MENU

Με ένα χρόνο αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης, με διετή αναστολή, τιμώρησε η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την ΑΕΚ για τα επεισόδια στο ματς με τον Άγιαξ για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον, επιβλήθηκε στην Ένωση ποινή κεκλεισμένων των θυρών για δύο παιχνίδια και χρηματικό πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στο να αποφύγει η Ένωση την… «εξόντωση» έπαιξαν οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό μας υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Αυτός ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης.

Επιπλέον, ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του συλλόγου και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

Στη διάρκεια της ακρόασης οι ιθύνοντες της Ένωσης προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης των κιτρινόμαυρων. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Μηνά Λυσάνδρου. Αυτό που ουσιαστικά προσπάθησαν να καταδείξουν ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη.

Μονοετής αποκλεισμός με διετή αναστολή από την UEFA στην ΑΕΚ