MENU

Τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια της UEFA με την αγορά της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής για την προβολή των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχει φέρει αύξηση στο Market Pool της UEFA. Σύμφωνα με τη «Live Sport» η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα έχει έσοδα ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 93,5% θα μοιραστούν στις ομάδες.

Φυσικά οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Champions και στο Europa League, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης και ο Ατρόμητος, θα δώσουν «μάχη» για την αγωνιστική διάκριση που θα φέρει και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των εσόδων της UEFA.

Μία ενδεχόμενη πρόκριση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα play-off του Champions League θα βάλει στα ταμεία των δύο ομάδων σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ, αφού θα είναι εγγυημένη η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Από εκεί και πέρα, η νίκη στους ομίλους του Europa League αποφέρει 570 χιλιάδες ευρώ και η ισοπαλία 190 χιλιάδες. Σε περίπτωση κατάληψης της 1ης θέσης στον όμιλο το έπαθλο ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο, ενώ το ποσό της 2η θέσης είναι 500 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, όποιες ομάδες προκριθούν στους ομίλους του Europa τις περιμένει και ένα μπόνους που ανέρχεται στα 500 χιλιάδες ευρώ.

Τι παίρνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός;

Ο ΠΑΟΚ από την συμμετοχή του στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League λαμβάνει εγγυημένα 480 χιλιάδες ευρώ. Εάν περάσει το εμπόδιο του Άγιαξ, τότε στα play-off θα έχει έσοδα 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που ο Δικέφαλος προχωρήσει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τότε θα γίνει «χρυσός», αφού η πρόκριση σημαίνει 15,25 εκατομμύρια ευρώ, η νίκη στον όμιλο 2,7 εκατομμύρια και η ισοπαλία 900 χιλιάδες. Εάν το ταξίδι συνεχιστεί μέχρι τους «16» τότε τον περιμένουν 9.5 εκατομμύρια. Στο σενάριο που ο ΠΑΟΚ προκριθεί στους ομίλους του Europa League, τότε θα λάβει 2,92 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τον Ολυμπιακό η συμμετοχή του στον β' προκριματικό γύρο αποφέρει 380 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τη «Livesport», η πρόκριση των «ερυθρολεύκων» κόντρα στην Πλζεν σημαίνει απευθείας πρόκριση σε όμιλο του Europa League, άρα και ένα ποσό της τάξης των 2,92 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από την Πλζεν θα συνεχίσει στα play-off του Europa League και θα βάλει στα ταμεία του 300 χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση πρόκρισης στα play-off του Champions League, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει έσοδα 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με περαιτέρω πορεία στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση θα ισχύει ό,τι ακριβώς και με τον ΠΑΟΚ.

Τι ισχύει με ΑΕΚ, Άρη και Ατρόμητο;

Οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Europa league αγωνίζονται και εκείνες για αρκετά μεγάλα ποσά. Η συμμετοχή στον β' προκριματικό γύρο σημαίνει 260 χιλιάδες ευρώ, στον γ' προκριματικό γύρο 280 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα play-off 300 χιλιάδες. Τέλος, όποια ομάδα προκριθεί στους ομίλους του Europa League, τότε θα βάλει και στα ταμεία της 2,92 εκατομμύρια ευρώ.

Στα... 256 εκατομμύρια ευρώ ο Ολυμπιακός

Όπως αναφέρει η «Live Sport» οι ελληνικές ομάδες από το 1994 έως το 2018 έχουν μοιραστεί από την UEFA ένα ποσό της τάξης των 387 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή τους στο Champions League. Αν υπολογίσουμε και το Europa League το ποσό ξεπερνάει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ολυμπιακός έχει λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο από το παραπάνω ποσό. Συγκεκριμένα μέχρι τη σεζόν 2017-2018, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βάλει στα ταμεία τους 256,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Παναθηναϊκός 102 εκατομμύρια και η ΑΕΚ 28,7 εκατομμύρια ευρώ.

Βουτιά στο... χρυσάφι της UEFA για τις πέντε ελληνικές ομάδες - Στα 256 εκατ. ευρώ ο Ολυμπιακός!