θα επηρεάσει το χώρο σε πολλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, το ποδόσφαιρο για άλλη μια χρονιά θα αναστενάξει στις δικαστικές αίθουσες, στα εισαγγελικά και τα ανακριτικά γραφεία.

Αυτή, είναι και η κατάληξη που του αρμόζει άλλωστε, έπειτα από δυο δεκαετίες σήψης και παρακμής, που είχαν ως αποτέλεσμα να γυρίσει ο κόσμος την πλάτη του και να αδειάσει μαζικά τα γήπεδα…

2018: Έτος-ορόσημο για τις δικαστικές υποθέσεις του ποδοσφαίρου!