MENU

To Κύπελλο Εθνών Αφρικής ξεκινά σήμερα στα γήπεδα της Αιγύπτου και τραβά την προσοχή των ποδοσφαιρόφιλων όχι μόνο της ηπείρου αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερικοί από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές που απολαμβάνουμε στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συμμετέχουν στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Το τουρνουά, ωστόσο, έχει και "ελληνικό" χρώμα μιας και θα λάβουν μέρος αρκετοί παίκτες που είτε ανήκουν σε ομάδα της χώρας μας, είτε αγωνίστηκαν με τη φανέλα κάποιας στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε προ κάποιων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, έντεκα ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στο προσεχές Κόπα Άφρικα ολοκλήρωσαν τη σεζόν σε ομάδα είτε της Σούπερ Λιγκ είτε της Φούτμπολ Λιγκ.

Από αυτούς τους έντεκα, οι τέσσερις φόρεσαν τα χρώματα του Ολυμπιακού με τους τρεις εξ' αυτών να συνεχίζουν να ανήκουν στο δυναμικό των Πειραιωτών. Ο λόγος για τους Γιασίν Μεριά (Τυνησία), Πάπε Σισέ (Σενεγάλη) και Μαντί Καμαρά (Γουινέα), ενώ με την Αίγυπτο θα συμμετάσχει ο Αχμέντ Χασάν ο οποίος δεν θα παραμείνει στον Ολυμπιακό και επιστρέφει στην Μπράγκα.

Από εκεί και πέρα, θα δούμε δύο παίκτες της Ξάνθης, τον Μικαέλ Ντίρεσταμ (Γουινέα) και τον Κάσα Καμαρά (Μαυρυτανία), αλλά και δύο παίκτες που ολοκλήρωσαν την αγωνιστική περίοδο και αμφότεροι θα βρίσκονται στο δυναμικό του Καμερούν. Ο λόγος για τους Γιάγια Μπανανά και Ολιβιέ Μπουμάλ. Ο Αμρ Ουάρντα που ανήκει στον ΠΑΟΚ και έπαιξε το τελευταίο εξάμηνο της σεζόν δανεικός στον Ατρόμητο θα βρίσκεται στο τουρνουά για λογαριασμό της Αιγύπτου, ενώ ο Μοϊζέ Αντιλέχου που έπαιξε πέρσι στον Λεβαδειακό θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Μπενίν.

Το παζλ των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν πέρσι σε ομάδες της χώρας μας και θα βρίσκονται σε αποστολή για το Κόπα Άφρικα συμπληρώνει ο μοναδικός εκπρόσωπος από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ. Ο λόγος για τον Πολ Βέρε των Τρικάλων που θα αγωνιστεί για λογαριασμό της Κένυας.

Αναλυτικά η σχετική λίστα των ποδοσφαιριστών:

Αμρ Ουάρντα - ΠΑΟΚ (Αίγυπτος)

Αχμέντ Χασάν - Ολυμπιακός (Αίγυπτος)

Μικαέλ Ντίρεσταμ - Ξάνθη (Γουινέα)

Μαντί Καμαρά - Ολυμπιακός (Γουινέα)

Πάπε Σισέ - Ολυμπιακός (Σενεγάλη)

Πολ Βέρε - Τρίκαλα (Κένυα)

Κάσα Καμαρά - Ξάνθη (Μαυρυτανία)

Γιασίν Μεριά - Ολυμπιακός (Τυνησία)

Γιάγια Μπανανά - Πανιώνιος (Καμερούν)

Ολιβιέ Μπουμάλ - Πανιώνιος (Καμερούν)

Μοϊζέ Αντιλέχου - Λεβαδειακός (Μπενίν)

Ένας από τους έντεκα προαναφερθέντες παίκτες είναι ο Μοϊζέ Αντιλέχου που πέρσι αγωνίστηκε με την ομάδα της Βοιωτίας και ο οποίος μιλάει στο SDNA για αυτή την εμπειρία αλλά και για το δικό του μέλλον. Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει ένας παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος αυτή την πρόκληση μας απάντησε ότι «Είναι μία καλή εμπειρία. Παίζουμε κόντρα στις καλύτερες ομάδες της Αφρικής, παίζουμε για τη χώρα μας. Δεν έχουμε κάθε μέρα τη δυνατότητα για ένα τέτοιο τουρνουά και πρέπει αφενός να το ευχαριστηθούμε και αφετέρου να πάμε το δυνατόν πιο μακριά».

Για το γεγονός πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το τουρνουά θα διεξαχθεί καλοκαίρι σχολίασε ότι «Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ καλό. Ως τώρα γινόταν Γενάρη και αυτό ήταν ένα πρόβλημα γιατί όταν επέστρεφε ο ποδοσφαιριστής στο σύλλογό του δεν μπορούσε να είναι στην ίδια καλή κατάσταση».

Σχετικά με τις δικές του βλέψεις για την πορεία της ομάδας του εξήγησε ότι «Ελπίζω να κερδίσουμε ένα παιχνίδι γιατί ως τώρα η χώρα δεν τα έχει καταφέρει. Έχει καταφέρει να πάρει μόλις μία ισοπαλί και να χάσει τα υπόλοιπα ματς. Άμα καταφέρουμε και πάρουμε μία νίκη, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό στο γκρουπ».

Για το φαβορί της διοργάνωσης εξέφρασε την άποψη ότι «Η Αίγυπτος έχει πλεονέκτημα επειδή αγωνίζεται στην έδρα της και επιπλέον έχει τον Σαλάχ που μετά και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έχει εξαιρετική ψυχολογία. Από εκεί και πέρα, παίκτης – κλειδί για την ομάδα του μπορεί να αποδειχθεί και ο Μανέ».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε σχετικά με το δικό του μέλλον και μας απάντησε ότι «Η ομάδα μου θέλει να με πουλήσει. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Οι «Έλληνες» του Κόπα Άφρικα!