MENU

O Iσπανός τεχνικός δεν έζησε κάτι πρωτόγνωρο το βράδυ της Τρίτης στο Λίβερπουλ. Για τον ίδιο, που ουδέποτε αποποιήθηκε τις ευθύνες που πρώτος αυτός είχε ως υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ομάδας, ήταν ακόμα μια πικρή ευρωπαϊκή βραδιά. Άλλη μια φορά που το «μυρμήγκι» ήταν το φαβορί και αποχώρησε «κουβαλώντας» έναν αποκλεισμό.

Πέρασαν δέκα χρόνια, άλλωστε, από τότε που η Ανόρθωση απέκλεισε τον Ολυμπιακό, μόλις πρόπερσι ο ΑΠΟΕΛ ήταν αυτός που έστειλε στο σπίτι τους τον Βαλβέρδε και τους ποδοσφαιριστές της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο Ισπανός προπονητής ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2008 για να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Πρώτος στόχος, φυσικά, ήταν η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» στον τρίτο προκριματικό γύρο ήταν η Ανόρθωση. Ήττα με 3-0 στην Κύπρο στο πρώτο παιχνίδι, νίκη με 1-0 στο «Καραϊσκάκης» και αποκλεισμός.

Κι ενώ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ο Ολυμπιακός σημειώνει εντυπωσιακές νίκες κόντρα σε Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα Βερολίνου (4-0), έρχερται η Σεντ Ετιέν στη φάση των «32» για να... προσγειώσει ανώμαλα τον Ισπανό, τους παίκτες του, και τους οπαδούς της ομάδας.

Η Σεντ Ετιέν ήταν βατός αντίπαλος, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» του Βαλβέρδε δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιό της με ήττα στο Φάληρο (1-3) και στη Γαλλία (2-1).

Στο τέλος της σεζόν 2008-09, ο Βαλβέρδε αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και κατόπιν ανέλαβε την τενχική ηγεσία της Βιγιαρεάλ, με την οποία πήρε μέρος στους Γιουρόπα Λιγκ, αλλά απολύθηκε και δεν ήταν στον πάγκο της στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Το καλοκαίρι του 2010 ήταν και πάλι στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον Έβαλντ Λίνεν στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

Μια από τις χειρότερες αναμνήσεις του είναι μάλλον τα παιχνίδια με τη Μέταλιστ, τον Μάρτιο του 2012. Στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Ουκρανούς για τη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 1-0 στο Χάρκοβο (πετυχαίνοντας, μάλιστα, την πέμπτη συνεχόμενη νίκη τους στην Ευρώπη τότε) χάρη σε γκολ του Φουστέρ.

Στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης» το όνειρο έγινε εφιάλτης. Κάτι τα δοκάρια, κάτι οι τραυματισμοί, κάτι η επιπολαιότητα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε, αλλά τελικά δέχθηκε δύο γκολ και έμεινε εκτός προημιτελικών.

Στη συνέχεια ο Βαλβέρδε κάθισε στον πάγκο της Βαλένθια, τη σεζόν 2012-13. Oι «νυχτερίδες» αποκλείστηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, με ήττα 2-1 στο «Μεστάγια» και ισοπαλία 1-1 στο Παρίσι.

Και τότε ήρθε η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στην πρώτη σεζόν του εκεί (2013-14), οι Βάσκοι δεν συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Την περίοδο 2014-15 η ομάδα μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην τρίτη θέση και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο την Τορίνο. Η ισοπαλία με 2-2 στο πρώτο παιχνίδι στην Ιταλία δημιουργήσε πολλές προσδοκίες, αλλά τελικά η Τορίνο επικράτησε με 3-2 στη ρεβάνς και πήρε το εισιτήριο για τη συνέχεια.

Τη σεζόν 2015-16 η Μπιλμπάο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αντίπαλός της ήταν η Σεβίλλη, από την οποία ηττήθηκε με 2-1 στο «Σαν Μαμές», τη νίκη με το ίδιο σκορ στην Ανδαλουσία, αλλά τελικά αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Πρόπερσι, η πίκρα για τον Βαλβέρδε ήρθε και πάλι από την Κύπρο. Στους «32« του Γιουρόπα Λιγκ αντίπαλος των Βάσκων ήταν ο ΑΠΟΕΛ. Στο πρώτο παιχνίδι στη χώρα των Βάσκων, η Αθλέτικ νικά με 3-1 μέχρι το 89ο λεπτό, όταν ο Γιαννιώτας στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας ένα γκολ, το οποίο αποδείχθηκε καθοριστικό στη ρεβάνς. Στο «ΓΣΠ», οι Κύπριοι επικράτησαν με 2-0 και ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Κατάρα ή απλά αδυναμία;

https://www.youtube.com/embed/B4OivXujbGM
https://www.youtube.com/embed/WY7XLAIRxg8
Τα πικρά ευρωπαϊκά βράδια του Βαλβέρδε: από την Ανόρθωση στη Λίβερπουλ (vids)