MENU

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Σάββας Θεοδωρίδης για την υπόθεση της παρουσίας τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου του 2013 με τον Αστέρα Τρίπολης, αιτιολογώντας την πρότασή της ως εξής:

«Ο δόλος δεν είναι πάντα ευδιάκριτος και σύμφωνα με τη νομολογία διαπιστώνεται από ενδείξεις, εμπειρικά δεδομένα και κριτήρια.

Στην υπόθεση αποδείχτηκαν τα εξής πραγματικά περιστατικά:

Ο Σάββας Θεοδωρίδης εισήλθε στα αποδυτήρια των διαιτητών ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά. Έφυγε και επανήλθε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράλληλα, ο επικεφαλής των αστυνομικών απομάκρυνε τα όργανα σε σχετικά μεγάλη απόσταση, ενώ δεν δόθηκε και άδεια από την ΕΠΟ στους παρατηρητές της ΔΕΑΒ. Δεν τους επετράπη ούτε η είσοδος στους διαδρόμους, κάτι που είναι αντίθετο με τη σχετική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης οι δύο κατηγορούμενοι είχαν φροντίσει να εφοδιαστούν με άδεια από την ΕΠΟ, κάτι που απαγορεύεται.

Θα έπρεπε οι διαιτητές να απαγορεύσουν την είσοδο και να το αναφέρουν στο φύλλο αγώνα.

Το αποτέλεσμα εκρίθη τελικά εξ αιτίας ενός πέναλτι και μιας αποβολής που δεν δόθηκαν και γι’ αυτό και οι διαιτητές τιμωρήθηκαν.

Οι φράσεις που ειπώθηκαν, η ευχή για καλή επιτυχία και το «παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα», δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Όμως η παροχή των ευχών ήταν προσχηματική. Δεν παρίστατο τέτοια ανάγκη γιατί οι ευχές δόθηκαν στην αρχή του αγώνα.

Ο Μαρινάκης προέβη σε μια συγκαλυμμένη διαμαρτυρία και παρενέβη αθεμίτως, με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Η έννοια των φράσεων υποδηλώνουν το αυτονόητο. Το να τους λες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είναι σαν να τους λες ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι μια συγκαλυμμένη διαμαρτυρία.

Το χρονικό σημείο, δηλαδή το ημίχρονο, ήταν κρίσιμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για τη διαιτησία, συνεπώς καμία ανάγκη δεν υπήρχε για την επίσκεψη στα αποδυτήρια. Πρέπει να συνεκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Σε ό,τι αφορά τον Σάββα Θεοδωρίδη, η συμμετοχή του εστιάζεται στο ότι προετοίμασε το έδαφος και μετά ενίσχυσε ψυχικά τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Συνεπώς υπάρχει απλή συνέργεια.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην παράβαση του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου περί ποινικής αντιμετώπισης προσυννενοημένων αγώνων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός».

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, ακολούθησε η αγόρευση των συνηγόρων του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη.

Ο Σταύρος Γεωργόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό. Εκτοξεύεται συνεχώς λάσπη μέσα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η κοινή γνώμη έχει εμποτιστεί με αυτό. Έτσι προσπαθούν να βρουν τρόπο, όπως με αυτή τη δικογραφία, για να τον μειώσουν. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη επίθεση εναντίον των παραγόντων του Ολυμπιακού. Ό,τι και να κάνουν παρεξηγούνται. Και αν το δικαστήριό σας τους κρίνει ενόχους, θα εκπέσουν από το αξίωμά τους.

Στην Ελλάδα είναι κακό να λέγεσαι Μαρινάκης ή Θεοδωρίδης. Ο Μαρινάκης έχει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, έχει κάνει δωρεές σε σεισμόπληκτους, σε μικρά παιδιά κ.α. Είναι ένας εθνικός ευεργέτης σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα.

Στην υπόθεσή μας δεν υπάρχει επηρεασμός. Αλλοιώνουμε το νόημα όσων είπαν οι κατηγορούμενοι. Ρωτήσατε τους διαιτητές για το ύφος των κατηγορουμένων, για τον τόνο της φωνής τους. Σε όλα σας είπαν “όχι”.

Αν πείτε ότι είναι ένοχοι για μια τέτοια επίσκεψη, επειδή θεωρείτε ότι είναι αθέμιτη, ενώ είχαν ζητήσει και την άδεια του υπεύθυνου ασφαλείας, τότε οποιαδήποτε ενέργεια οποιουδήποτε παίκτη που πέφτει να πάρει ένα πέναλτι, θα θεωρείται αθέμιτη ενέργεια για αλλοίωση και θα πρέπει να φτιάξουμε άλλο ένα κτίριο και να δικάζουμε κάθε μέρα τέτοιες υποθέσεις.

Πώς αποδεικνύεται ο σκοπός; Με ποια εμπειρικά δεδομένα; Δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία. Είναι μια υπόθεση που δεν υπάρχει, και τους αποδίδονται πράξεις επειδή είναι η συγκεκριμένη ομάδα και τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι υποκρισία αυτό που πάμε να κάνουμε, την ώρα που –για παράδειγμα- ο Μαρινάκης χάνει από τον ΠΑΟΚ και πάει και δίνει συγχαρητήρια στον Αναστασιάδη.

Πρέπει να ακολουθήσετε το σκεπτικό της πρωτοβάθμιας απόφασης».

Ο Βασίλης Δημακόπουλος από την πλευρά του, είπε μεταξύ άλλων:

«Στο πρώτο ημίχρονο δεν έγινε το παραμικρό. Άρα δεν υπάρχει κίνητρο για συγκαλυμμένη διαμαρτυρία. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν γίνονται ποτέ κατά τρόπο προκλητικώς φανερό.

Η ΕΠΟ δεν αφήνει τους παρατηρητές της ΔΕΑΒ από το 2009, η απαγόρευση της εισόδους τους δεν έγινε για τον συγκεκριμένο αγώνα και για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρέπει να τους κηρύξετε αθώους και να μην οδηγηθούμε σε ερμηνευτική εκτροπή».

Κατά συνέπεια και όπως αναφέραμε στην αρχή, το δικαστήριο χωρίς να διακόψει για να αποφασίσει επί της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας, την απέρριψε και κήρυξε τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Σάββα Θεοδωρίδη αθώους κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η εκ δεξιών της προέδρου που είχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως).

Αθώοι κατά πλειοψηφία Μαρινάκης, Θεοδωρίδης